Görüntü
Diş Teli Türleri Bakımı ve Temizliği

Diş teli tedavisi günümüzde oldukça yaygın olsa da bireyler hangi diş teli türünü seçecekleri konusunda kaygı yaşayabilir. Burada bireysel faktörler ve ortodontistinizin yorumları devreye girmektedir. Detaylı bilgiler için okumaya devam ediniz.

Diş Teli Türleri Nelerdir?

Diş teli tedavisinde braket adı verilen küçük yapılar kullanılır. Bu yapılar dişlerin üzerine konumlandırılarak zaman içinde yavaş yavaş kendilerine ait olan konumlara doğru hareketi sağlamaktadırlar. Braketlerin türleri metal, şeffaf, lingual veya damon tipli olabilir. Buradaki farklılıklar bireyin kendini rahat hissettiği bir tedavi akışının geliştirilmesi için sağlanmaktadır. Diş teli fiyatları da bu değerlendirme süreçlerinde farklılık göstermektedir. Çünkü şeffaf türlerin diş teli fiyatları metal türlere göre daha yüksektir. Kullanılan ürünün niteliği diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemelerinde etkili olmaktadır.  

Diş Teli Tedavi Sürecinde Dikkat Edilecekler

Diş teli tedavisinde bireylerin dikkat edeceği durumların değerlendirilmesi bireylerin gelişimi için çok önemlidir. Pek çok birey gerekli bilgi ve değerlendirmelerin yardımı ile sürecini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmektedir. Burada uzmanın bilgilendirme sistemi en başta gelir. Ağız ve diş sağlığında diş teli bakımı konusuna önem verilmelidir. Hangi besinlerin nasıl tüketileceği ve nasıl temizleneceği konusu diş teli bakım süreçlerinde çok önemlidir. Çünkü ek sorunlar süreci uzatırken diş teli fiyatları konusunu da etkilemektedir. Diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmeleri sağlanırken seçilen braket veya bireyin getirdiği problem durumunun dışında süreç içerisindeki işleyiş de önem kazanır. Eğer gerekli müdahaleleri sağlayamazsak diş teli tedavisinde ek sorunlar çıkabilir. Braket kenarları yeterince iyi temizlenmediğinde besin birikmeli olur ve bu zamanla ağızda kokuya ve diş çürümelerine sebep olur. Sert bir besin tükettiğinizde bu durum tellerinize zarar verebilir. Tellerde yamulma veya kırıklara sebebiyet verebilir. Bu sebepten ötürü ne yediğinize, nasıl yediğinize ve temizlik süreçlerinize dikkat etmeniz, doktorunuzun verdiği uyarıları dikkate alarak süreci şekillendirmeniz ortodonti tedavisinin işleyişi için çok önemli bir konu olmaktadır.

Diş teli bakım süreçlerinde muayene olarak size özel bir tablonun hazırlanması çok önemlidir. Alpdent ile iletişime geçerek randevu oluşturabilir ve detaylı bilgiyi alabilirsiniz.


Share:

Diş Teli Kullanmak Zorunda Mıyım?

Dt Emre Aldoğan 11-12-2020

Diş teli kullanımı bireysel tercihler sonucunda günümüzde çokça yaygınlaşmaktadır. Alanında uzman kadromuz ile sizlerden gelen talepler doğrultusunda uygun yönlendirme ve müdahale adımlarını tasarlama

Devamı

Diş Teli Tedavisinde Neler Kullanılır?

Dt Emre Aldoğan 18-06-2023

Diş teli tedavisi alanında uzman ortodontistler tarafından yürütülen, bireylerin diş ve ağız sağlığını koruyarak gelişmelerine destek olacak bir tedavi türünü temsil etmektedir. Ağız sağlığınızı korum

Devamı

Ortodonti tedavisinde kapaklı (self ligating) braketler

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Bu yazımızda son zamanlarda daha çok konuşulan self ligating braket sisteminin özelliklerini sizinle paylaşacağız. Self ligating braketler kendinden kilitli demektir. Ortodonti tedavisinde kullanıl

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.