Görüntü
diştelinde dikkat edilenler

  Ortodonti tedavisinde diş telleriniz dişlerinize çok sağlam bir şekilde yapıştırılır. Yalnız uymanız gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara uymazsanız diş telleriniz dişlerinizden ayrılır. Peki diş telleriniz dişlerinizden ayrılırsa ne olur? Diş telleriniz dişlerinize yapıştırılırken dişinizin  yüzeyine %35 lik fosforik asit uygulanır. Bu asitin diş yüzeyine braket kırılmalarından dolayı defalarca uygulanması dişlerinize zarar verir. Aşağıdaki fotoğrafta kopuk braketi görüyorsunuz.

bir top yokuş yukarı itilerek hareket ettirilip bir noktaya getirildikten sonra bırakıldığında nasıl hızla aşağıya yuvarlanıyorsa, kırılan braketin olduğu dişte hızla eski yamuk haline döner. Bu sebeple odişi tekrar düzeltmek zaman kaybettirir, toplam tedavi süresini uzatır. Bütün bu problemleri yaşamamak için ne yapmalıyız?

1) Asitli içecekler içmemeliyiz. (sprite, fanta, Kola...)

2) Yapışkan yiyecekler yememeliyiz. (lokum, jelibon, sakız...)

3) Kuruyemiş, erik, zeytin gibi sert yiyecekler yememeliyiz. Erik ve zeytin çekirdeği diş tellerine değdiği anda kırar. Kuruyemişten kastımız ise badem, fındık, fıstık gibi...

4) Ön dişlerimizle ısırarak değil arka dişlerimizle küçük parçalar halinde yemeliyiz. Örneğin simit yiyeceksek ön dişlerimizle ısırarak değil elimizle bölerek, Elma yiyeceksek yına ısırarak değil bıçakla keserek küçük lokmalar halinde yemeliyiz.

 

Diş telleri ilk takıldığında dudaklarda dilde ve yanaklarda yaralanmalara sebep olabilirler. Bu gibi durumlarda ortodonti mumlarını kullanmalısınız. Ortodonti mumlarının nasıl kullanıldığını öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.


Share:

Diş Teli ile Yaşamak

Dt Emre Aldoğan 28-04-2021

Diş teli tedavisinde bireylerin oryantasyon sürecine dikkat etmek gerekir. Günümüzün en çok tercih edilen diş konumlarını düzenleme yöntemi olmasına rağmen bireylerin bu süreç hakkında daha ayrıntılı

Devamı

Diş Teli Süreci

Dt Emre Aldoğan 11-06-2019

Diş teli tedavisi uzun yıllardır kişilerin dişlerinden daha memnun kalacak düzeye getirmek için ve estetistiksel açıdan daha güzel görünmesini sağlamak için gerçekleştirilen bir tedavi sürecini temsil

Devamı

Ortodonti Sürecinde Önemli Noktalar

Dt Emre Aldoğan 15-09-2019

Ortodonti tedavisi günümüz çağdaş tedavi yöntemleri arasındadır. Çapraşık diş sorunlarına çözüm yöntemleri getirmesi amacıyla pek çok müdahalelerin sağlandığı ve alanında uzman ortodontistler sayesind

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.