Görüntü
Ortodonti fiyatları

Ortodonti tedavisinde maksat, dişleri hareket ettirebilecek miktarda bir kuvvet oluşturarak, dişleri istenilen yöne hareket ettirmektir. Eskiden bu ortodontik kuvvet, dişlerin dudağa bakan yüzeylerine yapıştırılan metal braketlerle oluşturuluyordu. Metal braketlerin belirgin görünmesi sebebiyle önce estetik braketler sonra lingual braketler sonrada şeffaf plaklar üretildi. Böylece görünmez diş teli kavaramı ortaya çıktı.
  Estetik braketler teknik olarak metal braketlerle tamamen aynı olup sadece görünümü farklıdır. Safir, sert plastik veya seramikten üretilir. Metal braketlere göre daha hassas olup dikkatli kullanılması gerekir. Daha hassas olduğu için tüketilmemesi gereken yiyecek ve içeceklerden hasasiyetle uzak durulması gerekir. Tüketilmemesi gerekenleri ayrıntılı olarak anlattığımız diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Diğer bir nokta estetik braketler beyaz ve şeffaf renkli oldukları için lekeyi metalik renkli braketlere göre daha fazla gösterirler. Bunun sebebi daha çok leke tutmaları değil, aynı beyaz bir kıyafetin lekeyi daha çok belli etmesi gibi lekeyi daha çok göstermeleridir. Bu sebeple estetik braketlerin temizliğini ve güzelliğini koruyabilmesi için fırçalamasına dikkat etmeniz gerekir. Diğer bütün özellikler metal braketlerle aynı olup bütün diş yapılarının düzeltilmesinde kullanılabilir.
Lingual braketler; dişlerin dile bakan iç yüzeyine yapıştırılan braketlerdir. Dışarıdan hiçbir şekilde belli olmazlar. Sanki ağzınızda diş teli yokmuş gibidir. Yalnız ağız yapısının dile bakan iç tarafının hacminin  küçük olması sebebiyle dilin bulunduğu alanı daraltırlar ve dilde yaralanmalara sebep olurlar. Hatta bazen bu yaralanmalar ciddi boyutlara ulaşabilip çok rahatsız edici olabilir. Lingual braketler aynı zamanda çok pahalı olu tedavi süresini yüzde elli oranında artırırlar. Bu dezavantajları haricinde metal braketlerle aynı teknik özelliklede olup birçok diş yapısının düzeltilmesinde kullanılabilir.
 
  Buraya kadar görünmez diş teli başlığı altında anlattığımız bütün yöntemler diş üzerine yapıştırılarak uygulanır ve tedavi bitesiye kadar diş yüzeyinde kalır. Yani sabit tedavidir. Şeffaf plak tedavisi ise; dişlerin üzerine takılıp çıkartılabilen ve dişleri düzeltme özelliği olan bir seri şeffaf plak kullanılarak yapılan tedavidir. En büyük avantajı çıkarılabiliyor olmasıdır. Yemek yerken yada özel bir toplantıda şeffaf plaklarınızı çıkarıp özgürce yemeğinizi yer görüşmelerinizi yapabilirsiniz. Şeffaf plak tedavisi her dişi düzeltemez sizin için uygun olup olmadığına doktorunuz karar verecektir.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.