Görüntü
Diş Teli Çeşitleri

Diş teli türlerini birlikte inceleyelim.

Şeffaf Diş Teli

Şeffaf diş telleri; şeffaf braketler, şeffaf plaklar (invisalign system) ve lingual sistem olmak üzere 3 gruba ayrılır.
Şeffaf braketler; porselen, safir veya sert plastik kullanılarak yapılan braketlerdir.
Sert plastik braketler genelde kalitesi düşük ürünler olduğu için diş teli tedavisi sırasında esnemem yaparlar ve dişlere tam olarak gerekli hareketi kazandıramazlar. Bu sebeple kliniğimizde sert plastik braketler kullanılmamaktadır. Şeffaf Diş Teli hakkındaki zengin içerikli makalemizi Menü'de Şeffaf Diş Teli linkine tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Renkli Braketler

Diş teli tedavisinde çok uzun yıllardan beri kullanılan metal diş telleri etkili sonuçlar vermektedir. Metalik olması görüntü olarak bazı bireyler için istenildiği kadar güzel görünmese de üzerine takılan renkli lastikler ile metal diş tellerine hem sevimli bir görüntü kazandırılmaktadır hem de her seferinde farklı renk ile yeni bir görüntü kazandırılmaktadır. Özellikle görüntünün çok önemli olmadığı 10-15 yaş grubu çocuklarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Lingual Braketler

Dişlerinizin dile bakan tarafına takılan ve dışarıdan hiçbir şekilde belli olmayan tedavi sistemidir. Bu sistemin uygulanabilmesi için ağız yapısının buna uygun olması gerekmektedir. Görünmez olması ve her hastaya özel olarak üretiliyor olması önemli avantajlarındandır. Dezavantajı ise ağızda özellikle de dilde yaralanmalara sebep olması, maliyetinin daha fazla olması ve tedavi süresinin daha uzun olmasıdır.

Hareketli Apareyler

Hareketli apareyler tel tedavisi süresini kısaltmayı amaçlayan dışarıdan belli olmayan, çene genişletmelerinde, diş hareketlerinde kullanılan hasta tarafından takılıp çıkartılabilen ve aygıtlardır. Spor yaparken, yemek yerken ve sevdiklerinizle beraber güzel vakit geçirmek istediğinizde çıkartıp özgürce hareket edebileceğiniz bir tedavi yöntemidir. Temizlenmesi de oldukça kolaydır. Her yaşta uygulanabilir. 

Tüm bu değerlendirmeler ele alındığında türlerin değişmesi bakım süreçlerini de etkilemektedir. Diş teli fiyatları incelemeleri de türler değiştikçe değişmektedir. Diş teli fiyatları incelemelerinde bireylerin getirdiği diş ve ağız sağlığı problemleri önemli yer tutar. Gerekli olan ve uygulanması gereken müdahaleler diş teli fiyatları açısından da önemle ele alınmaktadır. Alanında uzman bir ortodontistin ağız yapınızı incelemesi ve gerekli desteği sunması tedavi süreci için oldukça kıymetli bir konu olmaktadır. Diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmeleri hakkında detaylı bilgi almak ve diş teli fiyatları 2024 yıl düzenlemelerinde ele alınacak faktörleri incelemek için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz.

 


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.