Görüntü
ortodonti estetik

 Ortodonti tedavisi dişlerdeki konum bozukluğunu; çapraşıklığı, eğriliği, ayrıklığı düzeltmeyi amaçlayan bir tedavidir. Ortodonti yaklaşık 200 yıldır uygulanan ve sürekli geliştirilen bir tedavi protokolüdür.
Ortodontik tedavi birçok noktada estetik olarak istenilen sonuçları verirken bazı durumlarda tek başına yeterli değildir ve diğer tedavi protokolleri ile kombine edilerek multidisipliner tedavi uygulanmalıdır. Bu durumlar;
 
1) Dişlerinizin rengi güzel görünmüyorsa;
 Dişleriniz rengi sarıya yada griye dönükse ortodonti ile ne kadar düzgün bir dizilim elde edilirse edilsin istenilen estetik sağlanamaz. Yalnız ortodonti tedavisi sırasında dişlerin rengi iyi bir fırçalama yapmak zor olduğu için normalden sarı görünür. Telleriniz çıkarıldıktan sonra yapılan temizlikle dişleriniz bir miktar beyazlayacaktır. Bu temizliğe rağmen dişlerinizin rengi sarıysa ortodontik tedaviden sonra ihtiyaca göre 2-3 seans diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Yukarıdaki videoda diş beyazlatma işleminin nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.
 
2) Dişlerinizin şekli ve formu güzel değilse;
 
  Ortodontik tedavi ile olması gereken yerine gelen dişlerinizin şekli;
-Bonding sistemleri ile
-Laminate vennerler ile
-Zirkonyum kronlar ile daha estetik görünmesi sağlanabilir.
  Bu sistemler içerisinde dişiniz için en koruyucu yöntem bonding sistemleridir. Bu sistem ile dişiniz üzerinde hiçbir kazıma işlemi yapılmadan dişiniz ile aynı renkte dolgu yapılır. Bu sistemin dezavantajı zayıf olduğu için kırılma yada düşme ihtimalinin olmasıdır. Yalnız düşse dahi dişiniz eski halinden daha kötü olmayacaktır.
  Laminate veneer restorasyonlar dişinizin sadece ön yüzeyine yapıştırılan (takma tırnak gibi) protezlerdir. Halk arası da yaprak diş olarakta bilinen laminate veneer kaplamalar sanatçıların tercih ettiği, doğal ve estetik görünümüyle protez olduğu fark edilmeyen bir uygulamadır. Dişinizin ön yüzeyinde mine düzeyinde (0,5 mm) aşındırma yapılarak uygulanır. Doğal bir görünümü olup bonding sistemlerinden daha sağlamdır. Dezavantajı ise kullanım alanının sınırlı olmasıdır.
 Zirkonyum kron uygulamaları ise laminate veneer restorasyonlarla düzeltilemeyen şekil bozukluklarında kullanılır. Zirkonyum kaplamaların en büyük dezavantajı dişlerin traşlanarak küçültülüyor olmasıdır. Işım geçirgenliği  dişlerinizin ışık geçirgenliğine yakın olduğu için kendi dişleriniz gibi görünürler. İçerisinde metal olmamasıda avantajdır. Yukarıdaki videoda dişlerinizin nasıl küçültüldüğünü izleyebilirsiniz.
 
3) Çene kemiklerinizde diş teli ile düzeltilemeyecek sorun varsa
 
  Çene kemiklerinizi de kapsayan ortodontik probleminiz varsa ve ergenlik döneminini kaçırdıysanız diş teli tedavisi ortognatik cerrahi olarak bilinen tedavi yöntemiyle kombine uygulanmalıdır.
  Ortognatik cerrahi; çene kemiklerinin birbirleri ile ilişkilerinin genel anestezi altında ameliyatla düzeltilmesidir. İstanbulda bu ameliyatı hakkıyla yapan cerrah sayısı bir elin parmağını geçmez. Ortognatik cerrahi sonrası zahmetli bir süreçtir. Ama sonuç inanılmazdır.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.