Çoğu kişi diş teli kullanmak istese de başkalarından duyduğu doğruluğu kanıtlanamayan düşünceler onu fikrinden vazgeçmesine sebep olmaktadır. Kimisi acı veren bir süreç olduğunu, kimi doğru ve etkili bir sürecin olmayacağını düşünürken kimisi rahat yemek yiyemeyeceğinden korku duymaktadır. Bu yazıda doğru bilinen yanlışlardan, diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerinden, diş teli nasıl takılır sorusundan, şeffaf diş teli ve görünmez diş teli türlerinden bahsedeceğiz:
Diş teli sadece ileri derece diş konum bozukluklarına sahip bireylerde kullanılan bir yöntem olarak kabul edilmez. Her yaştan kişi kendi isteği doğrultusunda kabul görüldüğünde bu yöntemi tercih edebilmektedir.. Dişlerimiz hareket halindedir. Bu yüzden tel ile hareket edebilirler ve bu durum yaşam boyu değişmez. Kişinin yaşının kaç olduğu önemli değildir. Bazı yetişkinler bir yaşa geldikten sonra uygulanan tedavinin istenilen sonuca ulaşamayacağını düşündüklerini ifade eder. Bu durum yanlıştır. Tedavinin işleyişi süreci diş yapısı ve bozukluk derecesinden oldukça etkilenir. Yaştan çok kişideki konum bozukluğunun tedaviye yansıması esastır. Küçük bir çocuğun daha uzun süre tel kullanması gerekebilir. Muayene sürecinde durumlar ortaya çıkar. Muayenede ortaya çıkan değişmeler, kullanılacak müdahalelerin fiyatları diş teli fiyatları 2019 yılında ortaya çıkan değişmelerle paraleledir. Diş teli fiyatları 2019 yılında gerekli aparatların ithal edilmesinden ötürü artış gösterse bile doktorunuzla gerekli iletişimi kurduktan sonra düzenlemeler yapılacaktır. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında doğru bilinen yanlışlarla devam edelim;
Tedavi sürecinin uzun olduğu fikri de kişiye göre farklılık göstermektedir. Diş tedavisinde ilk olarak muayene yapılarak gerekli tetkikler konrol edilir. Çürükler, diş eti hastalıkları vs gibi durumlar varsa tedavisi yapılmalıdır. Eğer kontrollerinizi ve randevularınızı kontrol ediyor, temizliğinize özen gösteriyorsanız sürecinizi daha hızla sonuçlandırabilirsiniz.
Hatalı olarak aktarılan bir düşünce ise her tedavide bir çok dişin çekilmeyeceğidir. Doktor gerekli görürse, düşmemiş süt dişler var ise diş çekimi ortaya çıkabilir. Ayrıca ortodontik tedaviyi her doktor etkin bir şekilde uygulayamaz. Bu yüzden ortodonti uzmanı olmayan doktorlara başvurmamanız gerekir.
Diğer bir yanlış ifade ise tellerin dişlere uyguladığı kuvvetin köklere zarar vereceğidir ancak uyguladığı kuvvet diş köklerine, minelerine zarar vermez.
Ortodonti ağrılı ve acılı bir süreç olduğu düşüncesi de korkulan bir durumdur. Ve bu durumun varlığı sürecin başlamasını engelleyen bir faktördür. Tabi ki böyle bir durum yok. Çeşitli aletlerle ağzın açılmasından sonra tel takma işlemi başlar ve acı hisetmezsiniz. Ağız yapınızın alışması için biraz kendinize zaman vermelisiniz. Konuşmanızda da hafif pürüzler başta görülebilir. Zamanla geçecektir.
Artık katı besinleri tüketemeyeceğim dedirten fikirlere sahip olan kişiler de görülebiliyor. Bu duruma açıklık getirirsek sadece ilk günler tellere alışamadığınızdan ötürü bazı besin türlerini tüketirken zorlanırız. Daha yumuşak yapıda olan besinleri tüketmeniz daha uygun olur. Zamanla alıştıkça istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Ancak yapışkan, leke bırakıcı besinlerin temizliğinin zor olmasından ötürü tüketimlerine sınırlılıklar getirilebilir. Asitli içecekler yalnız bu süreç içerisinde değil genel olarak ağız ve diş sağlığı için tercih edilmemesi beklenenler arasındadır. Eğer kullanmak istiyorsanız ne miktarda olması gerektiği, nasıl tüketilmesi gerektiği, ne sıklıkla dişlerin fırçalanması gerektiği bilinmeli ve uygulanmalıdır. Ayrıca teller takılıyken diş fırçalanmaması gerektiği düşüncesi de bu söylediklerimize göre kesinlikle yanlış olarak ifade edilebilir.
Dişlerin sağlığının korunması olması için yapılan bu sürecin çürümelere sebep olduğu inancı hatalıdır. Burada önemli olan gerekli özeni, ilgiyi kurmaktır. Aralara giren besin artıkları doktorun önerdiği aletlerle düzgün temizlenmez ise orada birikerek çürüklere, ağız kokularına sebep olabilir.
Zamanla müdahale olmaksızın dişlerin kendi konumlarına geçebileceği algısı yanlıştır. Mutlaka uygun tedavi yöntemini uygulamak gerekir. Tedavi süresi ise kişiden kişiye, diş yapısından diş yapısına farklılık göstereceği için belirgin olarak tanımlanamaz.
Herkesin lastik kullanmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Sadece takması gereken kişiler kullanır. Belirli bir süre tercih edilebilir. Ortodontik yaklaşık bir buçuk iki yıl devam eden bir süreçtir. Çocukların ağız ve diş sağlığı için tedavisine 12 yaşından beri başlanılması gerektiği düşüncesinde hata vardır. Çocuklarda biberon çürükleri 1 yaşından itibaren görülmeye başlanabilir. Bu nedenle muayeneler erken dönemde başlanmalı ve çocuklar sürece hazırlanmalıdır.
Çocuklarda süt dişlerinin yerine zaten yenisi gelecek bu yüzden fırçalamya gerek yok düşüncesi pek çok diş hastalıklarının ortaya çıkmasında etkilidir. Yemeklerinden sonra dişlerinin fırçalamasına, ağzını çalkalamasına özen gösterin. Dişçi kontrollerine sık sık götürülmeli, ailelerin özen göstermesi gerekir. Çocuklarda diş teli kullanımı da kolay bir yöntemdir. Kendileri takıp çıkarabildiği, hareket ettirebildiği telleri kolaylıkla kullanabilirler. Bunlar çeşitli renklerde, görünmeyen türde olan türlerdir. Takıp çıkarılması açısından kullanışlılığı, temizliği de kolay uygulanır.
Diş teli kopacağı düşüncesine sahip bireyler de vardır. Renklerin farklılaşması, metal-şeffaf olması tel sağlamlığında etkili değildir. Her braketin kopma ihtimali vardır. Ancak burada önemli olan renk değildir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları kullanılan malzemelerce etkilenmektedir.
Tedavi sürecinden sonra dişlerin eski konumlarına dönmesi söz konusu değildir. Uygun tedavi, süreç bittikten sonra plak kullanımı ve sabitleyicilerin düzenli kullanımı kalıcılığı arttırmada önem arz eder.
Porselen braketlerin hemen kırılması ve dayanıksız yapıda olması da doğru değildir. Burada önemli nokta o porselenin yapısının dayanıklı olup olmadığıdır. Her plak her hastaya uygun değildir. Bunun uygun tedavisinin yapılması gerekir. Şeffaf plakların hangi hastaya ne şekilde uygulanabileceği, kime uygun olduğu konusunda doktor muayenesi ile belli olur.Hem metal hem de şeffaf tel uzman doktorca takılır. Bu malzemelerin yerlerine doğru açılarda ve aralıklarda yerleştirilmesi dişlerin istenen konuma gelmesinde büyük önem taşır.
Şeffaf apareyler ise gözükmeyen, tel kullanılmayan tedavi olarak bilinir. Dişlerin kalıbı alınarak yapılan şeffaf plaklar kullanılır. Burada da metal teller gibi aynı şekilde temizliğini ve yapısını koruma kurallarına özen göstermek gerekir. Yapışkanlı, lekeli besin türlerinden uzak durmak temizliğe daha olanak sağlamak olacaktır.
Diş taşlarının temizlenmesi tedavi sürecine katkı sağlayan önemli bir noktadır. Bu yüzden temizlemelerin özenli olması da gereklidir. Sık sık muayenelere gitmelisiniz. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları dişlerin istenen düzeye ulaşmasına engel olunan durumlarda değişmeler göstermektedir.
Diş tellerini takma sürecinin acı verici olduğu ve uzun sürdüğünü iddia eden kişilerin sayısı fazladır. Gerekli olan ürünlerin seçilerek ilerleyen süreçte teller belirli sıra çerçevesinde takılır. Telleri takma işlemi 20 dakika civarı sürer, saatlerimizi almaz. Daha sonra muayeneler düzenlenerek tellerin sıkılması gerçekleştirilir ve bu sırada da acı hissedilmez. Tedavi süresi bitmeye başladığında ise çıkartma işlemi yapılacak tellerdeki yapışkanlar temizlenmeye çalışılacaktır. Temizleme ve çıkartma işleminde acı duyulmaz. Ancak temizliğin önemini her alanda belirtiyoruz, eğer ağız bakımı özen gösterilerek yapılmazsa aralarda diş taşları, besin artıkları kalır. Bunların temizlenmemesi süreçte zorluk çıkartabilir. Yani tel kullanım sürecindeki sıkıntılar ihmaller sonucu oluşan problemlerden kaynaklanır. Problemler diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde etkilidir.
Özellikle gençlerde tellerin görüntüsünün kötü durduğu düşüncesi yaygındır. Bu yüzden kullanmaktan kaçma eğiliminde olan kişiler vardır. Ancak günümüzde bu algı kırılmaya başlandı. Kişiler tel takmaya daha hevesliler. Tel kullanmak sadece estetistiksel anlamda doyurucu sonuçlara ulaşmak için değil tüm beden sağlığının korumak adına da önem taşır. Bakterilerin, mikropların azaltılmasında, hastalıkların engellenmesinde önemli yer alır. Ağız, sindirim sisteminin en önemli parçasından biridir. Ağızda oluşan rahatsızlıklar sindirim sistemini de etkilemektedir. İltihaplar, mikroplar vücudun diğer sistemlerine etki edebilir. Enfeksiyonları oluşturabilir. Doğrudan etki etmediği düşünülse de aslında pek çok rahatsızlığın ana kaynağı ağız ve diş sağlığında oluşan aksamalardan gelir. Bu sorunlar diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde de etkilidir, ne kadar sorun ortaya çıkarsa o kadar tedavi için masraf gerekebilir.
Unutmayın ki ağız sağlığımız bizi hem biyolojik hem de psikolojik olarak oldukça etkiler. İnsanlarla etkili iletişim seviyemizi arttırmada önemli bir durumdur. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları yüksek olsa da doktorunuzla istenen düzeyde fiyatlandırmalar yapabilirsiniz. Diş teli fiyatları, diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre belirlenmektedir. Şeffaf diş teli ve görünmez diş teli türlerine de bakarsak diş teli fiyatları 2019 yılındaki düzenlemelere göre yapılmaktadır. Yetişkinlerce tercihi çok olan şeffaf diş teli veya görünmez diş teli diş teli nasıl takılır sorusuna en kolay cevapları verecek türlerdendir.
Yetişkinler günümüzde ortodonti tedavisi ile tedavi sürecine sıkça başvurmaktadır. Tedavi süreci boyunca dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur ve bilinmesi şarttır. Kişinin ilk olarak hangi probl
Diş teli tedavisi alanında uzman ortodontistler tarafından ilerletilen bir tedavi sürecidir. Her diş hekimi ortodonti tedavisini ilerletememektedir. Diş teli tedavisi diş hekimliğinin özel bir uzmanlı
Güzel bir gülüşe sahip olmak hepimizin hayalidir. Sizce de şimdi korkmadan kahkaha atmanın tam zamanı değil mi? Peki ya bunu nasıl yapacağız? Elbette ortodontik diş teli tedavisi ile! Peki diş teli na
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.