Görüntü
DİŞ TELİ TEDAVİSİ İLE BAŞKA BİR “BEN” E MERHABA!

“İnci gibi dişleri var ne de güzel gülümsüyor. Ben gülmekten korkar oldum.” Bu cümleler sizin kaderiniz değil. Korkarak dişlerimizi saklamak, gülmekten çekinmek hayatı her an zorlaştıran bireyi mutsuzluğa hapseden durumlardır. Dişlerinizin hoşlanmadığınız görünümünden kurtulmak artık çok kolay. Diş teli tedavisi ile rahatsızlık verici bozukluklar artık mazinizde kalacak. Peki nedir bu diş teli tedavisi? Diş teli tedavisi ortodonti tedavisi içerisinde yer alan bir uygulamadır. 

Ortodonti Tedavisi Nedir?

Ortodontik tedavi; diş teli tedavisini, gereken dişlerin çekimini ve ihtiyaç duyulursa çeneye yapılan uygulamaları içerir. Diş teli tedavisi çürük dişlerin temizlenmesi ve çekilmesi gereken dişler varsa o dişlerin çekilmesi ile başlar. Sonra braket takma işlemine geçilir. Diş teli tedavisinde dişlerin üzerine yapıştırılan tellerin geçmesini sağlayan olukları barındıran aparatlara braket denir. Braketlerin ham maddesi farklılaşabilmektedir. Braketler takıldıktan sonra lastikler gerilir ve işlem tamamlanır. Çok acılı ağrılı bir süreç olduğuna dair yorumların gerçeği yansıtmadığını işlemin ne kadar dolay olduğunu yazımızdan anlayabilirsiniz. Gülümsemenizi saklayarak kaybettiğiniz mutlu anlarınızı bu iyileştirici süreç ile geri getirebilirsiniz. İyileştirici süreci daha da hızlandırmak için dikkat etmeniz gereken hususlar söz konusudur.

Hangi Besinlere Dikkat Etmeliyim?

Çok sert, yapışkan yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Ayrıca fazla şekerli ve asitli içeçekler tüketmek bu süreci aksatacağından bu içeriklerden de kaçınılmalıdır. Diş teli işleminiz görüldükten sonra belirli dönemlerde diş hekiminize kontrole gitmeniz sürecin olumlu ve istendik ilerlemesini sağlayacaktır. Bu süreçte merak edilen diğer bir başka konu diş teli fiyatlarıdır. Diş teli fiyatları bireyden bireye değişmektedir. Birbirinden farklı tedavi biçimleri olduğu için diş teli fiyaları da bu tedavilere göre değişmektedir . Ortodontiden randevu alıp muayeneye gittiğinizde doktorunuz sizin için diş teli tedavisi fiyatlandırmasını yapacaktır. Genel bağlamda diş teli fiyatları için 3000 ile 6000 Türk Lirası fiyatları arasındadır diyebiliriz. Tam fiyatlandırma muayenizden sonra ortaya çıkacaktır. Ayrıca diş teli fiyatları sürecin uzunluğuna bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir. Harcayacağınız nakite ve zamana değecek bir tedavi olan bu süreç sizin bambaşka bir hayata merhaba demenizi sağlayacaktır. 


Share:

Braketlerin Önemi

Dt Emre Aldoğan 18-08-2019

Ortodonti sürecinde en dikkat edilmesi gerekli olan noktalardan biri de uygun braket seçiminin yapılmasıdır. Seçimin etkili olabilmesi için ilk olarak hangi braketin hangi işlevi yürüttüğünün ve ne iç

Devamı

İleri Yaşlarda Tel Tedavi Süreci

Dt Emre Aldoğan 17-11-2019

Yetişkinler günümüzde ortodonti tedavisi ile tedavi sürecine sıkça başvurmaktadır. Tedavi süreci boyunca dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur ve bilinmesi şarttır. Kişinin ilk olarak hangi probl

Devamı

Dişler Neden Sararır?

Dt Emre Aldoğan 10-07-2020

Ağız ve diş sağlığı bireyler için oldukça büyük önem taşımaktadır. Her birey sosyal yaşamında ağız ve diş sağlığının önemini fark etmekte ve gerekli müdahale yöntemlerini kullanarak sürecine destek ve

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.