Görüntü
Diş Teli Temizliği Nasıl Yapılır?
dis-teli-fiyatlari

Günümüzde bireyler diş telini sıklıkla tercih ederken temizlik konusunda yetersiz bilgi sahibi olabilmektedir. Temizlik aşamaları her birinde aynı içeriğe sahip olmaısna karşın pek çok yeni türün meydana gelmesi de süreçte ufak değişmelerin olmasına kaynaklık etmiş olabilmektedir. Türler çok merak edilmekle birlikte özelliklerinin de belirtilmesi gerekmektedir. Türler içerisinde en fazla merak edilen ise şeffaf olandır. Kimisi en uygun tercih olduğunu ifade ederken kimisi böyle bir durumun  mümkün olmadığını, süreci aksattığını ifade edebilmektedir. Ortodonti süreci üzerinde düşünerek geri çekilmeler bile türler arasındaki bu farklılıkların ortaya konulamamasından kaynaklanmaktadır. Bu yazıda diş tellerinin temizliği hakkında bilgi verererek, süreç içerisinde kullanılan türleri açıklayarak ve diş teli nasıl takılır sorusuna cevap arayarak ilerlenecektir.

Telli dişlerin her birisinde tek tek braket adı verilen küçük yapılar bulunur. Bu kareler özel yapıştırıcılar ile dişe yapıştırılarak konumlanmaları sağlanmaktadır. Dişe uyguladığı kuvvet telleri tutarak uygun konumun korunmasına kaynaklık eder. Braketlerinin temizliğinin sağlanması önem gereken bir faktördür. Braketler hemen dişin üzerinde konumlandığından alt kısımlarında çürümeler gözlenmez. Fakat kenar kısımları mikrop ve bakteri oluşumuna açıktır.

Ortodonti sürecinde bizi ne bekliyor, nasıl müdahale oluyor sorularını bilmek ve ona uygun ilerlemek esastır. Ağız yapısının iyice incelenmesi ve varsa diş taşları temizlenmeli ve ağız hijyenine gerekli bakım sağlanarak süreci o şekilde planlamak gerekmektedir. Dişler pırıl pırıl, tertemiz duruma getirilmeden süreç başlanırsa sonradan etmenler ortaya çıkarak aksaklıklar meydana gelebilmektedir. Ortodonti sürecinde tellerin temizlenmesini kolaylaştırmak adına özel aparatlar kullanılır. Bu ürünler amaca uygun olarak üretilen diş fırçaları ve diş arası fırçaları olarak isimlendirilebilir. Bu durumda tercih edilen diş fırçalarının üzerinde dil tellerinin bulunacağı bir bölüm bulunmaktadır. Her aparatın özel bir kullanım alanı vardır. Bu alan dışına çıkarak yanlış müdahale etmek süreci aksatır, engellemelere neden olabilir. Diş teli fiyatları 2019’da kolay ödeme koşullarına sahiptir. Ağız ve diş yapımızı şuan bulunan konumlardan kendine ait olan konumlara getirmek için ağız hijyenini arttırmak nedeniyle yapılan  ortodonti aşamalarında temizlik önemlidir. Temizliğin etkili yapılmaması demek sürecin iyi ilerlemediğini göstermek demektir. Tedavi istenen konuma gelemeyeceği gibi sürecin tamamen bitmesi durumu ile karşı karşıya getirebilir. Bu etmenlerle her diş teli kullanmayı tercih eden kişilerin bu durumların müdahalelerini fark ederek tel tedavisine başlaması önem arz eden niteliklerden bir tanesi olacaktır. Burada sorumluluğunun bilincinde olarak, doktorla olan iletişim etkili bir biçimde kurmak adına uygun biçimde kullanılması önemlidir. Bazı besin türlerinin tüketimine de dikkat etmek gerekir. Temizlenememe ve çürük oluşumuna sebebiyet veren pek çok soruna kolaylık sağlayabilmektedir. Leke bırakacak ve temizlenmesi güç olacak yapışkanlı besinlerin tüketilmesi bu sorunları oluşturan türlerdendir. Tüketim yapılıyorsa da hemen temizlenmesi etkili bir biçimde sağlanmalıdır.

 

İnsan ilişkileri kaçınılmaz ve gerek sosyal gerek mesleki yaşamımızın en önemli mimarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Etkili etkileşim için de gerekli olan önemli ögelerden biri ise özgüvene sahip olmaktır. Özgüvenli bireyler kendinden ve yaptığı işten emin olarak ilerleyen ve başarıyı yakalayan bireylerdir. Bu bağlamda güçlenmek için yüz ifadeleri ve mimikler ön planda tutularak gelişim ve değişimi güçlendirmek ve sağlamlaştırmak amaçlanmalıdır.  Kişinin rahatça gülümsemesi onu tüm alanlarda ön plana çıkarabilmektedir. İçten bir tebessüm ve yüz ifadeleri bizi her durumda ön plana çıkararak, ön planda olmamıza, işimizi savunmamıza katkı verecektir. Bireylerin insan ilişkilerinde kendini rahat hissedebilmesi oldukça önemlidir. Çoğu birey de toplum içerisinde kendini rahat hissetmediği için bu sürece başvurarak kendini tatmin edecek görünüme kavuşmak istemektedir. Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki etmenler nedir gibi noktalara da bu bağlamda önem vererek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üstündeki artışların sebeplerine, diş teli fiyatları 2019 yılı kriterine de yer vererek anlatıma devam edelim;

Diş teli nasıl takılır gerekli cevabı vermeden önce hangi braketin tercih edilerek uygulanacğaına bakmak gerekmektedir. Braket adı verilen ve dişlerin üst kısımlarında yer alarak telleri birbirine bağlayan kare yapıcıkların dişinize uygun olan malzeme ve aparatlar ile özenle yapıştırılması sonucu tellerin takılması sağlanmış olur. Önemli olan etmen bu soruna ek olarak hangi braket türünün tercih edilmesi gerektiği sorusuna da uygun cevabı vererek süreci etkili ve planlı bir biçimde geçrekleştirebilmektir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi türlerin tercih edilmesi fazla olan türlerdir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda şekillenir ve yapılacak olan hesaplamalar yapılırak  ölçüler ve bozukluklar içerisinde genel değerlendirmeler ortaya konur. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli yetişkin bireylerce süreç içerisinde daha çok kullanımı tercih edilen uygulamalar olma yolundadır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu türlerin seçilmesi üzerine artma gösterebilmektedir. Doktorunuz  ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde ilişkiyi iyi biçimde kurmanız süreç açısından etkili sonuçların olmasında önemlidir. Kişiler diş teli fiyatları etmeni sebebiyle tedaviyi erteleme davranışında bulunabilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmeleri sonucunda meydana gelen fiyatlar doktorunuz ile iletişim halinde olmanızı gerektiren önemli bir durumdur. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli tedavi sürecini kurmanızda, tercih etmenizde fiyat önemli bir etmendir. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki artışı uygun ödeme koşulları ile dengelemeye çalışmaktadır.

Diş tedavileri aşamalarında hangi tür diş telinin süreç içinde kullanılmasının gerekli olduğu gidişatı ve planlamaların yapılmasında önem arz eder. Metal tellerin ve şeffaf braketlerin temizlenme aşamaları birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Plakların temizlenmesi diğer türlerin temizlik aşamalarına nazaran daha kolaylık içermektedir. Çünkü plaklar çıkarılıp takılabilen nitelikte olan yapılardır. Bu nedenden ötürü de diş kenarlarındaki besin artıkları ve lekeler kolayca gözlenir ve daha kolay bakımı sağlanabilir.  Fakat braketler sık yapılar olarak ele alınır. Bu özellikteki yapılardan olmalarından ötürü temizlik sırasında diğer türe göre biraz zorluklar meydana gelebilir. Fakat daha kısa sürede nihai diş konumlarına ulaşmak için bu yöntem oldukça avantaja sahip olmaktadır. Plak kullanımında da dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta mevcuttur. Bireyler plakları keyfine göre kullanmamalıdır. Plak sürecin bir parçasıdır ve doktor ne kadar öneriyor, ne kadar süre takılacağını belirtiyorsa ona uygun uygulanmalıdır.

 

Gözlendiği üzere tedavi süreç her iki tarafın (doktor ve hasta)  büyük emek ve çaba gösteren eylemleri ile ilerlemektedir. Gerek psikolojik gerek fizyolojik pek çok etmene katkı sağlayarak süreç tamamlanacaktır. Ağız yapımızı da istenen düzeyde güçlendirmek ve sağlamlığını korumak amaçlanır. Sindirim sistemimize gerekli katkıyı da kazanmış oluruz. Bu etmenlere de dikkat ederek tüm vücudumuzun fonksiyonlarına gerekli katkıyı sunmak için de ağız ve diş yapımızın sağlığına gereken önemi ve düzeni göstermenin önemli olduğunu vurgulamak doğru olacaktır. En kısa zamanda size uygun ve alanında uzman bir diş doktoruna görünerek muayenenizi yaptırmalısınız.

 

Yazımızda diş teli fiyatları 2019 yılında ortaya çıkan etmenlerden, tedavi sürecinde temizliğin yerinden bahsettik. Dikkat edilmesi gereken hususlara bakmak, bunları önemsemek süreç açısından etkili sonuçlar almayı sağlamaktadır.

 

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.