Ağız ve diş sağlığı tedavi süreçlerinde bireylerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Dikkat edilecek noktalar ele alındığında düzenli bir şekilde süreç ilerletilmektedir. Böylece istenen amaca ulaşmak da mümkündür.
Diş teli tedavi sürecinde temizlik ve sorumluluklar bireyin dikkat etmesi gereken önemli durumları kapsamaktadır. Diş teli fiyat belirleme konusu dikkat edilecek önemli noktalar arasında yer almaktadır. Pek çok birey bu değerlendirme süreçleri konusunda bilgi sahibi olamayabilir. Diş teli tedavisi ve fiyatlarını etkileyen faktörler çeşitli olmaktadır.
Diş teli fiyatları kullanılan malzemenin kalitesine de bağlıdır. Kullanılan braketin kalitesi sizin tedavinizin kalitesini etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Diğer nokta kullanılan diş telinin özellikleri olmaktadır. Diş teli fiyatları bu durumlardan oldukça etkilenmektedir. Örneğin aynı marka ve aynı kalitede metalik diş telleri ile seramik diş tellerinin diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmeleri aynı değildir.
Diş teli tedavisinin süresi diş teli fiyatları konusunu etkilemektedir. Örneğin 10 ay gibi bir zamanda bitecek bir tedavi ile 30 ay sürecek bir tedavinin farklılık gösterecektir.
Diş teli fiyatlarında önemli noktalardan birisi de diş teli tedavisinden sonra dişlerin bozulmaması gereken ve kontrol edilmesi gereken dönemi de kapsamasıdır. Diş teli tedavisi iki kısımdan oluşur. Bunlardan birincisi aktif ortodontik tedavi diğeri pasif ortodontik tedavidir. Pasif ortodontik tedavi diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerin bozulmasına engel olan bir tedavidir. Yani diş telleriniz çıktığında dahi diş doktorunuzla işiniz bitmez. Kliniğimizde diş telleriniz çıktıktan sonra bir yıl boyunca 2 ayda bir, sonrasındaki 3 yıl boyunca da 6 ayda bir yapılan kontrollerle dişlerin bozulmasının önüne geçmek amaçlanır. Buradaki tedavi sürecinize çok dikkat etmeniz gerekir. Yapılan yanlış ve eksik müdahaleler tedavi sürecini zorlayabilmektedir.
Diş teli tedavi sürecine kendi diş görünümünden rahatsız olan, sağlıklı bir ağız yapısına kavuşmak isteyen, bir uzman tarafından değerlendirilmek istenen her birey başvurabilir. Bu değerlendirilme noktaları bireylerin sağlıklı gelişim süreçleri için oldukça önemlidir. Ayrıntılı bilgiler için Alpdent sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.