Görüntü
şeffaf diş teli

Makalede genel olarak diş teli nasıl takılır, şeffaf diş teli nedir, görünmez diş teli nedir, diş teli fiyatları 2019 verilerinin etkilendiği faktörler nelerdir, ortodonti fiyatları ve diş teli fiyatları üzerindeki faktörlerden bahsederek sürece açıklamalar getirmeyi amaçlayacağız.

 Braket –diş teli- , dişhekimliğinin ihtisas alanlarından biri olan ortodontide tedavinin başlıca araçlarından biri olarak ifade edilebilmektedir. Sağlıklı ve estetik bir görünüm kazanabilmek bu tedavinin en büyük kazancıdır. Pek çok tedavi aşamalarından geçerek süreç ilerler. İlk aşama için detaylı bir muayene yapılmalıdır. Röntgen incelemesinin ardından çeşitli tedavilerin uygulanılmasına karar verilir. Çarpık yamuk ve bozuk dişlerin tedavisi için diş teli kullanılan bu yöntem ile kişinin yaşam kalitesini ve kendine olan güvenini arttırmak amaçlanır. Bu tedavinin birçok olumlu tarafı bulunmaktadır. Bunu sağlık ve estetik görünüm bakımından iki koldan ele alabiliriz. Sağlık alanına katkısı olarak öğütme işlemini ele almamız gerekmektedir. Çiğneme fonksiyonunu yerine getiremeyen dişler görevlerini yerine getiremediklerinden sağlıklı bir vücut olarak sayılamaz. Bunun dışında eğer sindirim sistemi düzenli bir biçimde işlemezse bunun etkileri tüm vücuda yansıyacaktır. İkinci görevleri konuşmaya destek olmasıdır. Etkili temizlemeye engel olan çapraşık dişlerin düzenlenmesi daha sağlıklı bir ağız yapısını oluşturacaktır. Temizleme aparatları diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre düzenlenir. Bu sebeplerle diş taşı temizliğine daha fazla zaman ve nakit ayırmak şarttır. Ayrıca bu aksamalar peredontal adı verilen çok ciddi  önem taşıyan diş eti ve kemik problemlerine de yol açar. Ortodontik tedavinin gerçekleştirilmesi ile tüm bu problem durumları ortadan kaldırılabilir. İkinci gruptaki estetik etmenler de birey için bir hayli önem arz eder. Güzel bir gülümsemeye, özgüveni yükselten sağlıklı bir diş yapısını kazanmak için bireyin sosyal ve mesleki yaşamındaki ilişkilerini sağlamlaştırmak gereklidir. Beş aşamadan meydana gelen bu tedavi ilk olarak muayene süreci ile başlar. Hastanın kendisiyle görüşme sağlanır. Tüm ağız içinin detaylı bir şekilde muayene edilmesinin ardından kişiye ağız ve diş sağlığı ile ilgili genel bilgiler aktarılır. Daha sonra bireye uygun olan tedavinin neleri kapsayabileceği kabaca ifade edilir. Gerekli ise alternatif tedavi uygulamaları, tedavide oluşabilecek sorunlar, tedavi süresi ve tedavi sonrası, tedavinin adımları detaylı olarak ifade edilir. Hasta bu aşamada sürecin sağlıklı işlemesi adına  aklındaki soru işaretlerini  doktoruna yönlendirmelidir. Hazırlık sırasında tedaviye başlamak için bazı hazırlıklar yapılarak bazı koşulların sağlanması önemlidir. Hazırlıkların tamamlanamaması diş teli fiyatları 2019 düzenlerine göre artış gösterecektir.

Şimdi diş teli nasıl takılır sorumuzu açalım; tedaviyi uygulamadan önce ağız hijyeninin korunması adına bütün çürük dişlerin tedavisi düzenlenmelidir. Eğer diş etinde sorunlar mevcutsa bu sorunda ortadan kalkar ve diş eti sağlıklı hale gelir. Bu işlemler sırasında tedavi kayıt altına alınarak süreç aşamalandırılır. Planlama yapılması adına gerekli ölçümleme ve analizleme çalışmaları yapılmalıdır. Tedavi planlamasının noksan ve hızlı bir biiçimde yürütülmesine yardımcı olabilmek için tedaviden önce hastanın tüm kayıtlarının alındığından emin olunmalıdır.

Anamnez hastanın getirdiği sorunları ve bu sorunları etkileyen etmenlerin toplamıdır. Bu bize hastanın bir tıbbi sorunu olup olmadığını daha önce geirdiği hastalıkları, diş tedavilerini öğrenmemizi sağlayan verileri bir bütün halinde göstermektedir. Teşhis ve planlama aşamasına gelindiğinde uzman tüm bu kayıtları ve analizleri ile hastaya amaca uygun bir tedavi planı oluşturur. Hastadaki ortodonti süreci bozukluk derecesine göre her bireye uygulanan tedavi farklı türlerde olabilir. Örnek olarak; şeffaf plak, yüz maskesi vb. gibi çeşitli metaryallerle tedavi süreci düzenlenebilir. Bazı durumlarda doktor gerekli gördüğü takdirde diş çekimini de isteyebilir. Tedavide diş çekimi önemli yer kazanma yollarından biri olarak ifade edilebilir. Eğer hastanın diş yapılarındaki sorunlar ileri bir seviyede ise yani çenenin önde veya geride oılma durumları da mevcutsa yine bu bozukluğuın derecesine göre uzman cerrahi yola başvurabilir. Çene bozukluğu tedavisinde istenilen amaca doğru tek bu yolla ulaşılamazsa tedavi sırasında çene ameliyatı da sağlanabilir. Çıkan yeni faktörler diş teli fiyatları ve ortodonti fiyatları üzerinde ek etkiler oluşabilir. Diş teli fiyatları 2019 yılında değişmeler göstermiştir. Ortodonti tedavisinde ödeme kolaylıkları da mevcuttur.

Diş teli tedavi süreci içerisinde tedavi planı sağlanıp hasta ile ortak karar verildikten sonra sıra diş tellerinin takılması aşamasına gelinir. Öncelik olarak dişler hijyenik ve kuru bir hale getirilir. Daha sonra işleme geçilir. Ağızda rahat bir işlem süreci sağlamak adına hasta koltuğa oturduktan sonra dudakları yanlara çekecek ekartör olarak adlandırılan bir yardımcı aparat yerleştirilir. İşlem sırasında ön ve arka bölgedeki dişlerin iyice gözlenmesine yardımcı olmak adına bu aparat tercih edilmelidir. Ayrıca işlem süresince ağızdaki kuruluğu istenen düzeyde tutmak için tükürüğü izole edecek aletler tercih edilir. Dişlere braket ismi verilen farklı malzemelerden üretilen veya şeffaf olup görünürlüğü diğerlerine göre daha az olan seçenekleri içerir. Bu materyali takma işlemi iki yolla sağlanır. Birinci yöntem, geleneksel olan yöntemdir. Bu yöntem aracılığı ile materyal dişlere özenle tek tek özel bir yapıştırıcıyla yapıştırılır. Işınla sertleştirme işlemi sağlanır. Etrafa sızan yapıştırıcı fazlılıkları silinir. Tekrar sertleştirme işlemi yapılmalıdır. Bu uygulama her diş için yapılmalıdır.

Diş teli tedavi türüne uygun olan sabitleme işleminde lastikler kullanılabilir. İkinci yöntem indirekt yöntemidir. Bu yöntem ile dolaylı olarak yapıştırma yöntemi kullanılır. Tedavi başlamadan önce hastanın ağız yapısının ölçüsü alınır ve kalıplar hazırlanır. Tedaviye başlanıp teller takıldıktan sonra hasta dişlerinde bir basınç hissi oluşabilir. Bu ağrı hissi ve ağızda meydana gelen sıkılık hissi dişleri hareket ettirmek için kullanılan kuvveti ifade etmektedir. Bu his geçicidir, tesiri bir hafta kadar sürmektedir.

Muayene süreçleri tedavide aksaklık olmaması nedeniyle son derece önemli olmaktadır. Kesinlikle kontroller yapılmalı ve aksatmamaya özen gösterilmelidir. Son aşamada, tedavi sonrası pekiştirme tedavisi de uygulanmalıdır. Bu zaman boyunca aktif tedavi bitmiş olur. Tellerin çıkarılmasının ardından dişlerin yeni konumunu korumak için pekiştirme tedavisi yapılır. Bu sayede dişlerin tedavi öncesi haline dönmesi engellenmiş olunur. Tedavi süreci sona erdiği vakit güzel bir diş yapısına sahip olarak tedavinizi sonlandırabilirsiniz fakat dişlerden braketler teller çıkarıldıktan sonra dişler eski konumuna dönebilir. Bu sorun meydana gelmemesi adına pekiştirme aparatlarından yardım alınır. Bu aparatlar dişlerin yeni konumlarında kalmasına yardımcı olacaklardır. Eğer kullanımı sağlanamazsa dişler tedavi öncesi işlevsiz haline geri dönebilir. Pekiştirme sonucunda istenen konumlarda dişler konumlanmış olur, yeri konumlanır.

Diş teli nasıl takılır  sorusunun ardından tedavi sürecine etki eden önemli durumlardan biri olan fiyatlardan bahsedilmelidir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları çeşitlilik içermektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde diş teli 2019 yılı verilerinin etkileri vardır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları şeffaf diş teli ve görünmez diş teli diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerinden etkilenerek süreç ilerler. Şeffaf diş teli ve görünmez diş teli yetişkinlerce günümüzde çok tercihi olmaktadır. Popüleritesi de gün geçtikçe artış göstermektedir.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.