Görüntü
diş teli fiyatları

Diş Telleri Hangi Yaşlarda Kullanılır, Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

                  Dış görünüm her yaşta önem verilen ve insanın kendine olan güvenini yerine getiren bir beklentidir. Herkes fark edilmeyi, beğenilmeyi ister. Ancak bu beklentileri etkileyen ve olumsuz etkiye sahip görünümlerden kurtulmak istenir. Bu davranış biçimi insanın doğasında vardır ve normal bir beklentidir. Birçok insanın genetik yapısından veya sonradan gelişimine paralel olarak çene ve diş yapıları değişmekte ve dış görünümlerinde farklılaşmalar olmaktadır. Bu sıkıntıdan kurtulmak için tabii ki ortodonti tedavisi şart olmaktadır. Çünkü ortodonti tedavisi ile hem dişler düzelmekte, hem de çene yapısı normal halini almaktadır.

 Ortodonti Tedavisi Hangi Yaşlarda Olunmalıdır?

                  Küçük yaşlarda ortodonti tedavisi olunabileceği gibi ileri yaşlarda da gerekli olabilir. Belirli bir yaş tablosu bulunmamaktadır. Ayrıca ortodonti fiyatları için yaş gruplarına göre bir belirleme de yapılmaz. Uygulanacak tedavi ve kullanılacak malzemeler ortodonti fiyatları için belirleyicidir. Birçok hasta için tel uygulamasına geçilmekte ve ortodonti fiyatları bu aşamada belirlenmektedir. Küçük yaşlarda uygulanan diş teli fiyatları ile ileriki yaşlarda uygulanan diş teli fiyatları hemen hemen aynıdır. Burada diş teli fiyatları için belirleyici olan şey seçilen telin özellikleridir.

 Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi

                  Gülümseme her insana yakışır ve herkes dışarıdan bakıldığında kendini iyi hissetmek ister. İyi bir izlenim yaratmadığını düşünenler için gülümseme ile bu durumu değiştireceğini düşünür. Eğer çene ve diş sorunu bulunuyorsa bunu yeterince yapamadığı hissine kapılır. Son yıllarda yetişkinlerde sıklıkla görünmez diş teli uygulamaları artmıştır. Yıllarca çocuklara uygulandığı sanılan görünmez diş teli tedavileri yetişkinlere de uygulanmaktadır. Canlı bir gülümsenin tadını çıkarmak artık görünmez diş teli ile mümkün olmaktadır. Diş tedavisinde geç kaldığı düşünen yetişkinler bu düşüncelerinde yanılmaktadır. Çocukların yanında anne babalar, öğrenciler, hatta emekli olanlar görünmez diş teli tedavileri ile daha mükemmel görünmekte, yiyecekleri daha iyi çiğnemekte ve güzel konuşmaya başlamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortodonti tedavilerinde daha iyi sonuçlar alınmaya başlanmış, tedavi süreleri oldukça kısalmıştır. Ortalama olarak görünmez diş teli tedavisi 1 yıl gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Diş yapısının aşırı bozuk olduğu hastalarda ve çene problemlerinde bu süre en fazla 2 yıl sürmektedir.

 İleri Yaşlarda Neden Ortodonti Tedavisine İhtiyaç Vardır?

                  Çünkü dişler sadece gençken değiş, yaşlandıkça da kaymaya ve yer değiştirmeye devam ederler. Daha önce şeffaf diş teli kullanılmış olsa bile, diş yapısının tekrar bozulabilmesi muhtemeldir. Bu ihtiyaç her yaşta ortaya çıkmaktadır. Çünkü şeffaf diş teli bir dişlerin düzelmiş olması, ileriki yaşlarda tekrar ihtiyaç olmayacağı anlamına gelmez. Günümüzde ortodontik alanda gelişmeler hızlı şekilde devam etmektedir. Metal, seramik ve şeffaf diş teli gibi malzemelerle tedavi türleri daha da gelişmiştir. Daha estetik, açık renkli ve hatta diş renginde olan şeffaf diş teli uygulamaları ile neredeyse görünmeyen bir diş teli tedavisi uygulanmaktadır.

 Diş Teli Kullanmak Etkili Bir Tedavidir

                  Dişlerin pozisyonunu ve çenenin yapısını değiştirmek için şeffaf diş teli uygulaması çok yararlı etkilere sahiptir. Daha güzel bir estetik görünüme kavuşmanın yanında, rahat nefes alma, düzgün konuşma gibi farklı yararları bulunur. Ağız ve çene yapısının düzeltilmesiyle daha dolgun dudaklara kavuşarak sıkı bir yüz cildine sahip olabilirsiniz. Bu tür farklı artıları bulunan tellerde, insanlar diş teli fiyatları konusunda pahalı bir uygulama olduğu düşüncesi bulunmaktadır. Oysaki cerrahi estetik ve tedaviler düşünüldüğünde diş teli fiyatları düşünüldüğü kadar pahalı değildir. Bozuk dişler dudakların ve yanakların da kötü görünmesine neden olurlar. Düzgün dişler dudakları ve yanakları içeriden destekleyerek daha dolgun görünmesini sağlar. Ortodonti tedavisi ile cerrahi uygulamalar olmadan ve diş çekimi yapılmadan daha güzel bir yüz estetiğine sahip olmak ve simetri elde etmek mümkündür. Dolayısıyla diş teli fiyatları ikinci planda düşünülmesi gereken bir konudur. Çünkü diş teli fiyatları bütün muayede bittikten ve ne ile karşı karşıya kalacağınız konuları tamamlandıktan sonra belirlenecektir.

 Diş Teli Kullanımında İlk Hafta

                  Diş teli kullanması kesinleşen hastaların ilk sorduğu sorular diş teli fiyatları değil, daha çok diş teli nasıl takılır konusudur. Çünkü diş teli nasıl takılır konusunda duyulan endişe, daha çok ağrı ve acı hissedilip edilmeyeceğidir. Hastaları şundan emin olabilirler ki, diş teli nasıl takılır konusunda korkuya kapılmamalarıdır; çünkü hiçbir ağrı ve acı hissedilmez. Muayeneye giderken diş teli nasıl takılır konusunda endişelenmek için hiçbir neden bulunmamaktadır. Yeni takılan braketler ve diş teli çenede ve dişlerde hafif bir ağrı yapabilir. Bu süre birkaç gün veya haftadır, daha sonra tellere alıştıktan sonra ve dişler hareket etmeye başladıkça bu hissedilen ağrı da kaybolacaktır. Bütün hastalar sahip olacakları konforu gördüklerinde diş teli fiyatları açısından ekonomik bir tedavi süreci geçireceklerini görecektir. Tellerin yerleştirilmesi ve ayarlanması sürecinde yaşayan tedirginliklerin yersiz olduğu görülecektir. Kullanılan aletler, teller, braket ve apareylerin hepsi son teknoloji ürünlerdir.

 Diş Teli ile İlgili Hangi Sorunlarda Doktora Gidilmelidir?

                  Diş teli kullanırken tellerde veya braketlerde bir gariplik hissedildiğinde doktora gitmek gerekir. Ancak kendiniz de bazı kontrolleri yaparak bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Parmağınızı ve dilinizi kullanarak tellerin ucunun yanaklara değip değmediği, dilinize batmadığından emin olun. Tel takıldıktan sonra bir sonraki randevuya kadar neler yapılması gerektiği hakkında doktordan detaylı bilgi alınmalıdır. Çünkü diş teli nasıl takılır konusundan daha çok diş teli nasıl kullanılır ve bakımı nasıl yapılmalıdır konusu daha önemlidir.

 Doktor Tavsiyelerine Uyulmalıdır

                  Diş teli kullanan hastaların tel kullanımı ve temizliği konusunda doktor tavsiyelerine özenle uyulması beklenir. Çünkü iyi bir ağız ve diş sağlığını devam ettirmek, tel kullanım süresini daha da azaltacaktır. Beklenmeyen ağız yaraları ve diş sorunları ile karşılaşmamak gerekir. Tel takılı iken çürük diş tedavisi gibi tedavilerin ortaya çıkması, tel kullanım süresini uzatacaktır. Günlük diş fırçalama süresi diş teli kullanırken iki katına çıkarılmalıdır. Yani günde 2-3 defa diş fırçalayan ve ağız suyu ile gargara yapanlar, bu süreyi daha da çoğaltmalıdır. Çünkü diş aralarına ve braketlere yapışan yiyecekler oksit yaparak çürüklere ve ağız yaralarına neden olabilir.

                  Ayrıca tel takıldıktan sonra bir sonraki randevunun tarih ve saati unutulmamalıdır. Çünkü düzenli muayene diş teli tedavisinde çok önemlidir. Randevulara gelmemek veya geciktirmek tedavi sürecinin uzamasına neden olabilir. Diş tellerini ve braketleri dişlere takmak için kullanılan kuvvetli yapıştırıcılar çabuk kurusa ve tutturulsa da, tam olarak nüfuz etmesi iki gün sürmektedir. Muayenehaneden ayrılan her hasta dışarı çıktığı andan itibaren yiyecek yiyebilirler, günlük yaşamlarına dönebilirler. Ancak diş tellerine ve braketlere zarar verecek yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınılması gerekir. Bu yiyecek ve içecek listesini doktorlar hastalarına verecektir ve her hastanın bu listeye dikkat etmesi önemlidir.

                  İlk zamanlarda diş telleriyle birlikte yemek yeme alışkanlığının kazanabilmesi için daha yumuşak yiyeceklerle başlamak en iyi yoldur. İlk birkaç gün yoğurt, punding, haşlanmış sebzeler ve makarna gibi yiyeceklerle başlanabilir. Çorba ağırlıklı ilk gün yiyecekleri ile tellere olan baskı azaltılmış olacaktır. Daha sonraki günlerde doktorun verdiği listeye uygun olarak yiyecek çeşidi artırılabilir. Ağrı hissedildiğinde doktorun vermiş olduğu ağrı kesiciler kullanılabilir. Daha hafif ağrılarda ağrıyı hafifletmek için tuzlu su gargarası alınabilir. Birinci hafta bittikten sonra, hatta ilk beş günün bitiminde diş telleri ile ilgili şikayetler bitmiş olacaktır. Dişler tellere alıştığından yemek yemek daha kolay hale gelecektir.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.