Görüntü
İçten Diş Teli Kullanımı Sağlıklı Mıdır?

Diş teli kullanımında pek çok tedavi türü iç içedir. Hem muayene bulgularının değerlendirilmesinin yapılması gerekirken aynı anda braket seçimi ve uygulamasının kurulması gerekmektedir. Son olarak sağlıklı gülüşlerin sağlanması ve sonlandırma müdahalelerinin yerine getirilmesi önemlidir. 

Tellerin kullanımında özellikle yetişkinler nasıl görüneceğini düşünerek kaygı yaşayabilir. Sadece çocuklar mı diş teli kullanır diye düşünen yetişkinlerin diş teli kullanımı günümüzde daha da artış göstermiş olmaktadır. Bu estetik unsurlar bireylerin şeffaf diş teli tercihine geçişini daha da arttırmıştır. Gelişen sağlık koşulları yeni üretimleri de beraberinde getirmiştir lingual tel tedavisi ile artık gözle direkt gözlenemeyen tel üretimine geçilmiştir. İçten diş teli tedavisi olarak bilinen lingual tedavi git gide yaygınlaşmaktadır.

 

Peki içten diş teli tedavisi kullanışlı mıdır? Diş teli fiyatları 2025 düzenlemeleri nasıl ele alınır? Tedavi sürecinde içten diş teli tedavisi tercih edilmeli midir?

 

İçten Diş Teli Nasıl Takılır?

Çapraşık dişlerin düzenlenmesi ve uygun konumlara gelmesinde büyük avantajlar getiren ortodonti tedavisinde yeni yöntemler gündeme gelmektedir. Lingual yani içten diş teli tedavisi ile direkt gözle görünmeyen diş teli dişlerin arka kısımlarına takılmaktadır. Takımı esnasında can acımamakta sadece arka kısma takıldığından ötürü uzun sürebilmektedir. İsteyen bireyler muayene bulguları da değerlendirilerek bu yöntemi tercih edebilmektedir. Özellikle:

Alt ve üst çene arasında denge ve uyum sorunu gözlenebilen bireylerde

Çenesi daha ileriye doğru kayma meydana gelmiş kişilerde

Estetik kaygısı yaşayarak özellikle belirli bir iş konumunda olan yetişkin bireylerde

Görünümü en üst düzeyde tutarak bu sebeple tedavi sürecinde kaçınma yaşayan bireylerde

Ortodonti tedavi sürecine başvurmuş ve bu yöntemi isteyen bireylere içten diş teli tedavisi uygulanabilmektedir.

İçten Diş Teli Uygulaması Tercihi

Bireysel özelliklere göre şekillenen başvuru sürecinde bireyler özellikle iyileşme sürecine odaklanırlar. Hangi braket türü benim iyileşme sürecime katkı verecek diye düşünerek adım atarlar. Lingual teller kullanmalı mıyım sorusu sağlık açısından diğer teller ile aynı imkana sahiptir. Üretilen teller özel maddelerden yapılmaktadır. Ancak dile değen kısımların fazlaca olması durumunda yaralanmalar gözlemlenebilir. Ek olarak temizleme aşamaları diğer tüylere göre daha güç olabilmektedir. 

Alpdent olarak sizlere gerekli süreç yönetimi ve karar verme aşamalarında destek sağlamaktayız.


Share:

Diş Teli Mi Şeffaf Plaklar Mı?

Dt Emre Aldoğan 31-07-2021

Diş telleri ve şeffaf plakların hangisini kullanmalıyım? Ağız ve diş sağlığınızı korumak için gerekli adımlar bireye göre değişmektedir. Dişlerinizi düzeltmek için hem şeffaf plak olarak bilinen invis

Devamı

Diş Teli İle Ağız Sağlığını Koruma

Dt Emre Aldoğan 03-10-2023

Diş teli, ortodontistler tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş teli tedavisinde bireylerin sağlıklı bir ağız yapısı oluşturması amaçlanır. Diş sağlığı uygulamalarının ana hedefi ağız sağlığı

Devamı

Diş Teli Avantajları

Dt Emre Aldoğan 09-07-2019

Avantajları ne kadar fazla olsa da kişileirn yeterincde bilgisi olmaması, fazlaca karışıklığa neden olabilmektedir. Bu nedenle tel tedavisi hakkında bireylerin düşündüğü pek çok etmen vardır. Bu etmen

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.