Diş teli tedavisinin meydana gelmesinde etki sahibi olan etmenlere bakıldığında çevresel ve genetik faktörler en başta karşımıza çıkarlar. Genetik etmenlerden daha baskın olarak çevresel etmenler ön plana çıkmaktadır. Bu durumun meydana gelmesinde bizim için avantajlar vardır. Çünkü bu durum kontrol organının bizde olduğunu, etkilere müdahale edilebileceğini de göstermektedir. Çevresel faktörler bizim tarafımızdan daha çok kontrol altında tutulabilmektedir. Bu durumda hem bireyler olarak biz hem da aileler çocuklarına karşı sorumluluklarını üstlenmeleri gerektiğini öğretmelidirler. Çevresel olabilecek faktörler ağız solunumu yapmak, parmak emmek, süt dişlerinin beklenen zamandan daha erken veya geç kaybı, uzun süren biberen ve emzik kullanımı ve diş temizliğinin gerekli düzenlemeler ile gerçekleştirilememesi olarak ifade edilecek olan adımlardandır. Bu ifadelerden sonra diş teli fiyatları 2019 yılında etkili olan faktörler ve diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları nasıl belirlenir, şeffaf diş teli / görünmez diş teli nedir sorularına da değinerek ortodonti sürecini ilerlemekte fayda vardır.
Çocuklarda meydana gelebilen bazı sık hastalıklar da ağız ve diş yapılarına olumsuz etki edebilmektedirler. Örneğin sık gözlenen bademcik, geniz eti sorunları, zamanında yapılamayan müdahaleler kontrol altına alınmalıdır. Aksi takdirde çene yüz iskelet sistemi veya dişler de tedavisi ileri derecede gözlenebilir olacak olan sorunlarla karşı karşıya kalmak mümkündür. Yetişkinlik dönemine cerrahi müdahaleler yardımı ile çözüme kavuşmak mümkün olmaktadır. Diş teli fiyatları da artış göstererek sürecin seyrine etki edebilmektedir. Bebekler doğuştan gelen özellikler nedeni ile parmak emme durumunu gösterebilirler. İlk zamanlar gerekli müdahale gerçekleştirilmezse de süreç içinde bu etmen önemli sorunların meydana gelmesinde neden olabilir. Bu durumun üzerinden gelmek adına anneler farklı müdahaleler tercih ederek diş teli sürecini sağlıklı bir düzeyde tutmaya çalışırlar. Bebeklerin pek çoğunda biberon ve emzik kullanımı gözlenen bir durumdur. Parmak,dil dudak emme, uzun süre biberon kullanma, ağız solunumunda bulunma gibi tüm olumsuz alışkanlıklardan bebekleri alıkoymak sağlık açısından gereklidir. Aileler bu durumları çözümlerken çok zorlanırlarsa uzman yardımı ile sürecin üzerinden gelmeye katkı sağlayabilirler. Diş doktorunuzla gerekli iletişimi kurarak süreci planlamalısınız. Bu alışkanlıkların ilerlemesi ileride ciddi problemlerin oluşmasına öncülük edebilir. Damak kubbesinde derinleşmeler, üst çene de daralmaların meydana gelmesi, diş dizilimin de farklı yönlere giderek diğer dişlerin yerini kaplaması ve şekillerinde de bozulmaların meydana gelmesi, önde dişlerin açık kapanması olarak isimlendirilen pek çok sorunun ortaya çıkması olabilecek olan problem durumları arasında yer almaktadır. Sorunlar diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre belirli bir fiyatla ele alınarak incelenmelidir. Parmak emme, uzun süreli yalancı meme ve biberon kullanımdan ötürü oluşan diş konum probleri zamanında müdahale edildiğinde; ileride meydana gelebilecek olan zorlu sorunların meydana gelmesi engellenmiş olmaktadır. Kalıcı sorunlar basit uygulamalar ile gereken zamanda müdahaleler yapılarak engellenmeye çalışılmaktadır. Yaşamın her döneminde diş sağlığında gerekli olacak olan tedavi mümkündür. Ancak daha ileriki yaşlarda uygulanacak tedavi yöntemleri daha maliyetli ve daha uzun sürecek şekilde meydana gelebilmektedir. Tedavi süreci ve maliyet avantajları da hatırlanmalıdır. Zorlu süreç, uğraş gerektiren tedavilerin ücretleri; erken dönem yapılan müdahale yöntemlerine oranla daha fazla miktarda karşımıza çıkabilme eğilimindedir.
Küçük çocuklarda çürükler daha fazla gözlenmektedir. Süt dişlerinin çürümesi tüketilen şekerli maddeler ve sıvılarla doğru orantılı olarak ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı temizlemenin yapılamaması durumundan ötürü kenarlardan başlayan çürümeler büyüyerek gelişir, diş çekimlerine neden olabilmektedir. Dökülen dişlerin yerleri boş kalarak, zaman geçtikçe yan dişlerin bu alana kayması da ortaya çıkabilmektedir. Konum bozukluklarının görülmesine neden olmaktadır. Bu durumda koruyucu diş hekimliği, diş konum sorunların oluşumunun önüne geçilmesinde büyük önem taşıyan etmendir. Süt dişlerinde ortaya çıkabilen bu gibi faktörler karşısında yeni dişlerin gelme yaşına kadar ağzıda boşlukların korunumu sağlanmalıdır. Önemli olacak olan nokta süt dişlerinde gerekli olan tedavi süreci amacıyla müdahalelerin uygulanmasıdır. Zorunlu olarak erken çekilmiş olan süt dişlerinin de konumlarına, kalıcı dişler çıkana değin oluşacak boşluğun korunması için yer tutucu kullanılmasının gerekliliği üzerinde durulmasıdır. Bu durum gerçekleştirilmez ise dişler boş konuma kayarlar ve düzenleri bozulur. Çocukluk çağında kullanılan plaklar yardımıyla düzen daha kolay oluşturulmaktadır. Erken süt dişlerinin kaybı, diş düzeni problemlerinin meydana gelmesinde önemli yer tutan ögelerin başında gelinir. Erken süreçte süt dişlerinin kaybı meydana geldiğinde, altından gelecek dişin gerçek konumunun nerede olduğu belli olmamaktadır. Burada olmayan diş boşluğu, komşu dişler alana kayarak doldurmuş olmaktadır. Konumunun neresi olduğunu kaybeden asıl diş ; çıkacağı zaman uygun yerde bulunamaz ise ya gömülü kalacak ya da kendine uygun olmayan bir konumdan çıkmaya çalıştığı için diş teli kullanımının uygulanması gerekli hale gelecektir. Diş teli bireylere kalıcı olarak dişlerini kullanma olanağı verir. Diş teli fiyatları 2019 yılında artık bu bağlamda ele alınarak düzenlenmektedir. Süreç içerisinde dişlerin öğütme düzeyleri ve yanlarının etkili aletler yardımı ile temizlenmesi gereklidir. Bu dişlerin öğütme yüzeyi ‘’ fissür koruyucu ‘’ diye isimlendirilen, koruyucu bir sıvı dolgu malzemesi ile kaplanmaktadır. Çürük oluşumunu ortadan kaldırmak için kullanılan bu yöntemde temizliğe dikkat edilmelidir. Ortodonti sürecinin ilerlemesi, sağlıklı yapıya kavuşması için katkı verilmelidir.
Küçüklük dönemlerinde problem olarak gözlenemeyen ancak ileriki yaşantımızda pek çok sorunlar meydana getirebilecek potansiyeli olan etmenler gerekli müdahaleyi yerinde ve zamanında gerçekleştiremediğinde daha sonraları bizim zamanımızı ve emeğimizi almaktadır. Bizi daha karmaşık müdahale yöntemleri gerçekleştirmeye zorunlu kılmaktadır. Hangi etmenlere dikkat etmem gerekiyor sorusuna çocukluktan yetişkinliğe değin cevap vermeye çalıştık. Uygun tedavi yöntemi zamanında uygulandığında hiçbir problem durumu ortaya koymaz ancak hiçbir şey için geç değildir. Sadece ortodontik süreçte yapılacak olan müdahale yöntemleri farklılık içerecektir. Sizin amaçlarınıza ve isteklerinize uygun müdahalelerin yöntemleri de çeşitlilik içermektedir. Önemli olacak olan nokta sizin istediğiniz durumlara yönelik muayene sürecindeki bulgulara odaklanmaktır.
Peki diş teli nasıl takılır ve Diş teli fiyatları 2019 yılında nelerden etkilenir? Diş teli nasıl takılır sorusuna ilk olarak braketler üzerinde durarak, yapılarına dikkat vererek süreci yönlendirmek gerekmektedir. Braket dişlerin üst kısmında bulunan telleri tutan küçük yapıcıklar olarak adlandırılmaktadır. Özel malzemeler ile dişlerin üzerlerine yapıştırılırlar. Bu süreci uygularken acı meydana gelmemektedir. Bu aşaalarda önemli olan durum diş teli nasıl takılır sorusunun yanında hangi braket çeşidini kullanılmasının gerekli olduğudur. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi türler mevcuttur. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih ile düzenlenmekte, revize edilmektedir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli kişilerce tercihi fazladır fakat diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları da bu bağlamda artış içerebilmektedir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde anlaşma sağlamalı sürece böyle başvurulmalıdır. Kişiler diş teli fiyatları nedeni ile süreçten kaçınma eğiliminde olabilirler fakat kendi dişlerinizi tercih etmeniz gerekiğinin farkında olmanız sizi bir kere daha düşünmeye ilerletecektir. Ortodonti fiyatlarında pek çok etken bulunur ve bu etkenlerin ana amacı sizi sağlıklı bir ağız yapısına ulaştırmak olmaktadır. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerini doktorunuz ile konuşarak ortodontik düzenlemeleri yapmanız gerekmektedir.
Diş teli tedavisi ağız yapısındaki bozuklukların, estetik olarak daha güzel görünmesi ve fonksiyonel olarak daha rahat kullanılması amacıyla, diş teli aracılığıyla belirli bir süreç içerisinde düzelti
Ortodonti tedavisinin istenen düzey ile sonuca varması için önemli olan etmenlerden biri tanesi de tedavi sürecinde önemli etmen braketlerin yapısı ve özelliklerinin ne derece düzgün olduğudur. Diş te
Diş teli tedavisi diğer bir adıyla ortondontik tedavi günümüzde hayatımızı kolaylaştıran başlıca tedavilerin başında gelir. Ortodontik tedavi ile diş ve çevre dokularda meydana gelen anomalileri tedav
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.