Sağlıklı bir yaşam için ağız sağlığı oldukça önemlidir. Ağız sağlığına maksimum düzeyde özen göstermek kişinin hayat kalitesi için de önemlidir. Bazı durumlarda ağız sağlığına ne kadar özen gösterilirse gösterilsin çeşitli sebeplerle diş kayıpları ile karşı karşıya kalınabilir. Kaybedilen bir dişin yerine yenisinin gelmesi mümkün değildir ve bu eksikliği gidermek için profesyonel bir tedavi gerekmektedir. Eksik dişleri tamamlamak için protez tedavisi de seçenekler arasındadır ancak implant tedavisi kişinin yaşam kalitesini yeniden kazanması açısından daha tercih edilen bir seçenektir. Hastanın, tedavi sonrasında yeni dişlerini kendi dişi gibi benimsemesi iyi bir kullanım için ön şarttır.
Öncelikle implant tedavi uygulamasının kesinlikle diş hekimliği fakültesini bitirmiş ve implant eğitimi almış diş hekimleri tarafından yapılması hastanın sağlığı için çok önemlidir. Implant nasıl yapılırsorusu birçok hasta tarafından merak edilen bir konudur. Bu sorunun yanı sıra implant kimler için uygulanabilir sorusu da fazlaca sorulmaktadır. Implant nasıl yapılırkonusu araştırılırken birçok detay da birlikte araştırılmalıdır.
Implant, çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlerin yerini alabilecek yapay diş kökleridir. Dokuya uyumlu bir titanyum gibi bir materyalden yapılması gerekmektedir. Tekli diş kayıplarında bile eski yöntemlerde olduğu gibi kayıp dişin sağındaki ve solundaki dişlerin küçültülmesiyle yapılan köprü protezlerine gerek kalmadan hiçbir dişe zarar vermeden implant tedavisi uygulanabilmektedir. Hastanın kendi dişine en uygun ve kendi dişinin konforunu en iyi sağlayan diş tedavisi implant tedavidir. Hastanın implant tedavisinden sonra konuşma fonksiyonlarında da herhangi bir sıkıntı yaratmamaktadır.
Implant tedavisi kemik gelişimini tamamlayan ve eksik dişinin tedavisine ihtiyaç duyan her hastaya uygulanabilir. Hastanın genel sağlık durumunun implant tedavisine müsaade edip edemeyeceğini öğrenmek için klinik bazı muayenelerden geçmesi gerekmektedir. Hastanın çene kemiğinin uygunluğu kontrol edilir. Bunun için bazı radyolojik çekimler yapılarak çenenin ve dişlerin durumu kontrol edilir. Kemik gelişimini tamamlayan her yaştaki hastaya rahatlıkla uygulanabilir. Hastanın çok ileri yaşlarda olması gerekmez. Bazı hastalar 30 lu yaşlarda bile diş kaybına maruz kalabilirler.
Bu yaştaki hastalarda implant daha zaruri bir tedavi haline gelebilir. Çünkü bu hastalar hala profesyonel iş hayatında aktif rol almaktadırlar ve sosyal hayatları hızla devam etmektedir. Bu yaşta hareketli bir protezin tercih edilmesi yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceği için implant tedavisi daha uygun olacaktır.Kan sulandırıcı ilaç kullananlar hastalar, diyabet hastaları, kalp rahatsızlıkları olan hastalar doktorları ile görüşmeden implant tedavisine başlamamalıdır.
Diş çekimi gerekli ise diş çekiminden sonra çene kemiğinin iyileşmesi için 2 – 3 aylık bir süre beklemek gerekebilir. Dişin etrafından herhangi bir enfeksiyon veya doku bozukluğu yoksa ve kemik implant uygulamasına izin veriyorsa diş çekimin yapıldığı gün implant uygulaması gerçekleştirilebilir.
Uzun süren diş eksiklikleri sebebiyle kemik erimesi görünen hastalarda implant nasıl yapılırsorusuna gelince bunun da implant uyulmasına engel olmadığını belirtmek gerekmektedir. Bu hastalarda uygulamadan önce ilave kemik tedavisi gerekebilir. Tedavi için gerekli olan kemik hastanın kendi çenesinden elde edilebileceği gibi sentetik kemik olarak da elde edilebilir.
Implant uygulaması protezlerden çok daha rahat bir hayat sağlar. Hem estetik açıdan hem de yeme içme esnasında sağladığı rahatlık açısından implant tedavileri protezlere kıyasla daha fazla tercih edilmektedir. Implant tedavisi almış bir kişi tedaviden kısa bir süre sonra kendi dişi ile yediği her şeyi gönül rahatlığıyla implant dişleri ile de yiyebilir.
Implant tedavisinde kullanılacak olan malzemelerin temin edilebileceği yüzlerce farklı firma bulunmaktadır. Her bir firmanın sunduğu implant fiyatlarıda birbirinden farklı olabilir. Tahmin edilebileceği gibi implant fiyatlarıkullanılacak olan malzemenin kalitesine göre değişlik göstermektedir.Implant fiyatlarıaynı zamanda Türk, Avrupa ya da Uzakdoğu menşei olarak da farklılık göstermektedir. Kullanılan malzemelerin kalitesine bağlı olarak bazı implant firmaları 8 – 10 yıl, bazıları 30 yıla kadar, bazı firmalar ise ömür boyu garanti süresi verilebilmektedir.
Tüm bu etmenler, implant fiyatlarını etkileyen unsurlardır. Implant çene kemiği içine konulan ve zamanla çene hücreleri ile birbirine kaynaşacak bir madde olduğu için implant malzemesinin kalitesi hastanın genel sağlığı için de önemlidir. Hasta için en uygun implant ve çalışılacak olan implant firmasına genellikle hekimler karar vermektedir. Fakat hastaya sunulacak olan implant fiyatlarıkıyaslanmak istendiğinde birden fazla firmadan ancak kaliteden ödün vermeden implant fiyatlarıalmak fayda sağlayacaktır. Hastanın ağzına takılacak olan implantların en az 8 – 10 yıl ya da ömür boyu ağzında taşıyacağı düşünülürse implant fiyatlarıdikkate alındığı kadar kalitesi ve ağıza sağlayacağı uyum da göz önünde bulundurulmalıdır. Implant fiyatları, hekimlerin veya implant kliniklerin çalıştıkları firmaya göre değişmektedir.
Tedavi aşamaları konusunda “Implant nasıl yapılır” sorusuna cevap ararken bilgi sahibi olunduğunda, tedavi sürecinin acı ve ağrı verici bir süreç olduğu düşünülebilir ancak tedavi esnasında diş hekimin yapacağı local anestezi ile herhangi bir ağrı hissedilmez. Her cerrahi işlemde olduğu gibi implant tedavisinde de anestezinin etkisi geçtiğinde bazı hafif ağrılar hissedilebilir. Tedavi sonrasında yüzde veya çenede bazı morluklar görülebilir ancak bazen hiç ağrı hissedilmez bazen de hissedilen ağrılar bir ağrı kesici ile giderilebilecek kadar hafiftir.
Tedavi esnasında bazı hastalar fazla heyecana kapılıp korkup aşırı tepki verebilmektedir. Böyle hisseden hastalar için genel anestezi uygulama seçeneği de uygulanabilir. Bu hasta ile hekim arasında karşılıklı mutabakat yoluyla karar verilecek bir konudur.
Implant tedavisi için İstanbul’da birçok yetkin diş hekimi hizmet vermektedir. Implant İstanbulşehrinde yaptırılmak isteniyorsa öncelikle hangi klinik ve doktorların tercih edilebileceği üzerinde araştırma yapılabilir. Yerli hastaların yanı sıra yabancı hastalar için de implant İstanbulfazlaca tercih edilmektedir. Günübirlik veya tatil ile tedavi süresini birleştirerek gelip tedavi süreci hakkında bilgi alan ve hatta tedaviye başlayan Avrupa’dan binlerce hasta bulunmaktadır. Özellikle Avrupa ülkelerinde implant İstanbulşehri ile birlikte anılabilmektedir. Implant İstanbul’da işlerinde son derece başarılı diş hekimleri sayesinde Avrupa’daki maliyetlerden çok daha ucuza yapılabilmektedir. Implant fiyatları, Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında daha makul oranlara gelmektedir.
Bu nedenle diş tedavilerinde implant yapılması gereken hastalar İstanbul’un tarihi ve doğal güzellikleri ve tedavi fiyatlarının da cazip olması nedeniyle tercihlerini İstanbul’dan yana kullanabilmektedir. Sağlık turizmi kapsamında önemli bir yere sahip olan yurtdışı implant tedavileri için İstanbul çok cazip bir sağlık merkezi haline gelmiştir. Implant İstanbul’da yapılır diyen yüzlerce Avrupalı hasta bulmak mümkündür.
Her operasyonda olabileceği gibi implant eğitimi almayan ve tedavi için yetkin olmayan kişiler tarafından yapılan implant tedavileri bazı sorunlara yol açabilir. En sık görülen sorunlardan bazıları ağızda sinir zedelenmesine sebep olabilir, sağlam dişler zarar görebilir, burun tabanında veya sinüste delinme olabilir, çene kemiğinde kırılma olabilir, implantın yerleşmesi gereken derinliğin yanlış hesaplanması sonucunda fazla derine veya fazla yüzeye yerleştirilmiş olabilir ve aşırı kan kaybı yaşanabilir.
İmplant Fiyatı Hesaplamak İçin Tıklayınız...
Ortodonti sürecinde en dikkat edilmesi gerekli olan noktalardan biri de uygun braket seçiminin yapılmasıdır. Seçimin etkili olabilmesi için ilk olarak hangi braketin hangi işlevi yürüttüğünün ve ne iç
Ortodonti tedavisi çapraşık yada ayrık dişleri düzelten, alt ve üst dişlerin birbirleri ile ideal ilişkide olmasını sağlayan, estetik olarak daha güzel bir gülüş kazandıran ve ağız hijyeninin daha rah
Farklı Diş Teli Tercihleri Neye Göre Yapılır? Lingual Diş Telleri Diğer standart metal tellere oranla farklı bir yapısı bulunan lingual diş telleri, aynı zamanda görünmez diş teli
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.