Görüntü
dis-teli-fiyatlari

Ortodonti tedavisinde şeffaf diş teli diye bahsedilen aslında şeffaf plaklardır. Ortada diş teli yoltur aslında. Diş tellerinin kötü görünümünü ortadan kaldırmaya yönelik geliştirilmiştir.
  Şeffaf diş tellerinin klasik ortodontik tedaviden en büyük avantajı görünmemesidir. Sosyal çevresi yada iş hayatı sebebiyle diş teli taktıramayan hastalarımız için idealdir. Diğer avantajı takılıp çıkarılabilir olmasıdır. Bu durum büyük konfor oluşturur. Örneğin Diş teli tedavisi gören bir hastamız yemek yediğinde yemekler tellerinin arasında kalır, dudaklarında yanaklarında yaralar olur ve birşeyler yerken diş tellerinin zarar görmemesi için uyması gereken kurallar vardır. Şeffaf diş teli tedavisi gören hastalarımızın böyle dertleri yoktur. Yemek yerken şeffaf plaklarını çıkarırlar ve diledikleri gibi yemeklerini yerler. Tabi bu durum bazende dezavantaj oluşturur. Yani diş teli tedavisi gören hastalarımızın dişleri her halükarda  düzelecektir. Yalnız şeffaf plak tedavisi gören hastalarımızın dişleri plaklarını taktıkları miktarda ve hızda düzelir.
 

Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Şeffaf Plaklar Nasıl Hazırlanır?

 
  Şeffaf plakların hazırlanmasında dişlerinizin ölçüsü, fotoğraflarnız ve röntgeniniz gerekir. Röntgeniniz dişlerinizin kök açılarını uzunluklarını ve konumlarını incelemek için kullanılırken, fotoğraflarınızda dişleriniz düzeltildikten sonraki görünümünü öngörmek için kullanılır. Şeffaf plaklar bilgisayar ortamında hazırlanır.
  Dişlerinizden alınan ölçüler optik okuyucularla okunarak bilgisayar ortamına aktarılır. Bilgisayar ortamına aktarılan ölçüler üzerinde dişleri bir miktar düzeltilir ve yeni bir ölçü oluşturulur. Oluşturulan yeni ölçünün üzerine birinci plak basılır. Sonra yeni ölçü üzerindeki dişler bir miktar daha düzeltilerek ikinci plaklar basılır. Bu şekilde dişler bir miktar bir miktar düzeltilerek 15-20 seri plak oluşturulur.
Ortodonti tedavisinde kıllanılan şeffaf plaklar nasıl kullanılır?
 
  Şeffaf plaklarınızı doktorunuz aksini söylemedikçe günde 20 saat ve üzeri takmanız gerekir. Şeffaf plaklarınızı ilk kullanmaya başladığınızda dişlerinizde aynı diş telleri gibi ağrı yapacaktır. Ortodontik kuvvete alışık olmayan dişleriniz plakların oluşturduğu kuvvete ağrı ile yanıt verebilir. Eğer plakları kullanmaya başladığınız ilk günlerde dişlerinizde ağrı olursa her zaman kullandığınız ağrı kesiciden alabilirsiniz. Dişlerinizde oluşan bu ağrı endişe edecek bir durum değildir. Bir hafta içerisinde azalarak kaybolacaktır.
  Model üzerinde oluşturulan şeffaf plaklar 2 şer hafta aralıklarla değiştirilerek kullanılır. Bir sonraki plaklarınıza geçip geçmemeye doktorunuz karar vermelidir.
Şeffaf diş teli tedavisinin dezavantajı var mıdır?
 
  Şeffaf diş teli tedavisinin etkisi şeffaf plakların günlük kullanılma miktarına bağlıdır. Yani hastamız tedavisini ne kadar ciddiye alır ve plaklarını ne kadar çok takarsa dişleri o kadar hızlı düzelecektir. Bunun tam terside olabilir. Yani şeffaf diş teli tedavisi hastaya daha çok bağımlı bir tedavidir. Bununla birlikte her ağızda kullanılamaz. Yani kullanım alanı sınırlıdır. Şeffaf plak tedavisinin dişlerinizi düzeltip düzeltemeyeceğine doktorunuz karar vermelidir.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.