Ortodonti süreci bireysel çerçevede ilerleyen, konumlanma sorunlarına çözüm getiren bir tedavi yöntemidir. Süreç içinde kişiler pek çok adımda ilerlemekte ve tedavi sürecini başlatmaktadır. Önemli olan durumları Alpdent olarak sizlerle paylaşmaktayız.
Braketler dişlerin uygun konumlarda olması adına tercih edilen aparatlardır. Pek çok türü bulunan braketlerin yapıları da birbirinden farklılık göstermektedir. Seçim türüne göre pek çok etmeni etkileyecek olan braketlerin diş teli fiyatları üzerinde etkisi bulunmaktadır. Diş teli fiyatları süreçte pek çok etmenle şekillenmektedir ve bu etkiler ile ortaya konmaktadır.
Braket türleri; metal, şeffaf ve lingual olarak ifade edilebilmektedir. Bu türler bireysel etmenlerce şekillenmektedir. Doktorunuzun önerisi ve gerekli gördüğü durumları da dikkate alarak süreci başlatmalısınız. Her birey gerekli adımları atabilmektedir.
Diş teli fiyatları bireysel etmenler çerçevesinde oluşturulmaktadır. Kişilerin başvurduğu tedavi yöntemleri, ek müdahaleler, aparatlar süreci kolaylaştırdığı gibi bu durumların alanında uzman olmayan kişilerce yapılması veya uygun olmayan ürünlerin kullanılması süreci olumsuz yönde de etkilemektedir.
Gerekli durumların kontrol edilmesi ve her adımın sonuçlarının ele alınması ile belirli ürünler süreçte tercih edilmektedir. Diş teli fiyatları da bu süreçler içerisinde biçimlendirilmektedir.
Braketler metal, lingual, damon tipi ve şeffaf olabilmektedir. Bu türlerden hangisinin seçileceği bireysel etmenlere ve doktor onayına göre değişim göstermektedir.
Düzenli bakım ve ağız sağlığının korunması süreçteki en önemli şarttır. Yapılan tüm müdahalelere ve ek yöntemlere rağmen bireysel olarak sorumluluğu almayıp, işlemlerinizi gerçekleştirmezseniz sorunların oluşumuna neden olabilirsiniz. Bu durumda da süreç sizi olumsuz olarak etkileyecek, braketleriniz hasar görebilecektir.
Süreçte tellerinizin hasar görmesi bazı durumları doğru olmayan biçimde uygulamanızdan geçmektedir. Kabuklu sert besinlerin sıklıkla tüketilmesi, tel temizliğinin sağlanamaması, yapışkan olan ve leke bırakan besinlerin tüketimi zarar vermektedir.
Bu zararların tolere edilmesi için braket temizliğinin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi gereklidir. Kenarlarda biriken besin artıkları zamanla renk değişimlerine neden olabilmekte ve bu durum da ağız ve diş sağlığına zarar getirmektedir. Süreci etkili bir şekilde ilerletmek için bu kurallara uyulması önemlidir.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.