Görüntü
Diş teli ile ilgili fotoğraf

Diş Teli Kullanımı Neden Gereklidir?

                  Ortodontik tedavilerde farklı yöntemlerden biri de diş teli kullanımıdır. Doktor kontrolünden sonra karar verilen bu tedavi için doğru tipte diş teli seçimi zor olmamakla birlikte, hastanın genel ağız yapısına uygun olarak kullanılması gerekir. Dişlerin ideal olarak hizalanmasına yardımcı olan bu uygulama, hastanın kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olacak ve sağlıklı ağız ve diş yapısına kavuşmasını sağlayacaktır. Ekonomik diş teli fiyatları ile tedavi olabilmek mümkün hale gelmektedir.

                  Dişlerinizin ve çenenizin tedavi edilmesini sağlayan doktorlar ortodontistlerdir. Gerektiği zaman diş teli kullanmanızı önerecek olan yine onlardır. Diş teli kullanılmasının nedeni dişlerinizin yamuk olması ya da çenede oluşan şekil bozukluklarının tedavisi içindir. Diş teli kullananlar kendilerini farklı gibi hissetseler de, tedavi sonunda gerek görsel olarak, gerekse psikolojik olarak kendilerini daha mutlu hissederler.

 Ortodonti Tedavisi Nedir?

                  Ortodonti tedavisi genelde diş teli kullanımını kapsayan bir tedavi yöntemidir. Kimi zaman diş çekimini ve çene operasyonunu da gerektirebilir. Kimi durumlarda çene tüm dişleri kapsayacak kadar geniş olmayabilir. Böyle zamanlarda dişlerin çenede yeterli yere sahip olması için dişler çekilebilir. Buna ortodontist karar verir. Piyasada kullanılan diş teli fiyatları kullanılan malzeme özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.

 Diş Teli Takılırken Acı Hissedilir Mi?

                  Endişelenecek hiçbir durum yoktur; braketler ve teller takılırken herhangi bir acı hissedilmemektedir. Yaklaşık olarak yarım saat gibi kısa sürede diş telleri takılabilir. Sadece hastalar ağızlarına diş teli takınca ilk başta biraz yadırgarlar ama daha sonra alışırlar.

 Tel Takılma İşlemi Nasıl Olur?

                  Önce dişte bulunan çürükler temizlenir. Çekilmesi gereken dişler varsa onlar halledilir. Dudakları açık tutmak amacıyla ağza elips biçiminde aparat takılır. Sonra üst taraf biraz zımparalanır. Üstüne yapıştırıcı sürülür. Braketler yani minik kareler yerleştirilir. Biraz beklenince braketlerin dışına taşan yapıştırıcı kazınır. U biçiminde ince bir tel brakete geçirilir ve iyice oturtulur. En sonda lastikler takılır ve ağızdan çıkmasını engeller.

 Metal Parantez Diş Telleri

                  Bu ürünler geleneksel olarak bilinen diş telidir. Bu tür teller iki farklı temel bileşime sahip bulunmaktadır. Bunlardan biri dişe uygulanacak olan metal braketlerdir. Diğeri ise dişi tam kavraması için bükülebilen metal teldir. Birçok ergen yaşlardaki gençte sıklıkla kullanılan türdür. Çünkü bunlar piyasada en uygun diş teli fiyatları arasında yer alır.

Diş Teli Uygulaması Her Yaşta Yapılabilir Mi?

Neden Diş Teli Kullanmak Gereklidir?

                  Dişlerin ve çenenin tedavi edilmesi gerekli olduğu durumlarda diş teli kullanmak ortodontist tarafından önerilir. Eğer dişlerde yamukluk söz konu ise ya da çenede şekil bozuklukları varsa tedavi yöntemi diş teli uygulamasıdır. Bu yapılan işlem ortodonti tedavisine girmektedir. Diş teli tedavisinin daha çok çocuklarda ve gençlerde yapıldığı kanısı yanlıştır. Orta ve ileri yaşlarda da diş teli tedavisi uygulanabilmektedir. Her yaşta diş teli fiyatları aşağı yukarı aynıdır, sadece kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterebilir.

 Çene Bozuklukları Tel Tedavisi İle Düzeltilir Mi?

                  Çene bozuklukları yaş ilerlememiş ise tel tedavisi ile tamamen düzeltilip gerek duyulduğunda çene ileri ya da geri alınabilir. Bunun dışında ilerleyen yaşlarda da ameliyata gerek duyulmadan düzeltilebilen pek çok sorun vardır. Çenede kapanma problemi ve çene geriliği gibi sorunlar ortodonti tedavisi ile yay ve lastik kullanarak düzelebilir. Yaylar ve lastikler genel olarak diş teli fiyatları içinde dahildir, ekstra bir maliyet gerektirmez.

 Diş Teli Takmak Acılı Bir İşlem Midir?

                  Tel taktırmak dişe bir şeyler yapıştırmak demektir. Braketler ve ark teller takılırken can acımaz. Takıldıktan sonra da ağrı ve acı olmamaktadır. Diş tellerinin takım süresi yaklaşık olarak 30 dakikadır. Takım sonrası ilk birkaç gün kendinizi tuhaf hissedebilirsiniz. Bu süreçte ufak tefek ağrı olursa eğer bu ağrı da dişlerin bozukluğuna bağlı olup kısa sürede geçer. Hiçbir zaman günlük yaşantınızı engelleyecek düzeyde ağrı olmaz.

 Diş Teli Takma İşlemi Nasıl Olur?

                  Önce dişte bulunan çürükler temizlenir, çekilmesi gereken dişler çekilir. Duruma göre çenede dişlerin yeterli alana sahip olmasını sağlamak amacıyla dişler çekilebilir. Tedavi planı için gittiğiniz görüşmede ortodontistiniz, diş çekiminin gerekli olup olmadığı konusunda bilgi verecektir. Sonrası dişçi koltuğuna oturulur ve ağızda braket ve tel yerleşimi gerçekleştirilir. Yoğun diş sağlığı problemleri yaşayanlar için önce dişlerin tedavi sürecinin beklenmesi doğru olacaktır. Çünkü her tedavi sonrası yapılacak muayene ile diş teli sürecinin birlikte ilerlemesi zordur. Hem diş tedavisi, hem de tel uygulaması ile diş teli fiyatları maliyetli olabilir. Bu yüzden ayrı ayrı tedavi uygulanması daha akıllıca olacaktır.

 Tel Sonrası Diş Temizliği Nasıl Olmalıdır?

                  Ortodonti için özel olarak üretilen diş fırçası, beyazlatıcı diş macunu ve alkol içermeyen bir ağız çalkalama suyu temizlik için yeterlidir. Burada yöntem günde iki kez fırçalamaktır. Bu şekilde dişlerde sararma ve lekelenme olmaz. Çürüme probleminin de önüne geçilmiş olunur.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.