Görüntü
Diş Temizliğinin Önemi

Ağız ve diş sağlığı bireylerin içinde bulunduğu süreçte önem kazanmış ve kazanmaya devam eden bir etmendir. Hem kendi hem de çevresinde rahat hareket edebilen, rahatlıkla gülümseyen bireylerin varlığı ağız ve diş sağlığına dikkat etmekten geçmektedir. Ortodonti tedavisinde diş temizliği ile süreciniz daha sağlıklı bir şekilde ilerleme göstermektedir. 

Ağız ve diş sağlığındaki aksamalar bize yakın süreçte semptomlar ile mesaj vermektedir. Soğuk bir su içtiğinizde hissedebileceğiniz ağrılar, acılar, diş fırçalama anlarındaki ani diş kanamaları bizlere aslında var olan bir problem durumunu göstermektedir. Gerekli müdahale planlarının erkenden yapılması ile dişler sağlıklı yapısına kavuştururken, geç kalınması hastalıkların ilerlemesine ve diş kayıplarına kadar giden kötü sonuçları gösterebilmektedir.

 

Ortodonti Nedir?

Ortodonti tedavisi çapraşık diş tedavilerine yardımcı olan bir tedavi şeklidir. Alanında uzman ortodontistlerin yardımı sonucunda gerçekleşecek olan tedavi süreçlerinde dişlerin kendilerine ait olan konumlarına doğru ilerleme göstermelerine destek vermek amaçlanmaktadır. Burada ilk olarak gerçekleştirilmesi gereken durum olan muayene sürecinin ardından süreç planlaması ile işlemler daha sistemli bir şekilde ilerletilebilmektedir. Bu aşamalarda da hangi tür tedavi türüne ihtiyaç var? sorusunu da cevaplamış olacağız.

 

Diş teli tedavisinde bireyler tedavi süreçlerinde bazı adımları atlayabilmektedir. Bunlardan en önemlisi temizliktir. Bireyler özellikle ortodonti tedavisinde temizlik adımının ne kadar önemli olduğunu atlayabilmektedir. Bu durumun üzerinde mutlaka durmak gerekmektedir. Diş ipleri, gargaralar ve özel muayene ile dişlerin gerekli malzeme ve ürünlerce temizlendiğinin dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Braketler dişlerin üst kısmında yer alan ve dişlerin hareketlerini sağlayan yapılardır. Braket türleri tedavi sürecinde ihtiyaç ve beklentiler arası denge kurularak seçilmektedir. Metal, şeffaf ve lingual türler olarak ele alınan braketlerin türleri tedavi sürecinde önemli olmaktadır. Braketlerin kenar kısımlarında besin birikmeleri gözlenebilmektedir. Bu besinlerin temizlenmesi çürümelerin önüne geçmek adına önemlidir. Diş çürümeleri de tedavi sürecinde ele alınması gereken bir müdahale türüdür. Müdahaleler de diş teli fiyatları 2024 düzenlemelerine etki ederek fiyat artışlarına neden olabilmektedir. 

 

Braket Kullanımı Dişleri Çürütür Mü?

Braket türleri dişlerin çürümesine neden olmamaktadır. Braketlerin dişlerin üzerine tam denk gelmemesi nedeni ile alt kısımlarına besin girmemektedir. Bu nedenle altta çürüme yapmaz. Ancak kenar kısımlarında besin birikmeleri gözlenebilir. Yeterince iyi temizlenmemesi durumunda kenarda renk koyulaşmaları ile beraber ilerleyen çürümeler meydana gelebilmektedir.


Share:

Diş Teli Fiyatları 2024 Yılında Nasıl Olacak?

Dt Emre Aldoğan 04-12-2020

Diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemelerine göre pek çok etmenin birlikte ele alınması ile şekillenmektedir. Süreç içerisinde tüm durumların ele alınarak analizinin sağlanması gerekmektedir. Tüm adım

Devamı

Diş Teli Fiyatları 2024

Dt Emre Aldoğan 28-11-2022

Diş teli tedavisinde yeni yılda düzenlemeler sağlanarak süreç ilerlemesi devam etmektedir. Diş teli tedavisinde tedavi sürecindeki planlamalar ile istenen düzeyde ilerleme sağlanması için gerekli düze

Devamı

Diş Teli Tedavisinde Önemli Durumlar

Dt Emre Aldoğan 17-03-2024

Diş teli tedavisi bireylerin çokça tercih ederek günümüzde sağlıklı ağız yapısının oluşturulmasında etkili olan bir tedavi yöntemidir. Bireyler gerekli bakım süreçlerini sürdürerek sağlıklı ağız yapıs

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.