Diş teli taktırmayı düşünen kişilerin en çok merak ettiği soru " Diş teli nasıl takılır?" sorusudur. Günümüzde değişen ve yenilenen teknoloji ile birlikte diş teli nasıl takılır sorunun da birden fazla yanıtı olabilmektedir. Ancak hala yaygın olarak en fazla kullanılan yöntem klasik yöntem ile diş teli takılmasıdır. Klasik yöntem ile diş teli nasıl takılır? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir:
Klasik yöntem ile diş teli takılırken öncelikle dişlerin temiz ve kuru olmasına dikkat edilir. Daha sonra her dişe sırasıyla tek tek braketler yapıştırılır. Braketleri yapıştırabilmek için dişin yüzeyinde pürüzlendirme işlemi gerçekleştirilir ve bonding adında özel bir yapıştırıcı sürülür. Bondingin görevi; braketin sağlam bir şekilde dişe tutunmasını sağlamaktır. Yapıştırıcıyı daha sert bir hale getirmek için alet ile yapılan işlem sürdürülür. Bu işlem sonrasında braketin dişe yapıştırma işlemi tamamlanır. Etrafında kalan fazla yapıştırıcı kalıntıları alınır ve güzelce temizlenir. Son olarak tekrar sertleştirici alet kullanılarak işlem tamamlanır. Bu uygulama her diş için özenle yapılır. Bu uygulama dişlerin hepsine yapıldıktan sonra ark teli adı verilen tel braketlerin içerisinden geçirilir. Ve son olarak tedavinin şekli göz önünde bulundurularak braketler sabitlenir.
Diş teli nasıl takılır sorusunun kısaca cevabı yukarıda anlatıldığı gibidir. Ancak farklı diş teli uygulamalarına göre diş teli takılma yöntemlerinde küçük farklılıklar olabilmektedir.
Diş teli nasıl takılır anlatıldıktan sonra diş teli taktırma zorunluluğu olan ancak diş teli görünümünden rahatsız olan birçok kişi şeffaf diş telikonusunu da merak etmektedir. Şeffaf diş teli diğer adı ile görünmez dişteli tedavisi de aslında diş teli tedavisi ile hemen hemen aynı işlem ile gerçekleştirilir. Ve aynı amaç ile takılır. Tek farkları dış görünüm açısından şeffaf diş teli daha estetik durmaktadır. Dişlerde meydana gelen ayrılıkları, eğrilikleri kısaca dişlerde meydana gelen konum bozukluklarını bir süreç içinde düzelten bir tedavi yöntemi olan diş teli tedavisinin bir kolu olan şeffaf diş teli tedavi yöntemi ise şu şekildedir:
Bilindiği üzere klasik diş teli tedavi yönteminde metal braketler kullanılmaktadır. Metal braketler; dişleri istenilen seviyede düzeltse de estetik anlamda özellikle bayanlar ve ergenlik çağındaki gençler tarafından kullanılmak istememektedir. Estetik anlamda hoş görüntü oluşturmayan metal braketler yerine özellikle dış görünüşüne önem veren kişiler için tasarlanmış olan şeffaf diş teli seçeneği geliştirilmiştir. Bu sayede estetik anlamda diş teli hoş durmadığı için diş teli tedavisi olmak istemeyen kişiler görünmez dişteli seçeneğine sıcak bakmaktadırlar. Üzerinde çalışılarak geliştirilen ve klasik diş teli uygulamasında kullanılan metal braketler ile hemen hemen aynı sonucu veren görünmez diş teli normal diş teline göre oldukça estetik durmaktadır. Günümüzde görünmez diş telinin üç ana çeşidi bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
1- Lingual Ortodonti
2- Şeffaf Plak
4- Şeffaf Braket
1- Lingual ortodonti
Görünmez dişteli dendiği zaman ilk akla gelen Lingual ortodontidir. Bu diş teli türü, diğer diş telleri gibi dişlerin dış tarafına değil de; iç tarafına (dile bakan) yapıştırılması ile yapılmaktadır. Bu diş teli türü dişlerin iç kısmında olduğu için dışarıdan bakıldığı zaman diş teline dair bir şey görünmez.
Bu olay lingual ortodonti taktırmayı düşünen kişiler için en büyük avantajdır.
2- Şeffaf Plak
Şeffaf plak tedavi yöntemi, görünmez dişteli tedavi yöntemleri içerisinde en konforlusu ve en az belli olanıdır. Bu diş telinin kullanıcılarına sağlamış olduğu en büyük avantaj istenildiği zaman takılıp çıkarılabiliyor olmasıdır. Klasik diş teli tedavi yöntemlerinde en fazla şikayet edilen konu yemek yerken yiyecekler diş telleri ile dişlerin arasına kaçması ve özellikle diş temizliğinde sıkıntı yaratmasıdır. Şeffaf plak tedavi yönteminde ise yemek yiyeceğiniz ve dişlerinizi temizleyeceğiniz zaman plaklarınızı çıkartarak bu işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Şeffaf plak diş teli fiyatları sağlamış olduğu avantajlar sebebi ile diğer diş teli fiyatlarına göre biraz yüksek olabilir.
Diş teli taktırmayı düşünen kişilerin en çok merak ettiği konu diş teli fiyatları olmaktadır. Çünkü diş teli fiyatları için belli bir harcama yapmak gerecektir. Bu sebep ile önceden maddi olarak kendisini hazırlamak isteyen kişiler diş teli fiyatları hakkında araştırma yapar ve bilgi almak isterler. Ancak diş teli fiyatları konusunda bir genelleme yapmak doğru olmaz. Çünkü kişinin diş yapısı, taktıracağı tel uzunluğu, üst ve alt dişlerin her ikisine de mi yoksa sadece birine mi takılacağı gibi hususlar diş teli fiyatları konusunu etkilemektedir. Bu sayılanların tercih durumuna göre diş teli fiyatları artmakta ya da azalmaktadır. Bu sebep ile diş teli fiyatları hakkında en sağlıklı bilgi bir diş hekimine başvurulup, kişinin kendi durumunu anlatması ile gerçekleşebilir.
Ortodonti kısaca çapraşık ve uyumsuz dişlerin ilişkilerini kontrol ve teşhisini yaparak; bu durumu mümkün olduğunca tedavi etmek ve önlemeye çalışmaktır.
Alt çenenin geride ya da önde olmasına göre ortodontik bozukluklar hastanın yaşına göre en uygun tedavi yöntemi uygulanarak tedavi edilir. Ortodonti sorunu yaşayan hasta eğer ergenlik çağında ise ve üst - alt çene yapısının geride olması gibi bir durum söz konusu ise ortodontik teknikler kullanılarak tedavi etmek mümkündür. Eğer ortodonti tedavisi yapılacak olan hasta yetişkin biri ise, iskeletsel bozukların tedavisinde hem cerrahi hem de ortodonti işbirliği ile tedavi gerçekleştirilir. İşlevsel bozukluklara bağlı olarak, örneğin; ağız solunumu yapma gibi durumlarda çene uyumsuzluğu gözlemlenebilir. Ağız solunumu yapan bir kişide çenenin üst kısmı dar kalacağı için V formunda olacaktır.
1- Küçük yaşlarda uzun süre yalancı emzik ve biberon kullanımı,
2- Çocuklarda parmak emme ve tırnak yeme gibi yapılan yanlışlar alışkanlık haline gelmiş ise ortodontik bozukluklara neden olabilmektedir. Bu sebep ile bu gibi davranışlar fark edildiği zaman alışkanlık haline gelmeden erken tedavi edilmelidir. Bu tarz alışkanlıkların erken yaşta önlenmesi iskeletsel gelişimin doğru tamamlanması için büyük önem arz etmektedir.
3- Dilin yapısının olması gerekenden daha büyük olması gibi durumlar dişlerde aralanma olmasına sebep olur.
4- Dişlerin bağlı olduğu çene yapısı küçük, dişler çene yapısına göre büyük oranda ise; dişler çeneye sığmadığı için çapraşıklık oluşabilir.
5- Erken veya geç yaşanan süt dişi dökülmeleri çapraşık diş oluşmasına sebep olabilir. Düşmesi gereken zamandan daha önce ağızdan düşen süt dişlerinin olduğu yere ağızda devamlı var olan diş orada bulunan boşluğa doğru kayar. Süt dişlerinin yerine çıkacak olan dişler ise çıkacak yer bulamadığı için çapraşıklık oluşmaktadır.
Diş teli fiyatları konusunda olduğu gibi ortodonti fiyatları konusu da kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ortodonti fiyatları, rahatsızlığı yaşayan kişinin yaşına, tedavi uygulama yöntemi ve benzeri durumlara göre değişiklik göstermektedir. Özellikle cerrahi işlem uygulanan ortodonti fiyatları daha yüksek olmaktadır.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.