Görüntü
Diş Teli Hakkında Bilinmesi Gereken Noktalar
Diş Teli Hakkında Bilinmesi Gereken Noktalar

Diş teli, dişleri hizalamak ve düzeltmek amacıyla kullanılan ortodontik bir tedavi çeşitidir. Genellikle metal veya şeffaf malzemelerden yapılan teller, dişlerin düzenli bir şekilde hizalanmasına yardımcı olur. Diş teli, çapraz kapanış, çarpık dişler, diş çapraşıklığı veya diş aralıklarını düzeltmek için kullanılabilir. Tedavi süresi ve kullanımı kişinin ihtiyaçlarına ve dişlerin durumuna bağlı olarak değişebilir. Diş teli, genellikle bir ortodontist tarafından takılır ve düzenli aralıklarla kontrol edilerek ayarlamalar yapılır.

 

 

Neden Diş Teli Kullanmalıyız?

Diş teli, hayatımızda önemli bir rol oynar çünkü bir dizi faydası bulunur. İlk olarak fayda olarak diş sağlığını gösterebiliriz. Diş sağlığı hususunda diş teli tedavisi dişlerin doğru hizalanmasını sağlayarak çapraşık dişleri düzeltir ve dişler arasındaki boşlukları kapatır. Böylece bu, dişlerin daha iyi temizlenmesine ve sağlıklı bir ağız hijyenine olanak tanır. Düzgün hizalanmış dişler, diş çürümesi ve diş eti problemlerinin riskini azaltır. Düzgün hizalanmış dişlerle kişi daha estetik bir görünüme kavuşmaktadır. Diş teli, dişlerin düzgün hizalanmasını sağlayarak güzel bir gülüş elde etmemizi sağlar. Çapraşık veya çarpık dişlerin düzeltilmesi, bireyin kendine olan güvenini artırır ve sosyal etkileşimlerde daha rahat hissetmesine yardımcı olur. Diş teli tedavisinin diğer bir faydası çiğneme ve konuşma yeteneğini geliştirmesidir.  Diş teli tedavisi, dişlerin düzgün hizalanmasını sağlayarak çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını iyileştirir. Doğru hizalanmış dişler, yiyecekleri daha etkili bir şekilde çiğnememize ve konuşurken daha net bir şekilde sesler çıkarmamıza yardımcı olur. Böylece diş teli tedavisi sayesinde kişi uzun vadeli sağlığına kavuşmuş olur. Diş teli tedavisi, dişlerin ve çene yapısının uzun vadeli sağlığını etkiler. Çapraşık dişler veya yanlış hizalanmış çeneler, ileride çene eklemi sorunlarına, aşınma ve yıpranmaya, diş sıkma gibi problemlere ve baş ağrılarına neden olabilir. Diş teli tedavisi bu sorunları önleyerek uzun vadeli ağız ve çene sağlığını korur.

Bu nedenlerle diş teli tedavisi, sağlıklı bir ağız ve estetik bir gülümseme elde etmek için önemli bir araçtır. Ancak her bireyin diş teli ihtiyacı farklı olabilir, bu yüzden bir ortodontistin değerlendirmesi ve tedavi planı önemlidir. Her tedavi planı kişi için biriciktir. Diş teli tedavisinde kullanılacak materyal, çene konumlandırması, kontrol sıklığı gibi hususlar kişiye özel planlanmaktadır. Bu nedenle ön muayene ve kontrol muayeneleri çok önemlidir. 

 

Diş Teli Fiyatları Hakkında Değerlendirmeler

Diş teli fiyatları, diş teli tedavi sürecinde pek çok konudan etkilenerek şekillenen bir yönetimi bizlere sunmaktadır. Diş teli fiyatları hakkında pek çok bilgi elde edilse de her bireyin tedavi süreci getirdiği, istediği tedavi planına bağlı olarak değişim göstermektedir.  Diş teli fiyatları ağız ve diş sağlığı tedavilerinde bireylerin elde ettiği durumlarla analiz edilerek düzenlenmektedir. Pek çok birey diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemeleri ile gelişim süreçlerini desteklemektedir. Diş teli fiyatları 2024 yılı düzenleme sistemlerinde bireyin kendi sağlık süreçlerinin değerlendirilerek ele alınması kıymetlidir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.