Her insanın yaşayabildiği birçok sağlık problemi bulunmaktadır. Bu problemlerden biri de diş sağlığı üzerinedir. Diş problemleri ağrı oluşturmadığı sürece pek çok kişi tarafından önemsenmemektedir. Ancak dişlerin de düzenli olarak bakımı yapılmalı ve hiçbir olumsuz durum hafife alınmamalıdır.
Küçük görünen pek çok diş problemi ileri zamanlarda ciddi problemlere neden olabilmektedir. Pek ciddiye alınmayan diş problemlerinden biri de dişlerin yapısındaki bozukluklardır. Günümüzde diş teli ile giderilen bu problemler, diş tellerinin gülüşü bozacağı düşüncesi ile ertelenmektedir. Ancak sağlıklı ve güzel gülüşlere kavuşmak için bir an önce uzman bir diş doktoru ile görüşülmelidir. Artık şeffaf diş teli sayesinde gülüşünüz de bozulmayacaktır.
Tedaviden kaçınmaya neden olan konulardan biri de diş teli fiyatları olarak yer almaktadır. Ancak diş teli fiyatları 2019 yılında yıllar öncesi kadar pahalı değildir. Tedaviye yaklaşmaya engel olan bir diğer konu ise diş teli nasıl takılır sorusu hakkında yeterli cevap alamamaktır. Acı duyma korkusuna kapılanlar tedaviden kaçınmaktadırlar. Oysa geliştirilen yeni yöntemler sayesinde işlemler çok daha kolay ve başarılı olmaktadır.
Genellikle bozuk olan diş yapısını düzeltmekte kullanılan diş teli diş yapısı bozukluklarının dışında da kullanılmaktadır. Bozuk diş yapısının dışında dişi çıkmayan, dişi kırık olan, dişi ayrık olan ve çene yapısı bozuk olan kişilerde de kullanılmaktadır. Çene ve diş bozuklukları ortodonti alanına girmektedir.
Görüşeceğiniz ortodontiuzmanı, çene bozukluğu tedavisinde diş teli kullanılmasının yeterli olup olmayacağı hakkında bilgilendirme yapacaktır. Bazı durumlarda diş teli tedavisi yetersiz kalabilir. Böyle olması halinde cerrahi tedaviye de gerek duyulmaktadır. Buna bağlı olarak da diş teli fiyatları 2019 hesaplamasına göre tedavi ücretinin artacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Diş telleri ihtiyaca ve isteğe göre 4 farklı çeşide sahiptir. Bunlar metal braketler, porselen şeffaf braketler, lingual braketler ve telsiz ortodonti olarak yer almaktadır. Bunların içinde en sık kullanılan ve en fazla dayanıklı olan diş teli çeşidi metal braketlerdir. Ağız içinin büyüklüğüne göre dişlerin dış veya iç taraflarına yerleştirilmektedir.
Dişlerin bozukluğuna göre iki ya da üç yıl takılı kalması gerekmektedir. En olumsuz yanı ise estetik açıdan pek hoş olmamasıdır. Porselen şeffaf diş teli ise metal diş tellerine göre daha ince bir görünüme sahiptir. Metal diş teli ile porselen şeffaf diş teli arasındaki tek fark braketlerin şeffaf olmasıdır. Buna bağlı olarak estetik açıdan da olumlu yöne sahiptir. Bu da metal diş tellerine göre daha fazla tercih edilmesine neden olmaktadır. Bir diğer diş teli çeşidi olan lingual braketler, yetişkinler için kullanılmaktadır.
Diş yapısı içe doğru olan hastalarda tercih edilir. Son diş teli çeşidi olan telsiz ortodonti, halk arasında şeffaf diş teli olarak bilinmektedir. Takılıp çıkarılabilir ve temizlenmesi de oldukça basittir. Telsiz ortodonti fiyatları açısından da avantajlıdır. Kolay kullanımı sayesinde diş teli nasıl takılır sorusu ile meşgul olmaktan kurtarmaktadır. Ancak bu diş teli çeşidi ileri derece bozukluklarda tercih edilmemektedir.
Sık kullanılmama ihtimalinden dolayı tedavi süreci de uzayabileceği için düşük bozukluklarda tercih edilmektedir. İleri derece bozukluklarda ise porselen şeffaf diş teli kullanılması daha etkili sonuçlar vermektedir. Tüm bunlar arasından metal braketlerin dışındaki diğer üç diş teli çeşidi görünmez diş teli grubunda yer alır. Her çeşide göre ortodonti fiyatları da değişmektedir.
Diş bozukluklarını tedavi etmek isteyen hastaların en çok merak ettiği konulardan biri diş teli nasıl takılır sorusunun cevabıdır. Diş teli takmak için geleneksel yöntem ve indirekt bondik yöntemi kullanılmaktadır.
Günümüzde indirekt bondik yöntemi yaygınlaşmaktadır. Bu yöntem geleneksel yönteme göre çok daha hızlıdır. Her iki yöntemde de ilk olarak varsa çürük ve diş eti hastalıkları tedavi edilmektedir. Dişler kuru ve temiz hale getirildikten sonra tel takma işlemine başlanır. Hastanın ağzına bir aparat takılarak tüm dişlerinin görünmesi sağlanır. Ardından dişlere braketler yerleştirilir.
Braketler geleneksel yöntemde dişlere tek tek yerleştirilirken yeni yöntemde hastanın ağız ölçüsü alınarak kalıba hazırlanmaktadır. Ardından belirli plaklarla hastanın dişlerine aktarılmaktadır. Böylece hasta zamandan kazanmış olmaktadır. Braketler yapışıp sertleştikten sonra üzerine teller takılmaktadır. Toplamda 20 dk. içerisinde tüm diş teli takma işlemi tamamlanır.
Hastalar diş teli nasıl takılır sorusundan sonra diş teli takılırken acı duyulup duyulmadığını da merak etmektedir. Diş teli takımı tamamen ağrısız ve acısız bir işlemdir. Tedaviden önce diş teli nasıl takılır sorusunu merak eden hastalar, tedavi sonuna doğru diş teli nasıl çıkarılır sorusunu da merak etmektedir. Bu işlem de özel malzemeler ile ağrısız ve acısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Diş teli çıkarma işlemi 15-20 dk. içerisinde gerçekleşmektedir. Tüm bunlar sırasında kullanılacak malzeme ve yöntemlere bağlı olarak diş teli fiyatları 2019 üzerinden toplam tutar hesaplanacaktır.
Her diş teli çeşidi her diş bozukluğuna uymayabilir. Estetik açısından elbette görünmez diş teli seçenekleri daha avantajlıdır. Ancak yalnızca estetik açısından değil, tedaviye sağladığı olumlu etkiler de göz önünde bulundurulmalıdır. Buna bağlı olarak en uygun diş teli çeşidi tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra diş teli fiyatları da farklılık göstermektedir. Ancak diş teli fiyatları seçimi etkilememelidir.
Doktor en uygun seçimleri sunacaktır ve ortak bir karar alınması sonucunda tedavi başlayacaktır. Tüm görünmez diş teli çeşitlerinin avantajları olduğu gibi ayrı ayrı bazı dezavantajları da olabilir. Bunlardan lingual ortodonti fiyatları diğerlerine oranla üç kat daha pahalıdır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman en uygun yöntemin tercih edilmesi her zaman daha avantajlıdır.
Kontroller sonrasında en uygun yöntemler doktorunuz tarafından sunulacaktır. Genel olarak metal diş teli ile görünmez diş teli gözlemlendiğinde metal diş telinin daha etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca diş teli fiyatları açısından da metal diş telleri daha avantajlıdır.
Peki şeffaf diş teli ile metal diş teli arasında teknik bir fark var mıdır?
Genellikle şeffaf diş telleri tedavi süresini uzatıyor diye biliniyor. Bu durum tamamen malzeme kalitesiyle ilgilidir. Ülkemizde maalesef ki tedavi maliyetini düşürmek amaçlı Pakistan, Hindistan veya Çin malı şeffaf braketler kullanılıyor. Bu malzemeler tedavi süresini uzatıyor. Metallere göre daha dayanıksız olduğu için çabuk kırılıyor ve istenilen sonucu metal diş telleri kadar etkili bir biçimde veremiyor. Kliniğimizde ise kullanılan metal ve şeffaf braketler Amerikan malıdır. Ve bütün teknik özellikleri, tedavi süresi ve tedavi sonucu aynıdır. Aralarında görüntü ve fiyat haricinde bir fark yoktur.
Döviz kuruna bağlı olarak diş teli fiyatları değişmektedir. Ancak son 10 yıla göre diş teli fiyatları 2019 yılında daha ucuzdur. 10 yıl önce diş telleri kötü görünüme sahip olacağı düşünülürdü. Ancak günümüzde gençler arasında popüler hale gelmesi diş teli kullanımını yaygınlaştırmıştır. Bu durum diş teli fiyatları üzerine de yansıyarak ucuzlamaya sebep olmuştur. Geçen yıla göre ise diş teli fiyatları 2019 yılında biraz fazladır. Bunun nedeni ise döviz artışıdır. Bunlar dışında diş teli fiyatları üzerinde, seçilecek olan diş teli çeşidi, problemin nedeni ve boyutu da etkili olmaktadır.
Tüm bunlara bağlı olarak diş teli fiyatları 2500 ile 7500 TL arasında değişiklik göstermektedir. Yine sağlık sigortası da diş teli fiyatları üzerinde etkili olmaktadır. Ancak devlet hastaneleri de dahil olmak üzere 18 yaşından büyük hastalarda sağlık sigortası diş teli fiyatları 2019 üzerinde etkili olmamaktadır.
Metal diş teli ile görünmez diş teli arasında da fiyat farkı bulunmaktadır. Görünmez diş teli fiyatları 2019 yılı için bakıldığında metal diş tellerinden daha pahalıdır. En doğru diş teli fiyatları hesaplamasını doktorunuz ile muayeneler sonucunda gerçekleştirebilirsiniz.
Diş teli tedavisi günümüzde çokça tercih edilen bir tedavi türüdür. Bunun sebepleri incelendiğinde istenilen estetik görünüme kavuşturan ve bu süreçte diş yapısına zarar vermeden ilerleyen bir tedavi
Alpdent olarak gerekli tüm adımlarda sizlere yardımcı olmaktayız. Süreç içerisinde karşılaştığınız problemler ortodonti sürecini etkilemekte ve sürecin gidişatını bozabilmektedir. Bu nedenle sizde kay
Ağız ve diş sağlığı tedavi süreçlerinde bireyler sağlıklı bir ağız yapısı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bireyler gerekli destek ve tedavi süreçlerinin yardımı ile sağlıklı bir ağız yapısı geliştirmeyi
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.