Görüntü
Lingual Teller Kullanmalı Mıyım?

Diş teli tedavisi pek çok sürecin birleştirilmesi ile ilerlemektedir. Her adımın belirlenmesi gerekli süreç takibinin yapılmasına destek vermektedir. Diş teli türleri süreç içerisinde gelişim göstermiştir. Metal, şeffaf ve lingual türler olarak günümüzde yer alan diş teli türleri her bireyin istek ve beklentilerine uygun gelişme göstermiştir.

Diş teli tedavisinde gerekli tedavi süreçleri için adım adım bilgilendirme sağlamaktayız. Alpdent olarak alanında uzman kadromuz ile sizlere bilgilendirmeler sunmaktayız. 

 

Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi olarak bilinen ortodonti ile sağlıklı gülüşleri kazanmanız mümkündür. Dişlerin kendilerine ait konumlarına doğru ilerlemesine destek veren diş teli tedavisi ile hem estetik anlamda güzel gülüşlere sahip olursunuz hem de sağlıklı bir ağız yapısını oluşturmuş olursunuz. Dişlerin yan yana konumlandırılmış olması ile her diş ve diş arası temizlenmiş olur.

Diş teli tedavisinde gerekli malzemelerin kullanımı ile temizleme ve bakım işlemleri sağlanmış olunur. Diş ipleri, gargaralar ve ek malzemeler ile ağız bakım işlemlerinin sağlanması gerekir.

 

Diş Teli Türleri

Diş teli türleri; metal, lingual ve şeffaf olarak ayrılabilir. Bunlardan en çok tercih edilen metal ve şeffaf tellerdir. Görünüm anlamında estetik ihtiyaçlar bizi şeffaf tellere yönlendirirken metal teller de kullanılmaktadır. Yeni gelişim gösteren lingual teller ile süreç boyunca estetik anlamda pek çok avantaja sahip olursunuz. Çünkü lingual teller dişlerin arka kısımlarında yer alırlar. Arka kısımlarında yer almasından ötürü de direkt gözle görünmemektedir. Direkt gözlemlenmemesi özellikle yetişkinler ile yapılacak olan çalışmalarda ön plandadır. 

 

Lingual Türün Tercih Edilmeme Sebepleri

Lingual tel türleri ile estetik kaygıları ortadan kaldırmayı amaçlayan pek çok birey diğer eksi yönlerini değerlendirememektedirler. Alpdent olarak sizlere genel anlamda her avantaj ve dezavantajları sunmaktayız.

Lingual teller dişlerin arka kısmında yer aldığından ötürü görünmese de temizlenme anlamında ciddi zorlukları mevcuttur. Aralarını temizlemek oldukça güç olabilmektedir.

Dişlerin arka kısımlarında olması dilin sürekli değmesine neden olmaktadır. Dil değdikçe orada bir doku tahrişine neden olabilmektedir. 

Diş teli fiyatları 2025 değerlendirmelerine bakıldığında ise diğer türlere göre daha maliyetli olmaktadır. Tedavi süreçleri olarak değerlendirdiğimizde ise normal diğer diş teli türlerine göre daha uzun sürebilmektedir. 


Share:

Kimlere Diş Teli Takılmaz?

Dt Emre Aldoğan 22-04-2023

Diş teli tedavisi, braket adı verilen küçük kare yapıların dişleri istenen noktalara doğru ilerletmesine destek veren yapıları temsil etmektedir. Pek çok birey diş teli tedavisi yardımı ile sağlıklı a

Devamı

Dişler Neden Çapraşık Olur?

Dt Emre Aldoğan 28-06-2020

Diş teli, dişlerde gözlenen konumlanma bozukluklarına çözüm getirmek için geliştirilmiştir. Alpdent olarak sizlere istediğiniz diş teli türü seçimi konusunda yardımcı olmaktayız. Süreç içinde gerekli

Devamı

Ortodontide Şeffaf Diş Teli

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Ortodonti tedavisi; bunda yaklaşık 10 yıl önce diş teli kullanılarak dişlerdeki kötü görünümün düzeltildiği uzun süreçli bir tedavi olarak bilinirdi. Bununla birlikte diş telleri metal olduğu için köt

Devamı

Diş teli tedavisi ve daha fazlası

Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.