Görüntü
ortodonti

Hayatın doğal sürecinde pek çok kişi diş tellerini kullanmayı tercih etmek istese bile etrafından duyduğu doğru olmayan yargılar onun fikrini etkileyerek vazgeçmesine sebep olabilmektedir. Kimi kişi canlarının çok yanacağını, kimisi etkili bir tedavi yönteminin olmadığını düşünürken kimisi yemek yemede çok zorluk yaşayacağı ve sağlığından olacağından, çok kilo verip aç kalabileceğinden korku duymaktadır. Şimdi tek tek fikirleri etkileyebilecek ve sürecin başlamasına engel oluşturabilecek noktalara, diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerindeki etmenlere, diş teli nasıl takılır sorusuna, şeffaf diş teli (görünmez diş teli) çeşidine, diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine bir göz atalım;

Diş teli kullanımı sadece çok büyük derecede konum bozukluğuna sahip kişilerce kullanılan bir tedavi yöntemi olarak ifade edilmemelidir. Her yaştan kişi muayene sürecinde gerekli görüldüğü taktirde bu yönteme başvurabilmektedir. Dişler sabit bir yapıda değildir hareket halindedir bu sebeple tel ile rahatça hareket edebilir. Bu durum yaşam boyu değişikliğe uğramaz. Kişinin yaşının kaç olduğunun etkili bir yöntem olup olmadığında önemi yoktur. Belirli bir yaşa vardıktan sonra uygulanan tedavinin etkili olunmayacağını ve işe yaramayacağını söylemek doğru bir ifade değildir. Asıl ifade edilmesi gereken şey  ağız yapısında gelişen iyileşme süreci diş yapısı ve dişlerin bozukluğunun derecesinden çok etkilenmesidir. Kişinin yaşı ortodonti sürecinin etkililiğinde en belirleyici bir faktör olarak ele alınmamalıdır. Önemli olan burada ağız yapısındaki konumların ne derece düzenlenmesi gerektiğidir.

Tedavi sürecinin uzun yıllar alacağı inancı da kişiye göre de değişen faktörlerdendir. Diş tedavisinde ilk olarak muayene süreci başlar. Gerekli olan kriterler tamamlanır. Yapılması gerekiyorsa dişlere doldu yapılmalı, çürümüş dişlere müdahale edilmeli ve son çare olarak diş çekilmelidir. Kişinin tedavi süresinin uzunluğunda gereken önemin verilmesinin önemi büyüktür. Kişi temizliğine, bakımına ve randevularına gereken önemi veriyorsa tedavi sürecini daha kısa ve sağlıklı biçimde tamamlayabilir.  Doğru soruları doğru bilgilerle cevaplamak (şeffaf diş teli görünmez diş teli nedir diş teli nasıl takılır vs) sürecin gidişatını hızlandırır.

Sürekli diş çekileceğinin düşünülmesi de tedaviye başlamada engelleyeyici unsurlar arasındadır. Eğer doktor gerekli görüyorsa ve düşmemiş süt dişleriniz var ise diş çekimi durumunu ortaya koyabilir. Dikkatli olunması gereken bir diğer nokta da ortodontik tedaviyi her doktorun uygulamasının uygun olmadığıdır. Bu yüzden ortodonti uzmanı olmayan kişilerin işlemi yapmaması gerekir. Uzman doktorun uyguladığı kuvvet diş köklerine ve diş yapılarına zarar verici nitelikte değildir. Uzman kişi ne kadar süre hangi aygıtla tedaviye başlanacağının farkındadır. Ve ona uygun gerekli şekilde uygulamalar yapacaktır. 

Çok can yakacağı durumu da oldukça korkulan ve sürecin başlamasına engel olan etmenler arasında yer alır. Yapılacak müdahaleleri kolaylaştırıcı etkiye sahip olan aletlerle ağzın kolay açılmasına yardımcı olur. Daha sonra telleri uygun konumda yapıştırma işlemi başlar ve bu an kişide acı hissi yaratmaz. Kişinin tellerine alışması için kendinie zaman vermesi gerekebilir. Bu zaman sarfında dudak dil koordinasyonunun sağlanması için birkaç güne ihtiyaç duyulabilir. 

Katı besinler yerine tedavi süresi boyunca püre ile besleneceğini düşünen kişiler de vardır. Bu duruma açıklama getirilmesi gerekirse ilk tedavi başlangıcında yani ilk günler alışamama durumunuzdan ötürü bazı besinleri tüketirme sırasında zorluk çekebilirsiniz. Bu yüzden daha yumuşak yapıda olan besin türlerini tercih etmeniz oryantasyon sürecini daha kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır. Tel kullanmına alışıldığında istediğiniz besin türünü tüketebilecek duruma geleceksiniz. Yalnız dişlere ve tellere yapışabilecek yapıda olan, lekelere sebebiyet verecek olan yiyecek ve içeceklerin ağız sağlığında oluşturduğu zararlardan ötürü tüketilmesine sınırlılık getirilebilir. Asitli içecekler sadece bu süreç için değil genel olarak diş sağlığına olumsuz etki eden besin türleri arasındadır. Eğer çok fazla yemek içmek istiyorsanız ne dozda tüketilmesi gerektiği, nasıl tüketiminin daha uygun olabileceği, ne sürede diş fırçalanmasının gerektiği bilinmelidir. Dikkatlice uygulanması önemlidir. 

Ayrıca dişlerde teller varken diş fırçalanmamalı algısı da bu açıklamaya göre kesinlikle yanlış olarak kabul edilen durumlardan bir tanesidir. Amacımız sağlıklı bir ağız yapı oluşturarak bu yapının genel olarak tüm vücut sağlığımıza etki etmesine katkı sağlamak olmaktır. O yüzden dişler mutlaka düzenli biçimde fırçalanmalıdır. 

Kimi kişiler de dişlerde çürük oluşumuna sebep olduğunu düşünerek sürecin başlamasıda geciktirmeler yapabiliyorlar. Bu durumun ortaya çıkmasını engellemek için gerekli olan önemi ve ağız temizliğini sağlamaktır. Çapraşık dişlerin arasında birikebilen besin artıkları önerilen aletlerle uygun şekilde temizlenmezse orada kalır ve çürümelere, ağız kokularına hatta enfeksiyonlara bile sebep olabilir. 

Diş teli tedavisine gerek olmadığını zaten dişlerin yaş ilerledikçe gerekli yerlere oturacağını ifade eden bireyler de yanlış düşüncelere sahiptir. Maalesef böyle bir durum söz konudu değildir.

Tüm bireyler tedavi sürecinde iken lastik kullanma gibi bir zorunluluk yaşamazlar. Sadece doktorun uygun gördüğü kişiler lastiklerini kullanabilir. 

Çocukların tedavisine 12 yaşından küçük çocukların başlanmasının uygun olmadığı düşüncesi hatalıdır. Çocukların her yemekten sonra ağızlarını temizlemesine yardımcı olun. Doktor kontrollerine sık sık götürün. Çocuklar kendi takıp çıkarabildiği, hareket ettirebildiği telleri kullanmaktan hoşlanırlar. Bu aletleri kolayca kullanabilirler. Çeşitli renklerde, görünmeyen/arkadan takılan çeşitte olabilen teller çocuklar için oldukça kullanışlıdır. Takıp çıkarılması açısından kullanım kolaylığının yanı sıra, temizlenmesi de oldukça kolaydır. Bu durum diş çürümelerinin azalmasına da yardımcı olur. Aralarda besin birikimi daha azdır, çıkarılıp temizlenip takılır.

Diş telinin kopacağı fikri üzerinde durmak gerekirse de; renklerin farklılaşması, metal-şeffaf olması sağlamlıkta ilk bakılacak nokta değildir.Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları hangi çeşit ürünün kullanacağından etkilenmektedir. Bu etmenlerin fiyatları diş teli fiyatları 2019 yılındaki artış azalışlarla ortaya konabilmektedir.

Konumuna gelen dişlerin bir süre sonra tekrar eski konumlarına geri dönmesi söz konusu değildir. Doğru tedavi, süreç bittikten sonra plak kullanımı ve sabitleyicilerin kullanılması konum sağlamlığını sağlamada önemlidir. Bu yüzden doktorunuz onay vermeden süreç bitmez. Bitmeye yakın gerekli aşamalar gerçekleşir. Her aşamada çeşitli tedaviler yapılır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları bu bağlamda değişir.

Porselen braketlerin çabucak kırılacağı ve dayanıksız olması düşüncesi de üzerinde durulması gerekilen bir durumdur. Burada önemli nokta o porselenin yapısı ve sağlam olup olmadığıdır. Her plak her hastaya uygun olmamaktadır doktorunuzun size uygun tercihleri ortaya koyması gerekir. Şeffaf plakların hangi hastaya ne şekilde uygulanabileceği sınırlı düzeydedir. Doktor muayenesi ile bu durum belli olcaktır.Her türlü tel çeşidi uzman doktorlarca uygulanmalıdır. Bu malzemelerin yerlerine doğru konumlarda ve uygun aralıklarda yerleştirilmesi oldukça önem taşıyan bir noktadır. Şeffaflargerektiğinde çıkarılabilir nitelikte olduğu için, hastaların kullanımını da kolaylaştırıcı etkiye sahiptir böylece tercih edilme oranları git gide artış gösterir. Bu noktada şeffaf plaklar ile diğer şeffaf estetik braketler arasındaki farkların  da ortaya konulması gerekir. Şeffaf diş teli (görünmez diş teli) tedavi süresince braketler, teller kullanılır. Şeffaf apareyler ise ilk bakışta gözükmeyen ve  tel kullanılmayan tedavi olarak bilinir. Dişlerin kalıbı çıkartılır ve  yapılan şeffaf düzeltme plakları oluşturulur. Burada da metal tellerin kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli olan aynı kurallarına dikkat etmek gerekir 

Tellerin dişlere yerleşim aşamasının acı verdiği fikri yanlıştır. Çünkü bu noktada gerekli adımlar izlendiğinde böyle bir sorun ortaya çıkmaz.  Takım aşamasının da insanların saatlerini alan zor ve zahmetli olacağı görüşü de hatalıdır. Gerekli aletler kullanılarak teller belirli düzen çerçevesinde takılabilir. Bu işlem saatlerimizi almaz. Daha sonra muayenelerde kontroller yapılarak tellerin sıkılaştırılma işlemi yapılır bu işlem karşısında da acı hissetmezsiniz. Tedavi süresi bittiğinde de çıkartma işleminin yapılması gerekecektir. Bu aşamada özel aparatlar kullanılarak diş teli üzerindeki yapışkanların temizlenmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak ifade edersek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları diş teli fiyatları 2019 verilerinden oluşturulur. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde kullanılan malzeme niteliğinin büyük önemi vardır. Diş teli fiyatları 2019 yılında ödeme olanakları gelişmiştir. Diş teli fiyatları, ortodonti üzerinde ödeme uzlaşması yapılmalıdır ki süreç istenen düzeyde ilerleyebilsin. Diş teli nasıl takılır sorusundan önce hangi teli kullanmalıyım ön plana çıkmalıdır. Diş teli fiyatları 2019 yılında en çok tercih edilen türlere göre değişmektedir.


Share:

Diş Teli Tedavisinde Braket Seçimine Dikkat Edilecek Noktalar

Dt Emre Aldoğan 10-06-2019

Ortodonti tedavi sürecinin başarı ile sonuçlanması için önemli olan durumlardan biri kişinin teda sürecinde gerekli olan braketlerin yapısı ve özelliklerinin nasıl olduğudur. Seçimin doğru ve etkili s

Devamı

İmplanta Dair Herşey Ve İmplant Fiyatları

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Diş ve ağız sağlığını korumanın artık, vücut sağlığımız için bir gereklilik olduğu bilinmektedir. Özellikle diş sağlığı ya da tedavisi söz konusu olduğunda; bugüne kadar alışagelmiş farklı tedavi yönt

Devamı

Diş Teli Korunumu

Dt Emre Aldoğan 26-08-2019

Günümüzde çoğu birey yanlış bilgiler edindikçe süreci erteleme durumunda bulunabilmektedir. Burada tek tek başvuran kişiler için önem arz eden ve tedavi hakkında yanlış algılar geliştirmesine sebep ol

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.