Görüntü
Ortodonti Tedavisinde Dikkat Edilecek Hususlar

Ortodonti tedavisinin başarısı sadece kullanılan malzeme kalitesi ve hekimin tecrübesiyle ilgili değildir. Bunlar ortodonti tedavisinin başarısında çok önemli faktörler olmasına rağmen hasta kooperasyonu (uyumu) ve hekim ile etkili bir iletişim halinde olması da üstünde durulması gereken önemli bir mevzudur. Ortodonti tedavisi gören hasta hekiminin tavsiyelerine ne kadar uyarsa tedavi o kadar başarılı ve kısa süreli gerçekleşmiş olur; bu durumda hastaların ortodonti tedavisinde şikayetçi olduğu uzun süren tedavi ve relaps (çapraşıklığın tekrarlaması) durumları ortadan kalmış olur. 

Ortodonti Tedavisi Gören Hastaların Başlıca Dikkat Etmesi Gereken Konular

  1. Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdırlar (kola, fanta, sprite, gazoz... ).
  2. Yapışkan yiyeceklerden uzak durmalıdırlar (sakız, lokum, jelibon, dolgulu şekerler...).
  3. Sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durmalılar (fındık, fıstık, nohut, badem).
  4. Çekirdekli yiyecekler yenmemeli, ya da çekirdeği ağız dışında çıkarıldıktan sonra yenmelidir.
  5. Dişlerin üzerinde leke bırakabilen gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Çünkü ortodonti tedavisinde dişlerinizi ne kadar iyi fırçalarsanız fırçalayın dişlerinizdeki lekelenmelerin önüne geçemezsiniz. Dolayısıyla ortodonti tedaviniz boyunca Lekeli dişlerle dolaşmak istemiyorsanız dişlerinizde leke bırakan yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız (çay, kahve, sigara...) Ön dişlerle ısırma ve koparma yapmamalıdırlar (örneğin simiti ısırarak değil küçük parçalar halinde bölerek yemeliler).
  6. Randevulara atlamadan gelinmelidir.
  7. Verilen bir aparey ya da lastik varsa düzenli kullanmalılar.
  8. Tedavi sırasında anormal bir durum olursa hekim ile en kısa sürede irtibata geçmeliler (braketlerin kırılması, apareylerin kırılması).
  9. Ağız hijyenine dikkat etmelilerdir (her öğünden sonra özel ortodonti fırçası ve ara yüz fırçası ile her fırçalama en az beş dakika sürecek şekilde diş fırçalamalılar).
  10. Hekim önermediği sürece tedaviyi etkileyecek ağız içinde bir işlem yaptırılmamalıdır (diş çekimi, bleaching (özel asitli materyallerle dişlerin ağartılması işlemi)

Ortodonti Tedavi Ücretleri

Ortodonti olarak bilinen diş teli tedavisinde diş teli fiyatları pek çok açıdan değerlendirilmektedir. Diş teli fiyatlarıbireylerin sağlıklı gelişim süreçlerini desteklemek adına düzenlenen sistemlerden oluşur. Burada ilk olarak bireyin sürecinin şekillendirilmesi gelmektedir. Diş teli fiyatları üzerinde yapılan incelemelerde diş teli türleri de ön plandadır. Diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemeleri bireylerin diş teli türlerinden etkilenirken ekonomik süreçlerden de etkilenir. Braketlerin bulunma ve üretim düzeyi diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemelerini şekillendirmektedir. Ayrıntılar için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.