Herkes güzel bir gülümseme ve sağlıklı bir ağzın hayalini kurar. Bu hayale ulaşmak hiç de zor değil. Basit ama sistemli olarak ilerleyen süreçler sizlere sağlıklı bir ağız yapısının kapısını aralar. Sağlıklı bir ağız gelişimi için günümüzde en yaygın olan yöntemlerden bir tanesi de ortodontidir. Diş teli tedavisi olarak da bilinen bu yöntem dişlerin kendilerine ait olan konumlarına doğru hareketini sağlayarak istenilen estetik görünümü sizlere sunar. Bireylerin bu görünüme ulaşması ile daha sağlıklı ve daha estetik bir yapıyı kurması gözlemlenir. Pek çok birey diş teli tedavisi ile istediği görünüme diş yapısına herhangi bir zarar vermeden bu sonucu elde eder. Diş teli tedavisinde bilinmesi gereken durumlar diş teli türleri, diş bakım süreçleri ve diş teli fiyatlarıolmaktadır. Diş teli fiyatları üzerindeki faktörler nelerdir sorusunu da ele alarak süreç hakkında detaylı bilgi verelim.
Diş telinin takılması bireylerin kafasını karıştıran bir noktadır. Diş telinin takılması nasıl sağlanır? sorusu incelendiğinde braket denen yapıları gözlemleyebiliriz. Braketler küçük kare yapılardır ve dişlerin üzerine konumlanarak onların hareketini sağlar. Braketlerin çeşitlilikleri mevcuttur. Metal ya da şeffaf renkte olabilirler. Bu yapıların tercihi bireye özgüdür. Birey nasıl rahat edecek ve tedavisini en iyi şekilde sürecekse onu seçmekte özgürdür. Gerekli süreçlerin değerlendirilmesi ile bireye özgü bir tedavi akışı belirlenir. Bireyin getirdiği sorun ve seçtiği seçenekler diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirme süreçlerini de etkiler. Diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmelerinde bireylerin istek ve beklentileri ile getirdiği problem durumu pek çok açıdan incelenir. Diş teli fiyatları belirli bir aralık arasında değerlendirilse de bireyin getirdiği soruna göre farklılık gösterir. Örneğin tek veya çift çene tedavisi, ağız içinde var olan ekstra problemler (diş çürümesi diş eti hastalıkları gibi), diş telinin türü farklılaştıkça kullanılacak malzeme ve yöntemler de değişir. Bu değişiklik de bireysel faktörlerin varlığı ile ilişkilidir.
Diş teli tedavisi özel bir uzmanlık gerektirir. Sadece bu eğitimi almış ortodontistler diş teli tedavisini uygular. Tedavi sürecinde dikkat edilecek durumları belirleyerek bireye bilgi verir. Ara takipler yaparak süreci değerlendirir. Uzman bir ortodontistin olduğu kliniklerde diş teli tedavisini yaptırabilirsiniz. Bizlerle iletişime geçerek de detaylı bilgi alabilirsiniz.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.