Görüntü
diş teli

Ortodonti tedavisi; dişlerdeki çapraşıklıkların konum bozukluklarının ve eğriliklerinin, çene kemiklerinin ise kafa kaidesine göre konumlarının düzeltildiği diş hekimliğinin bir dalıdır. Ortodonti tedavisinin diğer adı çene ortopedisidir.
  Ortodonti tedavisi çoğunlukla dişlerin üzerine braket denilen parçaların yapıştırılması ve üzerlerinden çeşitli kalınlıklarda ark tellerinin geçirilmesi yöntemi ile uygulanır. Ortodonti tedavisini uygulayanlara genelde ortodontist denir. Yalnız diş hekimlerinin de ortodonti tedavisi yapma yetkileri vardır. Dolayısıyla ortodonti tedavisinde yapanın sıfatından ziyade yaptığı işin ve kullandığı malzemenin kalitesi önemlidir.
  Ortodonti tedavisi gören bir hastanın dişlerinden birinin bir ay boyunca 1mm hareket etmesi ideal bir hızdır. Dolayısıyla ortodonti tedavisi uzun süren bir tedavidir. Aynı zamada da zahmetlidir. Zaman zaman dişlerde ağrı oluşturması, bakımının zor olması, zaman zamanda yanaklarda ve dudaklarda yaralar yapması zorluklarıdan bazılarıdır. Yalnız ortodonti tedavisi dişlerin üzerinde gerçektende çok köklü değişiklikler yapar. Ve sonuç olarak çok estetik ve güzel gülüşler ortaya çıkar. Hal böyle olunca tedavinin sonucu, bütün zahmetini ve zorluğunu unutturur.
 Ortodonti tedavisi yukarıda anlattığımız gibi dişsel ve iskeletsel düzelmeler yapar. Dişsel düzeltmenin yaşı yoktur. Her yaşta uygulanabilir. Yani dişlerinizde çapraşıklık varsa bu durum  ancak çocuklu yaşlarda düzeltileceğini düşünmeyin her yaşta düzelttirebilirsiniz. Ancak çene kemiklerinden kaynaklanan problemler yalnız ergenlik döneminde düzeltilir.

Share:

Ortodonti Tedavisinde Diş Temizliğinin Adımları

Dt Emre Aldoğan 01-09-2019

Ortodonti tedavisi, dişlerdeki uygun olmayan konunlanma problemlerinin, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılan diş telleri ile düzgün hale getirilmeye çalışıldığı bir tedavi süreci olarak adl

Devamı

Diş Teli Paslanır Mı?

Dt Emre Aldoğan 16-06-2020

Diş teli tedavisinde bireylerin çok sorguladığı durumlar vardır. Bunlardan biri diş teli paslanır mı sorusu olmaktadır. Durum değerlendirmeleri sonucunda bireyler pek çok etmeni düşünerek sürece başvu

Devamı

Braket Seçimine Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Dt Emre Aldoğan 07-09-2019

Braketler ortodonti sürecinde etkili olan önemli yapılardır. Seçimin doğru ve etkili sonuçlar meydana getirmesi adına ilk olarak hangi braketin hangi işlevi olduğunun ve ne için tercih edilmesi gerekt

Devamı

Diş teli tedavisi ve daha fazlası

Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.