Genel de görünmez dişteliağızda iken ilk başta zorlanılsa da ortodontitedavilerinde 1 hafta sonra herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Ağızda görünmez diştelivarken rahatlıkla konuşulabilir. Bazı görümez dişteliyemek yerken veya akşam yatarken çıkarılabilir. Bu da ortodontihastaları için büyük kolaylık sağlar. Çünkü görünmez diştelisürekli ağızda iken hastalar kimi zaman çıkarmak ve sonra tekrar takmak isterler. Daha sonra görünmez diştelitakıldığında konuşmada herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. İlk ortodontitedavisinde, hatta birkaç gün konuşma zorluğu çekilse de, bu zorluk daha çok dilin tam kıvrılamamasından dolayı peltek konuşma veya kelimeleri yutma gibi görülür. Geçici bir durum olduğu için merak edilecek veya endişe duyulacak bir durum söz konusu değildir.
Su en zengin minerallere sahip olan maddelerdendir. Pek çok hastalığın tedavisinde suyun önemi büyük olduğu gibi şeffaf diş telikullananlar için de çok önemlidir. Hem ağız sağlığı, hem de şeffaf diş telitemizliği için gereklidir. Yemekten sonra yapılacak en iyi şey su içmek ve şeffaf diş telive braketleri temizlemektir. İçilen bir bardak su ağız içinden yemek artıklarını uzaklaştırır ve şeffaf diş teliüzerindeki asidik ortamı ortadan kaldırır. Tüm şeffaf diş telikullanan hastaların ağız ve diş sağlığına öncelik vermesi tedavi süresinin de kısalmasına yarar sağlayacaktır. Braketlerin etrafında biriken yiyecekler zamanla asidik durumlar ortaya çıkarmakta ve diş çürümelerine yol açmaktadır. Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek bu yüzden önemlidir.
Gerektiğinde çıkarıldığı için diş teli nasıl takılırveya çıkarılır gibi konularda bilgi sahibi olunmalıdır. Çünkü birçok hasta tedavi öncesinde diş teli nasıl takılır konusunu merak eder. Aslında diş teli nasıl takılırmerakından daha çok, nasıl kullanılır, ne kadar süre ile ağızda tutulmalıdır gibi detayları bilmek daha iyi bir tedavi süreci geçirilmesine yardımcı olur. Bu süreçte ortodonti fiyatlarıbelirlenerek, hastaların ekonomik bir diş teli kullanılması sağlanmalıdır. Çünkü diş teli nasıl takılırgibi en son düşünülmesi gereken konudan daha önemlisi, tedavi sürecindeki ortodonti fiyatlarıbelirlenerek hasta ve doktor birlikte karar verilmesidir. Muayeneden sonra diş teli nasıl takılırgibi detayları ortodonti doktorundan hastalar öğrenmektedir. Bu bilgilerin yanında her hastaya diş teli fiyatlarıhakkında da açıklayıcı bilgiler verilir. Çünkü tedavi sürecinde hiçbir hasta diş teli fiyatlarıyanında ekstra bir maliyetle karşılaşmak istemez.
Tellerin temizliğini sağladıktan sonra dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar vardır. Yenilen yiyeceklere özen göstermek önemlidir. Çünkü ortodonti fiyatlarıgöz önüne alındığı diş bakımı önemli bir konudur. Diş tellerinin ve dişlerin zarar görebileceği, lekelenebileceği yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Örneğin siyah üzüm, kırmızı şarap, köri sosu gibi gıdalar boyama özelliğine sahiptir. Bunların dışında sert kabuklu yiyecekler yine diş tellerine yapışır. Karamelli veya şekerli olan yapışkan yiyeceklerden uzak durmakta yarar vardır. Bu tür tedavilerde diş teli fiyatlarıkimi zaman yüksek olabileceği için sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tatlılar ağız içindeki zararlı bakterilerin artmasına neden olur. Şekerli gıdalar yine diş tellerine zarar vereceğinden ve ekstra diş teli fiyatlarıortaya çıkabileceğinden mümkün olduğunca az tüketilmelidir.
Diş telleri takılı iken ağız ve diş bakımı doğru olarak yapılmayan hastalarda dişlerde sararmalar ve çürümeler oluşabilir. Bunun için düzenli olarak ağız bakımına dikkat edilmelidir. Ortodonti uzmanının önerdiği biçimde dişler en az günde 2 kere fırçalanmalıdır. Diş teli tedavisinin en önemli aşaması iyi bir ağız ve diş bakımıdır. Çünkü diş teli fiyatlarıdiğer tedavilere göre pahalıdır. Birçok muayene ve tedavi süreci geçirildikten sonra takılan diş tellerinin doktorun belirlediği özelliklere ve tavsiyelere uygun olarak kullanılmalıdır. Tedavi sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi sadece diş telinin takılması veya doktorun ağız ve diş tedavileri ile mümkün değildir. Burada hastanın dikkati ve özeni de önemlidir Her diş teli kullanan hasta itinalı davranmalı ve gereksiz şekilde diş tellerini ve braketleri zorlamamalıdır. Çıkarılabilen teller en kısa zamanda tekrar takılmalı ve uzun süre beklenmemelidir.
Dişlerin temiz olduğundan emin olunmalı, diş ipi ile diş telleri ve teller arasındaki atıklar çıkarılmalı, yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalı, dişlerin parçalarını kırabilecek sert yiyeceklerden uzak durulmalı, diş hekiminin tavsiye ettiği sıklıkta, diş ve diş etlerini sağlıklı tutmak için muayenelere gidilmeli, tüm talimatlar birebir uygulanmalıdır.
Dişlerdeki problemler her yaşta ortodonti ile tedavi edilebilir. Yaşça büyük hastalarda da diş teli tedavi uygulanabilir. Ayrıca gençlerde ve yetişkinlerde diş teli fiyatları arasında fark yoktur. Her yaşta uygulanan diş teli tedavisi için ortodonti doktoruyla muayeneden sonra diş teli fiyatlarıhakkında bilgi alınmalı ve özellikleri araştırılmalıdır.
Tel takılması sırasında kesinlikle ağrı hissedilmez. Birçok hasta acı duyacağını veya ağrılı bir tedavi süreci geçireceğini zannetse de, bu tür düşünceler yersizdir. Braketlerin dişlere tek tek takılması ve tellerle birlikte gerdirilmesi sırasında hafif ağrılar hissedilse de, ileri günlerde dişler yavaş yavaş yerlerinden oynayarak yönlendirilen yerlerine hareket edecektir. Bu birkaç gün içinde hissedilen ağrı geçicidir ve günlük yaşama etki etmez. Tel takılırken anesteziye bile gerek yoktur. Tel takıldıktan sonra belki kimi vakalarda birkaç gün ağrı olabilir. Bu ağrı çok şiddetli olmaz. Hastalar tedavi süresince ayda bir muayene edilir. Bu muayeneler belirlenen diş teli fiyatlarıiçine dahildir ve ayrıca muayene ücreti talep edilmez.
Çünkü sert yiyecekler tellere ve braketlere zarar verir. Bu nedenle elma, armut gibi sert meyveler, sert et ürünleri kesilerek yenmelidir. Sıklıkla çatal bıçak kullanılmalıdır. Sert meyveler ve yiyecekler ısırarak yenilmemeli, bıçakla dilimlenerek tüketilmelidir. Her tel için ayrı belirlenecek olan diş teli fiyatları bilgi alırken, nasıl kullanılması gerektiği ve hangi yiyeceklerin yenmemesi veya nasıl yenmesi konusunda detaylı bilgi alınmasında yarar vardır. Her zaman doktor tavsiyelerine önem verilmelidir. Kulaktan dolma bilgilerle tedavi süreci aksatılmamalıdır.
Herkesin diş ve çene yapısına göre diş telinin tedavi süresi farklıdır. 6 ay kullanan da vardır, 8 sene kullanan da vardır. Doktorun verdiği tavsiyelere uyulursa minimum düzeyde kullanarak olumlu sonuçlar alınabilir. Her doktorun tavsiyesi asitli içeceklerden uzak durmak, yapışkan tarzı yiyecekler yememek, ön dişlerle sert şeyler kopartmamak, yemek yedikten sonra dişleri fırçalamaktır. Bu durumda doktorun becerisi de oldukça önemlidir. Dişlerin durumuna göre de süre değişebilir. Diş ve çene yapısında fazla bozukluk ve çapraşıklıklar olan hastaların diş teli fiyatlarıyanında ekstra tedavi için maliyetler çıkabilir. Tedavi süresinin kısaltılması veya uzaması sadece doktorun elinde olan bir şey değildir. Hastanın diş teli kullanımı ve gereken hassasiyeti göstermesi, tavsiyelere uyması da tedavi sürecini etkileyen faktörlerdir.
Diş teli tedavisi bireylerin tercihinin fazlaca olduğu ve en etkili sonucu veren tedavi şeklidir. Ortodonti tedavisinde tüm adımların bilinmesi ve değerlendirme sürecine katılması önem arz eder. Hasta
Diş teli tedavilerinde pek çok adım ön plandadır. Dikkat edilecek adımların değerlendirilmesi ile süreciniz adım adım ilerletilmektedir. Diş teli tedavisi boyunca gerekli bilgilendirilmelerin sağlanma
Ortodonti tedavisinin başarısı sadece kullanılan malzeme kalitesi ve hekimin tecrübesiyle ilgili değildir. Bunlar ortodonti tedavisinin başarısında çok önemli faktörler olmasına rağmen hasta kooperasy
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.