Görüntü
Diş Sağlığında Tel Bakımı

Sağlıklı ağız yapısına sahip olmak tüm bireylerin istediği bir durumdur.  Bu amaç doğrultusunda pek çok tedavi ve müdahale yöntemleri geliştirilmiştir. Diş teli tedavisi de sağlıklı bir ağız yapısının oluşturulması için önemli olan seçenekler arasında yer alır. Diş teli tedavisi pek çok aşamadan oluşan, bireye özgü şekillenen sistemli bir süreci içermektedir. Bu süreç içerisinde hem uzmanın hem de sürece başvuran kişinin görev ve sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar incelenerek gerekli değerlendirme sistemleri sağlanır. Ağız ve diş sağlığında basit ama sistemli noktalara dikkat etmek süreç için çok önemlidir. Ayrıntılar için okumaya devam edebilirsiniz.

Diş Teli Türü Nasıl Seçilir? 

Diş teli tedavisinde pek çok braket türü mevcuttur. Bu braketler şeffaf, lingual, metal türler olarak ele alınabilir. Günümüz teknolojisinde bu değişimler de artarak ilerlemektedir. Ağız ve diş sağlığına verilen önem arttıkça yeni gelişmelerin de gözlemlendiği görülmüştür. Burada önemli olan nokta bireylerin hangi noktalara önem verdiğini değerlendirmektir. Bazı bireyler görünüm konusunda çok hassastır ve metal tellerden bu sebeple uzaklaşabilmektedir. İlk çıkan tür olan metal teller süreç içinde şeffaf tellerin gelişimini etkilemiştir. Ancak günümüzde hala metal türler de tercih edilmektedir. Görünüm konusunda hassas olan kişiler şeffaf veya dişlerin arkasında yer alan lingual türleri tercih edebilir. Bu tercih süreci diş teli fiyatları konusunu etkilemektedir. Diş teli fiyatları bazı açılardan etkilenerek düzenlenmektedir. Bu noktaların başında diş teli türleri gelmektedir. Diş teli fiyatları diş teli türlerinden etkilenmektedir. Şeffaf türlerin fiyatları metallere göre daha yüksek olmaktadır. Ayrıca bireyin getirdiği problem durumu da diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemeleri açısından etkili olmaktadır. Bazı bireyler çift çene bazıları ise tek çene tedavisine başvurabilirler. Bu durumlar diş teli tedavisindeki akışta etkilidir.

Diş Tedavisinde Öncelikli Noktalar

Diş teli tedavi sürecinde bireylerin önemle üzerinde durması gereken konular bulunmaktadır. Örneğin pek çok birey gerekli tedavi süreçleri hakkında bilgi edindiğinde daha sistemli bir şekilde sürecini ilerletebilecektir. Ayrıntılı bilgi almak için Alpdent ile iletişime geçebilir, diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemeleri ile ilgili değerlendirmeleri inceleyebilirsiniz. 


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.