Görüntü
dis-teli-fiyatlari

Ortodonti; çapraşık diş sorunlarının çözümlenmesi adına çeşitli müdahalelerin geliştirildiği, alanında uzman ortodontistlerin yardımıyla gerçekleşen tedavi şeklidir.

Günümüzde insanlar yaşamın her alanında dişlerin onlar için ne denli önem taşıdığının öneminin bilincindelerdir. Sosyal hayatında diş düzeninin onlar için ne kadar önem taşıdığının farkına varıyorlar. Bu sebeple günümüzde pek çok kişi tedaviye başvurmaya başlamışladır.

Karar verme durumunda iki türlü problem durumu karşımıza çıkar. İlki durum konum sorunlarıdır. Diğer sorun ise çene kemiklerinde meydana gelen problemlerdir.

Hastanın yaşı süreç içerisinde bizim için önemlidir. Sürdürülecek ortodonti yönteminin gidişatını etkileyecektir. Eğer hastanın yaşı daha küçükse basit aparatlar yardımı ile süreç ilerlerken, daha büyük olması karmaşık tedavilerin gerçekleştirilmesine olanak sağlar.

Çocuklarda görülen bazı alışkanlıklar (parmak emme, biberon kullanma vs) zamanla bazı sorunların oluşmasına da olanak sağlamaktadır. Basit bir aparat kullanımı sayesinde iskeletsel sorunlar ortadan kaldırılmış olmaktadır. Erken dönemlerde fark edilen bu tür alışkanlıklar, çözümlenirse daha üst sorunların ortadan kalkması engellenmiş olur.

Üst çenede iskeletsel darlığın meydana gelmesi sorunu özel aletler yardımıyla kolayca düzeltilebilir. Ancak çene kemikleri olduğundan büyük ve dişler küçükse dişlerin arasında boşlukların kalması gözlenebilmektedir. Çapraşıklığın pek çok etmenleri mevcuttur. Çene kemiği olması gereken boyuttan daha küçük, dişler de kendi boyutlarının düzeninden daha büyük durumda ise çene üzerine konumlanırken zorluklar yaşanır. Bu durumun sonucunda çapraşıklık meydana gelir. Çapraşık dişlerin meydana gelmesinin bir sebebi de beklenen zamandan erken veya daha geç süt dişlerinin düşmesi durumudur. Dişler en yakında buldukları boş konuma doğru kayma eğilimi gösterirler. Böylece asıl gelecek olan dişin konumu kaybolmuş olur, çapraşıklık meydana gelir.

Ortodonti, diş teli sürecinde dikkat edilecek temel durum doktorun gerekli muayene sürecini kişiye uygun bir biçimde yerine getirebilmesidir. Fakat yaşa uygun tedavi sürecinin aşamalandırılması sırasında değişmeler ortaya çıkmaktadır. Yaşamamıda pek çok alanda yetişkinlerde diş teli tedavisi yaygınlık gösteriyor artık. Özellikle porselen braketler öteki çeşitlere oranla görüntüyü istenilen düzeyde tutmaya yardımcı olması sebebiyle yetişkinlerce daha tercih edilen türlerden olmaya başlamıştır. Bazen dişlerin iç yüzeylerine tek takmayı düşünürken bazıları şeffaf kullanırlar.

Tedavi süresince uygulanan seanslar ve ara seanslar ağrı gerçekleşmeksizin ilerlemektedir. Fakat bazı durumalara yanaklarda ve dilde yaralanmalar görülse de bir hafta içinde sorunlar ortadan kalkacaktır. Bazı durumların oluşması (braket kopması, telin kırılması, vb.) tekrar hasarların gelişmesine neden olurlar. Bir diş telinin kopması, braketin kırılması ancak büyük bir kuvvetin bastırması ya da yanlış bir uygulama durumunda ortaya çıkabilmektedir.  Bu gibi durumlar ortaya çıktığında hekimin müdahalesi ile uygulamalar yapılmaktadır. Hastaların ağrı çektiği zaman doktorlarca hasta mumu kullanılır.

Teller ilk takıldığında sert besinlerin tüketilmesi dişlere zorlama yapabilir. Bu yüzden keserek veya bölerek tüketmemiz diş yapılarımızın daha sağlıklı bir diş teli tedavi geçirmesine katkı sağlayacaktır.

Diş yapılarını iyileştirmek için yapılan tedavilerin dişleri kesinlikle çürütme ihtimali olamamaktadır. Tam tersine braketler yapştırıldığı anda alt kısımlarında çürük meydana gelmez. Bakteriler gözlenmez. Bakteri bu alana girmediğinden ötürü bu kısımlarda çürük oluşumu gözlenmez fakat braketlerin yan kısımlarında bakteriler birikerek çürük oluşumunu arttırabilmektedir. Bu durum nedeniyle braketlerin kenar bölgelerinin iyice temizlenerek mikroplara karşı olması beklenir. Etkili temizleme gerçekleşmez ise çürükler oluşabilir ve bu durum tedavide aksaklıkların olmasına neden olur. Bu nedenle dişler iyice temizlenmelidir. Teller yerleştirildikten hemen sonrasında dişler eskiden temizlendiği gibi rahatlıkla temizlenmelidir. Fakat temizleme aşamlarında dikkat edilmesi gereken pek çok etmen bulunmaktadır. Diş temizliği esnasında tel ve braketlerin kopabilmesi veya çıkması gibi risk faktörleri bulunmaz. Daha derin bir temizleme süreci gerektiği için daha dikkatli ve özenli temizliklerin yapılandırılması çok önem taşımaktadır. Bu amaç için özel olarak hazırlanan özel diş fırçaları ve ara yüz fırçaları tercih edilmelidir.

Teller dişlere yerleştirildikten sonra dikkat edilmesi önemli olan diğer önemli kriterler de mevcuttur. Tellerin kırılmasına ve hasar oluşmasına sebep olabilecek sert besinlerden ve asitli içeceklerden uzak dururlarak tüketilmemesi üzerinde durulur. Elma, armut gibi sert besinler ısırlarak tüketildiğinde hasar bırakma ihtimali olabilmektedir. Keserek ve bölerek tüketim sağlanması yapıların aşınmasını engelleyecektir. İçi çekirdekli meyveler de çekirdeği çıkartılarak tüketilmelidir. Meyve içlerindeki çekirdeklerin diş yapılarına zarar verme etmeni mevcuttur. Diş teli fiyatları 2019 yılında aksaklıklar nedeniyle fiyatlarda da daha artış gözlenmiştir.

Tedavi süreci bir buçuk iki yıl arasında olan bir zaman dilimini kapsamaktadır. Tedavi sürecinin uzayıp kısalmasında etkisi olacak olan faktörler kişiye göre değişmeler göstermektedir. Tedavi süreci hastanın yaş, sorunun boyutu ve müdahale edilecek tedavinin tekniğine göre değişmeler gösterir. Hasta ve doktor arası ilişki de tedavi sürecinde çok önemli bir noktaya sahiptir. Eğer hasta muayenelerini düzenli takip ediyorsa, ağız bakımına dikkat ediyorsa, braketler ve tellerine iyi bakıyor onları kıracak hasar verecek durumlardan kaçıyorsa, sert besinlerden kaçıyorsa, verilen aletler, lastik, vb. aletleri istenilen düzeyde kullanıyorsa en kısa sürede tedavi süreci olumlu yönde ilerleyecektir. Planlama süreci yapıldığında ve hastanın da bu plana uyum gösterdiğinde  en zor durumlarda bile tedavi süresi 2,5 yılı geçmeden ilerler.

Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki etmenler nedir gerekli noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki artışların nedenlerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişimlerinin sebeplerine değinelim;

Diş teli nasıl takılır diye bilemeyen hastalar süreçte bazen kaygılar yaşayabilir. Bu sebepten ötürü ayrıntılı olarak ifade etmekte fayda var ; braket denilen ve dişlerin üzerinde bulunan telleri birbirleriyle tutma özelliğine sahip olan kare şeklindeki yapıların, dişinize uygun olan ürünler ile dikaktli bir biçimde yapıştırma işlemi yapılmasıyla teller takılmış olacaktır. Diş teli nasıl takılır sorusuna ek olarak hangi braket türünün kullanımının gerekli olduğu sorusunu da uygun cevap vererek bulabilmek önemlidir.

Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli çok daha fazla tercih edilebilmektedir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda değişme gösterecektir. Görünmez diş teli yetişkinlerce diğer türlere göre fazla uygulanır ve tercih edilir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihlerde artma göstermektedirler. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) arasındaki durumları iyi kurmanız süreç içinde oluşacak durumlara karşı etkili sonuçlar elde etmenize katkı sağlayacaktır. Kişiler diş teli fiyatlarının yüksek olması faktöründen dolayı tedavi olmayı reddedebilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı durumları sonucunda oluşturulan fiyatlar doktorunuz ile iletişime geçtiğinizde size uygun düzenlemeler ile ödeme olanakları düzenlenmektedir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli türlerini talep etmenizde fiyat önemli bir konumda yer alacaktır. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki fiyat artışını kişiye göre olacak ödeme koşulları ile oluşturmaya çalışır.

Tedavi sürecinin sonlanmasına doğru tedavideki dişlerin kendi konumda sabit kalmaası için sabitleme işlemini gerçekleştirilmesi gerekir. Doktorunuzun önerdiği pekiştirme aparatlarını kullanmanız gerekmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine de bakıldığında süreçte fiyatları etkileyen pek çok etmen bulunmaktadır. Şeffaf diş teli kullanımında inceliklere dikkat etmek gerekmektedir.


Share:

2019 Yılında Diş Teli Fiyatları Nasıl Olacak?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Bilindiği gibi 2018 yılının 2. yarısında döviz %50-80 oranında arttı, enflasyonda %20-25 kadar yükselme oldu. 2019 ylılnda bu sebepler fiyatlara maliyet olarak yansıyacaktır. Çünki diş teli ve brakett

Devamı

Ortodontist Hakkında

Dt Emre Aldoğan 13-09-2019

Ortodonti tedavi süreci dişlerde meydana gelebilen konumlanma sorunlarının tel kullanımı ile düzeltilmesi ile ilgili bir müdahale yöntemidir. Bu tedaviyi yerine getiren alanında uzman kişilere de orto

Devamı

Diş Tellerinde Temizlik

Dt Emre Aldoğan 17-06-2019

Ortodonti tedavisi; dişlerdeki uygun olamayan konum bozukluklarının, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılan diş telleri ile düzgün konumlarına getirilen bir tedavi türüdür. Dişlerin üzerine y

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.