20’lik dişler 17 ve 25 yaş aralığında çıkan son dişlerimizdir. Oldukça zorlu bir çıkış sürecini getirebilmekle birlikte birçok kişi destek alarak süreci yönetmektedir. Ağız ve diş sağlığı için büyük öneme sahip olan dişlerin konumları 20’lik dişler için önemlidir.
20’lik dişler ne zaman çıkar? Diş teli kullanımına engel midir? gibi sorular ortodonti sürecinde sık rastlanan sorulardır. Adım adım ilerlenen ortodonti sürecinde diş teli fiyatları ortodonti tedavisinde önem arz etmektedir. Diş teli fiyatları 2024 düzenlemelerinde öne çıkan etmenler nelerdir? diye soran müşterilerimize cevap verebilmek adına yazımızı inceleyiniz.
17 ve 25 yaş aralığında çıkmaya başlanan 20 yaş dişleri çenenin iki tarafında da çıkan üçüncü büyük azı dişidir. En son çıkmış olan kalıcı dişlerdir. Bazı durumlarda 20 yaş dişleri gömülü halde kalabilirler. Bu durum bireyler için oldukça zorlayıcı olmaktadır. Ateş ve ağrı yapabilmektedir.
Bireyler çoğu zaman gömülü dişini aldırmak isterler. Diş teli tedavisine başlamadan önce pek çok birey bu gömülü dişlerini tedavi etmek istemektedir. Alpdent olarak ağız sağlığınızı önemsiyor, sizler için gerekli olan durum analizlerini dikkatli bir şekilde inceliyoruz.
Diş teli dişlerin uygun konumlara doğru ilerlemesine destek verecek olan tedavi türüdür. Bu tedavi türünde braket denilen küçük yapılar kullanılarak dişlerin hareketlerine destek verilmektedir. Bu hareketler yavaş ama sistematik olarak ilerlemektedir.
Braketler metal, şeffaf ve lingual türde olan yapılardır. Dişlerin üzerine konumlanarak onların hareketlerine destek vermektedir. Farklı türleri farklı ihtiyaçları doğurmaktadır. Örneğin ilk çıkan metal türler dişlerin uygun konumlarına hareket etmeleri için yeterli iken görünüm anlamında bireyleri tatmin edememektedir. Bu ihtiyaç doğrultusunda şeffaf teller kendini göstermiştir. Şeffaf teller ile bireyler istedikleri o estetik görünüme sahip olmaktadırlar.
Bir diğer soru işareti ile braketler yardımı ile sağlanan ortodonti tedavisinde 20 yaş dişlerinin dişlere uygulayabileceği baskılardır. Gömülü halde bulunan 20 yaş dişleri dişlerin konumlarına etki edebilir. Sürece başlamadan önce doktorunuzun dişleri muayene etmesi gerekmektedir. Bu şekilde süreç daha sağlıklı bir şekilde ilerleme gösterebilmektedir.
Ağız ve diş sağlığı bireylerin her zaman yaşamlarında önem arz eden bir durum olmuştur. Gerekli noktaların değerlendirilmesi ile işlemlerin düzenlenmesi diş teli tedavilerinde önemli bir noktayı bizle
Diş teli tedavisi dişlerdeki eğrilmeler, ayrılmalar, yani dişlerdeki konum bozukluklarını belirli bir zaman içerisinde düzelten bir tedavi yöntemidir. Günümüzde tellerin birçok çeşidi ortaya çıkmıştır
Yetişkinler günümüzde ortodonti tedavisi ile tedavi sürecine sıkça başvurmaktadır. Tedavi süreci boyunca dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur ve bilinmesi şarttır. Kişinin ilk olarak hangi probl
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.