Bireylerin ağız sağlığını korumak ve diş tedavilerini sürdürmek için bazı yöntemlere başvurması gerekir. Bu yöntemlerden biri de diş teli tedavisidir. Diş teli tedavisi bireylerin sağlıklı bir ağız yapısı oluşturmasına, estetik bir görünüm kazanmasına ve sosyal açıdan daha rahat bir şekilde diğerleriyle iletişim kurmasına yardımcı olur. Bireylerin diş teli tedavisi hakkında bilgilendirerek üzerine düşen görevleri yapması uygun bir tedavi akışı içinde olması oldukça önemlidir. Diş teli tedavisinde bilinmesi gereken önemli konular diş teli türleri, diş teli fiyatları ve diş teli tedavi sürecinde bireyin yapması gereken durumlardır.
Diş Teli Nedir?
Diş teli braket adı verilen yapıların dişlere konumlanması ve dişlere uygun olan kendi alanına doğru hareket ettirmesini sağlayan bir tedavidir. Diş teli tedavisinde pek çok braket türü kullanılmaktadır. Bu braket türlerinin farklılaşması bireylerin de seçim yapmasına yardımcı olur. Her birey farklı bir braket türünü seçebilir. Burada estetik kaygılar ön plandadır. Bazı bireyler metal bazı bireyler şeffaf bazıları ise lingual braketleri seçebilir. İlk gelişen türler metal türlerdir. Metal türler zamanla şeffaf braketlerin gelişmesine katkı sağlamıştır. Günümüzde pek çok birey hala metal türleri tercih etmektedir. Ancak estetik görünüme çok önem veriyor ve diş tellerinizin görünmesini istemiyorsanız o zaman diğer türleri de seçmeniz muhtemel olmaktadır. Yetişkinler günümüzde şeffaf türleri de tercih etmektedir. Lingual türleri de dişlerin arkasında yer aldığı için tercih edebilmektedir. Bu türlerin değişimi diş teli fiyatları açısından da farklılaşmaktadır. Diş teli fiyatları 2025 yılı değerlendirmeleri diş teli türlerinden etkilenmektedir.
Diş Teli Fiyatları Nasıl Düzenlenir?
Diş teli fiyatları düzenlemelerinde diş teli türü oldukça önemlidir. Diş teli türü seçiminde de bireyin istekleri ve uzmanın önerisi önem taşır. Her braket türü sizi olumlu sonuca götürmek için işlevseldir. Ancak bereket türüne göre bakım sağlamanız ve gerekli desteği vermeniz de gerekmektedir. Temizlik, beslenme gibi alanlarda braket yapınıza uygun müdahaleleri yapmanız oldukça önemlidir. Bireyin getirdiği problem durumu da diş teli fiyatları 2025 yılı değerlendirmelerini etkilemektedir.
Alpdent’i ziyaret ederek süreciniz hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Çoğu birey diş teli kullanımı hakkında pek çok bilgi sahibidir. Fakat çoğu bilgilerinde hatalar görülmektedir. Kimisi etkili bir yöntem olmadığını düşünürken , kimisi can acıtıcı ve kanamalı bir yönte
Ortodonti tedavisi; dişlerin üzerine braket denilen küçük diş telleri yapıştırılarak dişe kuvvet uygulanmasıyla hareket ettirildiği tedavidir. Ortodonti tedavisinde bir diş bir ayda bir milimetre hare
Ortodonti yunancada "orto" ve "dont" kelimelerinden gelmektedir. Orto ideal anlamına gelirken dont kelimeside diş anlamına gelir. Ortodonti dişlerdeki ve çene kemiğindeki uyumsuzluklarla, normal
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.