Günlük hayatımızda bizden istenen pek çok görev ve sorumlulukları yerine getirmek zor gibi gözükse de bakarsanız gayet kolay bir yolla hallolunabilir. Sizce bu durumu sağlamanın en etkili yöntemi nedir veya neler olabilir? Kendini sevmek ve sıcak bir tebessüm mü? Peki siz en içten gülümsemeniz ile selamlıyor musunuz çevrenizi? En çok önem verdiğiniz etmenler nedir hayatta?
İnsanlarla ilk etkileşimi anlamlı kurmanın en etkili yolu yüz ifadelerimizin anlamlı olarak karşı tarafa aktarabilme becerisine sahip olmaktır. Bu durumu başat alıp ilerleyerek diğer sebeplerin diş teli kullanımındaki önemine, şeffaf diş teli veya görünmez diş telinin kişilerce tercih sebeplerine, diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerine bir göz atalım:
Çocukluktan yetişkinliğe doğru ilerledikçe, diş sorunları ile karşı karşıya kaldığımızda tedavi sürecinde çene ameliyatları daha çok görünmeye başlar. Bu durum erken dönemde tedavilerin başlatılmasının önemini ortaya koyar. Süt dişleri çıkan çocuklarda çapraşık dişlerin de beraberinde ortaya çıktığı görülebilir. Önleyici tedavi yöntemleri ile ileride oluşacak sorunların önüne geçilmeye çalışılır.Verilen uğraşlar sonucunda sorunun başarı ile de sonuçlanması gözlenir. Yaşamın ilk dönemlerinden günümüze kadar anne ve babalar çok dikkatli olmalı, çocuklarına bu bilinci vererek gelişimlerine katkı sağlamalılardır.
Sindirim sisteminin sağlıklı gelişimi de ağız yapımız ile oldukça ilişki halindedir. Çiğneme problemleri besinlerin iyi çiğnenmemesine sebep olarak midemize hasarlara sebebiyet verecektir. Ağrılar ortaya çıkacaktır.
Bazı dişlerin çarpıklıklı seviyesinin daha üstte olması sebebiyle fırça kıllarının istenen düzeyde temizliğin yapılmasını engellediği gözlenir. Arada kalan besin artıkları zamanla çürümelere,ağızda kokuya ve pek çok diş eti hastalıklarına davetiye çıkartır. Diş kökü ve kemiğinde oluşan erimeler dişlerin kaybına kadar ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Diş kaybında yüz yapımızda da oluşan değişmelerin yanında psikolojik yönden de kişinin kendini daha olumsuz değerlendirmesi durumları gözlenmektedir. Oluşan özgüven eksikliği kişinin sosyal hayatını, iş hayatını kısaca tüm yaşam alanlarında önemli etkiler gösterecektir.
Sağlam dişlerin korunması ve oluşabilmesi gözlenebilen hastalıkların önlemesinde diş teli önemli rol oynar. Dişlerin konumlarının istenen düzeyde olması etkili temizliği sağlayacak ve diş taşlarının oluşumuna da ket vuracaktır. Taşlar diş kaybına sebep olan önemli bir etmendir. Bu yüzden düzenli olarak (genel olarak söylemek gerekirse 6 ayda bir) dişlerin temizletilmesi, doktor kontrollerinin düzenlenen aralıklarda kontrol edilmesi gerekmektedir.
Üst çenenin alt çeneye oranla daha uzun olduğu kişilerde bazı kişilerin bazı sesleri telaffüz ederken zorlandığı, kendini ifade ederken rahatsız hissettiği bu durumun sosyal yaşamını da oldukça etkilediği gözlemlenmektedir. Ayrıca uygun olmayan çene kapanışları zamanla çene erimelerine ve kemik hasarlarına sebep olur. Böylece ağrılar oluşmaya başlar.
Baş ağrısı ile ilgili yapılan çalışmalarda ağız yapımız ile olduğu ilişkiyi gözler önüne serer. Çene kaslarında oluşan gerginlik baş ağrılarına sebep olabilir.
Çarpık dişler ve çene sorunları çözümlendiğinde yüz estetiğiniz ve profilinizde olumlu yönde değişmeler gözlenir. Alt çenesi daha önde olan kişiler tedavi sürecinden sonra baktığında alt üst arası dengenin sağlandığını görebilirler.
Çeşitli etmenlerin etkisi sonucunda diş yapılarında bozukluklar gözlemlenebilir; genetik yapı, çocukluk döneminden süregelen alışkanlıklar, parmak emme, emzik- biberon kullanımındaki hatalar, tırnak yeme gibi davranışlar diş yapılarında önemli değişiklikleri meydana getirir. Biyolojik ve psikolojik pek çok problem durumumuzun üzerinden gelebilmek adına ortodontik tedavi sürecini farkettiğiniz dönemde hemen başlatmak ve planlı bir şekilde gerekenleri uygulamak sizi istenen sonuca götürür. Ortodontik tedavinin kişiye verdiği en önemli yararlardan biri doğal bir süreç olması olarak da ifade edebiliriz. Diğer tedavilerde diş minelerine, yapılarına hasar veren pek çok etmenle maruz kalınırken bu tedavi yönteminde bireyin dişleri kendi dişleri olarak estetik ve fonksiyonel anlamda işlevselliğini arttırabilme ve konumlarını düzenleme işlemlerinin yapılması hedeflenir. Yaşam boyu kendi dişinizi nihai amaçlardan birisidir. Doktorunuzla işbirliği içinde tüm durumlar göz önüne alınarak hangi tel çeşidinin seçilmesinin önemli olduğu üzerinde konuşulur. Şimdi sürecin aşamalarından bahsedelim;
İlk olarak ortodonti süreci gerekli ve etkili muayene sürecinin başlatılması ile ilerler. Muayenede çürükler ve diş eti hastalıkları tespit edilerek üzerinde durulur. Yapılması gereken müdahaleler gerçekleştirilir. Uzmanlar hem dişlerin uygun yönde hareketini sağlayacak hem de onlara zarar vermeyecek kuvvetler uygulanarak dişlerin çene kemiğinin içerisinde hareketini sağlar. Dişlerin kesilmeden, kaplama yapılmadan düzeltilmesi amaçlanır. Hijyenik ortam oluşturulmadan teli takma işlemi başlamayacaktır. Dudakların yana çekilip uygulamayı daha rahat biçimde yapabilmek adına “ekartör” denilen bir alet kullanılırak işlemler gerçekleştirilir. Bu alet tüm dişlerin net bir biçimde görünmesine olanak sağlar. Ağzın genişlemesine yardımcı olur. Ayrıca ağız kuruluğunun istenen düzeyde kalması adına tükürüğü izole edecek çeşitli aletler de süreçte tercih edilir. 20 dakika kadar kısa bir sürede tüm bu işlemler yerine getirilir. İşlem yapıldıktan sonraki birkaç gün içinde ağızda farklılık hissedilebilir. Yanak ve dilde rahatsızlıklar gözlemlenebilir ancak oryantasyon süreci kısa sürede tamamlanacaktır. Gerektiğinden fazla oluşan ağrının kaynağı başka bir etmenden ötürü tetiklenebilir. Bu durumda doktorla iletişime geçip muayene sürecini tekrar oluşturmak gerekir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu olumsuzluklardan etkilenebilmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre ödeme kolaylıkları mevcuttur.
Diş teli süresince dikkat edilmesi önemle üzerinde durulan diğer durumlar ise; ağız bakımına özen göstermek, özel aletlerle diş temizliği yapmak, randevulara zamanında gitmek, süreci aksatmamak oolarak sıralanabilir. Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek adına mutlaka yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmaya dikkat etmelilerdir. Elektrikli diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında tellerin temizliği için güvenilirdir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Günde en az 2-3 kez diş fırçalama yapılması gerekir. Kullanılan normal diş fırçalarının haricinde diş aralarını da düzgünce temizleyebilmek için diş arası (ara yüz fırçası) fırçaları da tercih edilir. Temizliğinden emin olmak adına doktorunuz ile iletişiminizi sürdürmelisniz. Braket takılı dişlerin temizliği normal dişlere göre uzun sürecektir. Temizliğe ve gelişmeye katkı vermek adına bazı besinlerin tüketiminin yapılmaması önemlidir. Sert kabuklu besinler braketlere zarar verme etkisine sahiptirler. Dişlerin üst kısımlarında lekeler oluşmaması adına boyama özelliği olan besin türlerinden uzak durmak son derece önem arz eder. Ayrıca yapışkan yapılı yiyecekler (karamel, sakız vs) de diş ve ağız temizliğininde zorluklar çıkartacaklardır. Tellerin çürümelere sebep olduğu algısını açıklarsak; gerekli temizliğin yapılmaması, ihmali, nasıl yapılacağı hakkında yeterli donanıma sahip olamamak dişler arasında artıkların temizlenememesine bu durumda da leke ve çürüklerin oluşmasına neden olur. Çocuklarda süt dişlerinin düşmesinden sonra yenisinin geleceğini bilerek bakıma önem vermeme davranışı doğru değildir. Yemek yedikten sonra dişlerin temizlenmesine önem gösterin. Doktor kontrollerine sık sık gidin. Çocuklar kendi takıp çıkarabildiği,hareket kolaylığı sağlayan diş teli ile kolaylıkla severek kullanırlar. Temizleme süreci da kolay ilerler çocuklar kendileri bu aşamaları gerçekleştirebilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılında çeşitli etmenlerce değişmektedir.
Tedavi süresi her hastanın tedavi sürecinde bulunduğu noktaya ve gelişim göstermesine göre farklılık gösterir. Tedavi süresi 8 aydan 30 aya kadar olan bir zaman zarfını kapsar. Bir kişinin tel takma süresi ortalama 18–24 ay gibi bir aralıkta bulunabilir. Eğer iskeletsel bir sorun ortaya konmuyorsa çapraşık dişler her yaş grubunun kendi tedavi planı sınırlarında iyileşme ve gelişme gösterecektir. Diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerinde dişlerde bulunan hasar
Şimdi diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki etmenlere bakalım;
Diş teli nasıl takılır sorusuna ayrıntılı bilgi vermek gerekirse; braket denilen ve diş üzerinde bulunarak telleri tutan küçük yapıların dişlere özel malzemeler ile tek tek yapıştırılmasından kaynaklanır. Burada önemli olan etmen diş teli nasıl takılır sorusundan sonra hangi braket çeşidini kullanmam gerekiyor sorusuna cevap aramaktır. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi çeşitler tercih edilebilir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih ile oluşturulur. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli kişilerce tercihi fazladır. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları da bu bağlamda artış gösterebilir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde anlaşma sağlamalısınız. Kişiler diş teli fiyatları sebebiyle süreçten kaçınma gösterebilmektedir.Kendi dişlerinizi kullanacağınızı bilmeniz sizi bir kere daha düşünmeye yetmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerini doktorunuz ile konuşmalısınız.
Ortodonti tedavisinin istenen düzey ile sonuca varması için önemli olan etmenlerden biri tanesi de tedavi sürecinde önemli etmen braketlerin yapısı ve özelliklerinin ne derece düzgün olduğudur. Diş te
Diş temizliği bireylerin temizlik süreçlerinin sağlıklı ilerletilmesi, dişlerin yapılarına uygun bir şekilde temizlenmesini içermektedir. Diş temizliğinde dikkat edilecek pek çok adım mevcuttur. Bu ad
Lingual ortodonti diş tellerinin dişlerin iç tarafına yani dile bakan tarafına yapıştırılmasıyla dişlerdeki çapraşıklığın eğriliğin ve konum bozukluğunun düzeltildiği bir tedavidir. Zaten lingual lati
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.