Görüntü
ortodontist seçimi

 Ortodonti tedavisi bilindiği üzere dişlerdeki konum bozukluklarının diş köklerini hareket ettirerek düzeltmeyi amaçlayan, diş hekimliğinin önemli dallarından birisidir. Ve her diş hekiminin yasal olarak ortodonti yapma ve ortodonti tedavisiyle dişlerdeki çapraşıklığı düzeltme yetkisi vardır. Yalnız diş hekimliği fakültelerinde ortodonti tedavisi protokollerinin teorik dersleri verilirken pratik uygulama yaptırılmamaktadır. Dolayısıyla diş hekimlerinin ortodonti tedavisi uygulayabilmesi için fakülteden aldı teorik eğitim tek başına yeterli olmamakta ve ortodonti yapamamaktadırlar. Ortodonti tedavisi, bu tedaviyi uygulamak isteyen her diş hekiminin fakülteden mezun olduktan sonra ek bir çaba ile öğreneceği bir tedavidir. Bu çabanın en güzeli yine diş hekimliği fakültesinin ortodonti anabilim dalında doktora yada uzmanlık yapılmasıdır. Yalnız fakültelerde kadroların çok az açılması ve açılan kadrolara daha çok tanıdık diş hekimlerin yerleştirilme çabası ve yine fakültelerdeki hocaların doktorayı gereksiz uzatması sebebiyle, ortodonti dalında doktora insanın hayatından en az 5 yılı gereksiz yere alan bir eğitimdir. Uzmanlık doktora gibi olmayıp kadrolu atama ile yapıldığı için nispeten daha rahattır.

 Diş hekimliği fakültesinin ortodonti ana bilim dalında doktora yada uzmanlık yapmanın yanında bazı ortodontistlerin düzenlediği doktora eğitimi benzeri kurslarla da ortodonti eğitimi alınabilir. Yalnız bu kurslarda da ihtiyaç duyulacak düzeyde teknik bilgi ve tecrübe kazanılıp pratik yapılması çok zordur. Dolayısıyla piyasada gereksiz kurslara gidip ortodonti tedavisi yapabildiğini zanneden bir çok diş hekimi vardır. Bununla beraber fakültede gerçekten kötü bir eğitim aldığı için işinin tam olarak ehli olamayan da bir çok ortodontist de vardır.

Sonuç olarak önemli olan; ortodonti tedavisi yaptırmayı düşündüğünüz doktorunuzun ne gibi eğitim aldığı değil, ortodonti adına bu güne kadar neler yaptığıdır. Yani kendisine referans olan tedavileridir. Bu sebeplerle karar vermeden önce, tedavi olmayı düşündüğünüz doktorunuzun bu güne kadar yaptığı çalışmaları inceleyerek, doktorunuzun işinde ne kadar iyi olduğu konusunda fikir yürütmelisiniz.


Share:

İmplant Fiyatlarındaki Değişimlerin Sebebi Nedir?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

İmplant fiyatlarındaki değişimler pek çok nedene dayanmaktadır. Özellikle tercih edilen implant malzemesinin kalitesi, kişinin diş ve ağız yapısındaki rahatsızlık ve tedavi süreci doğrudan fiyatlar üz

Devamı

Kısa Süreli Ortodonti Tedavisi Mümkün Mü?

Dt Emre Aldoğan 29-04-2021

Ortodonti tedavisinde pek çok adım iç içedir. Bu adımların ilerletilmesinde önemli olan pek çok adım bulunmaktadır. Bu adımlar içerisinde bireyler kısa sürede sağlıklı gülümsemeyi kazanmak istemektedi

Devamı

Ağız Sağlığı ve Diş Teli

Dt Emre Aldoğan 23-05-2020

Ağız ve diş sağlığı bireylerin en çok önemsediği ve üzerinde durduğu önemli noktalardan bir tanesidir. Süreç boyunca önemli olan etmenlerden birisi olmakla beraber ortodonti sürecinin temel taşıdır.

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.