Diş teli tedavisi alanında uzman ortodontistler tarafından ilerletilen bir tedavi sürecidir. Her diş hekimi ortodonti tedavisini ilerletememektedir. Diş teli tedavisi diş hekimliğinin özel bir uzmanlık alanını oluşturmaktadır. Pek çok birey gerekli tedavi ve sistem özellikleri hakkında bilgi sahibi olarak sürecini sağlıklı bir şekilde ilerletmektedir. Gerekli olan bilgilerin sunulması bireylerin alacağı hizmet hakkında detaylı bilgi elde etmesini sağlarken gelişimini de desteklemektedir. Pek çok birey bu değerlendirme süreçleri hakkında bilgi sahibi oldukça sisteme daha kolay uyum sağlayabilmektedir. Böylece üzerine düşen görev ve sorumlulukları da bilerek hareket etme eğiliminde olmaktadır. Diş teli tedavisinde bireylerin önemle üzerinde durduğu bir diğer konu da diş teli fiyatları olmaktadır. Diş teli fiyatları pek çok şekilde değerlendirilmektedir. Bu durumu detaylı bir şekilde ele alalım.
Diş teli tedavisi alanında uzman ortodontistler tarafından ilerletilmektedir. Pek çok birey gerekli müdahale yöntemleri yardımı ile sürecini şekillendirebilmektedir. Alanında uzman ortodontistleriniz size gerekli bilgi ve değerlendirmeleri sunmaktadır. Pek çok birey gerekli noktaları bilerek sürece devam ettiğinde sağlıklı bir akış yönetimine sahip olabilmektedir. Bireylerin aldığı bilgilerin uygulanması ile var olabilecek sorunların önüne geçilmektedir. Ek sorunların var olmaması da diş teli fiyatları konusunu etkilemektedir. Ek sorunlar dediğimiz diş çürümeleri, ağrılar, yaralar veya braketlerin hasar görmesi gibi durumlar diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmelerini de etkilemektedir. Diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemelerinde ele alınan faktörler diş teli türleri ile şekillenmektedir.
Diş teli türleri metal, şeffaf veya lingual türde tellerden oluşabilmektedir. Pek çok birey farklı tel türleri seçerek sürecini şekillendirebilmektedir. Diş teli tedavisinde bakım süreci bireylerin önemle üzerinde durması gereken bir konu olmaktadır. Bakım süreçleri diş teli türlerinden etkilenmektedir. Örneğin metal bir braket ile lingual braketin dişte bulunma konumu farklılaştığı için bakım ve temizlik süreçlerinde de farklılıklar olabilmektedir. Gerekli bakım malzemelerinin temin edilmesi ve uzmanların önerisi ile sağlıklı bir ağız yapısını oluşturmak mümkündür. Ayrıntılı bilgiler için diğer makaleleri okumaya devam ediniz.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.