Görüntü
diş çekimi

  Ortodonti tedavisi çapraşık yada ayrık dişleri düzelten, alt ve üst dişlerin birbirleri ile ideal ilişkide olmasını sağlayan, estetik olarak daha güzel bir gülüş kazandıran ve ağız hijyeninin daha rahat korunmasını sağlayan bir tedavi protokolüdür.
 Ortodonti tedavisinde diş çekiminin 3 sebebi vardır.

 

 
1) Dişlerdeki çapraşıklığı düzeltmek amacıyla yer kazanmak amacıyla diş çekimi yapmak
  Çapraşık dişlerin düzeltilmesinde dişlerin yayılarak düzeleceği yere ihtiyaç vardır. Dişlerin düzeleceği yeri kazanmanın 2 yolu vardır.
  -  Dişleri ileri iterek yer kazanmak.
  -  Diş çekimi yaparak yer kazanmak. Aşağıdaki videoda alt ve üst çeneden toplam 4 diş çekilerek yapılan ortodonti tedavsinin seyrini izleyeceksiniz.
Dişleri ileri doğru iterek yer kazanma yönteminde dişler aynı zamanda dudağı beslediği için dudaklarında ileri gitmesine sebep olur. Bu sebeple bu yöntem tercih edildiğinde dudaklarda kalınlaşma ve dudak çevresindeki ciltte gerginleşme meydana gelir. Bu gerginleşme sayesinde dudak çevresinde yaşlanma ile meydana gelen doğal kırışma en az 5 yıl daha sonra oluşur. Yani hem dişleriniz düzelirken hemde botox yaptırmış gibi olursunuzYalnız dudaklarınız zaten olması gereken konumda yada hafif önde ise dişlerinizin ileri itilmesi ile artık dudaklarınızı zor kapatır hatta kapatamaz hale gelirsiniz. Bu durumda dişleri ileri iterek yer kazanma yöntemi doğru değildir. Ve diş çekimi ile yer kazanmak gerekir. Yani diş çekimi yapılması kötüymüş gibi görünürken bazı vakalarda çekimsiz tedaviden çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Çekimli ile çekimsiz tedavi seçiminde önemli bir ayrıntıda kesici dişlerin tedavi sonundaki açısıdır. Çekimsiz tedavi ile dişler ileri doğru itildikçe fırlaklaşır. Kesici dişlerin birleri ile arasında olması gereken bir açı değeri vardır.
2) Üst çene alt çeneye göre ilerideyse üst çeneyi geri almak için üst çeneden, alt çene üst çeneye göre ileride ise alt çeneyi geri almak için alt çeneden diş çekimi yapmak
-Üst çenesi ileride olan hastalarımızın ortodonti tedavisine ergenlik öncesinde yada başlangıcında başlanmışsa büyüme ve gelişme yönlendirilerek diş çekimine gerek kalmadan tedavi edilebilir. Ergenlik döneminde hızlı seyreden bir büyüme atılımı başlar. Bu bozukluğa sahip hastalarımızın diş çekimi yapmadan fonksiyonel tedavisinde büyüme atılımının kaçırılmaması gerekir. Bu dönemde ileride olan çenenin gelişimi yavaşlatılıp geride olan çenenin gelişimi hızlandırılarak fonksiyonel tedavi yapılır. Eğer büyüme atılım dönemi kaçırılmışsa geriye 2 yöntem kalır bunlardan birincisi ortognatik cerrahidir ki zor ve maliyetli bir yöntemdir ama sonuçları kusursuzdur. İkincisi ileri olan çeneden diş çekimi yapılarak geri alınmasıdır.
3) Ön iki dişinizin ortası yüzünüzün ortasında değilse yani orta hat sapması varsa, orta hat sapmasını düzeltmek amacıyla tek taraflı diş çekimi yapmak.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.