Görüntü
 Süt Dişlerinin Erken Dökülmesi Çapraşıklığa Neden Olur Mu?

Ağız ve diş sağlığı bireylerin hem biyolojik hem de psikolojik anlamdaki sağlığını korumasında önem arz etmektedir. Bireyler ağız ve diş sağlığına özen göstererek sosyal ortamlarda özgüven kazanmakta, rahat bir şekilde hareket etmektedir. Aynı şekilde tüm bu durumların ele alınması ile bireyler sağlıklı bir gelişim süreci geçirmiş olacaktır. 

Çocukluktan yetişkinliğe doğru ilerlerken ağız ve diş sağlığı gelişiminin takip edilerek sürecin tüm değerlendirilmesinin yapılması ortodontistler için önem arz etmektedir. Özellikle çocukların süt dişlerinin korunması, gelişimleri için gerekli bakım süreçlerinin değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu noktaların değerlendirilerek süreç analizlerinin sağlanması ileriki yaşlardaki ağız sağlığı için de gereklidir.

 

Süt Dişleri Nedir?

Çocuklarda 6. aydan itibaren gözlemlenmeye başlayarak ilkokul dönemlerine yani 6. yaşlara doğru dökülen dişlerdir. Dişlerin sağlıklı gelişmesi ve ağız yapısının korunması için süt dişlerinin bakımı önemlidir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesine katkı sunmaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığı ile gelişim göstermektedir. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Bazı durumlarda süt dişler çabuk dökülebilir. Özellikle fazla çikolata ve şeker gibi besinler tüketen çocuklarda düzenli temizlik sağlanmaz ise çürümeler başlayarak diş kaybına doğru ilerleyen durumlar gözlenebilmektedir. Geç kalındığı taktirde dişler kurtulamaz ve diş kaybı meydana gelebilir. Bu durumda diş yerleri boş kalabilir. Boş alanalara diğer gerçek konumlarından kayma yapan dişler nedeni ile dişlerde çapraşıklıklar gözlemlenebilir. 

 

Çocuklarda Plak Kullanımı

Diş teli tedavisi her yaştan bireye uygulanmaktadır. Çocuklarda diş teli uygulamaları işlevsel sonuçlar vermektedir. Hatta ilk aşamalarda çocuklarda diş plağının kullanılması çocuklar için oldukça işlevsel sonuçlar almalarına yardımcı olmaktadır. Doktorunuzun düzenlediği aralıklar çerçevesinde plaklarınızı kullanmalısınız.

 

Diş Temizliği Nasıl Sağlanır?

Diş teli tedavisinde diş temizliğini sağlamak için müdahale yöntemlerinin dikkatle ele alınması gerekmektedir. Alanında uzman kadromuz olan  Alpdent olarak sizlere gerekli bilgilendirmeleri sunmaktayız. Diş temizliği için düzenli aralıklarda fırçalama ve bakım süreci gereklidir. Özellikle çocukların rutin kontroller yapılarak tedavilerinin sürdürülmesi önem taşır. Diş doktoru muayenelerinin sağlanarak ilerleme gösterilmesi gerekir. 


Share:

Ortodonti tedavisinde damon braketler

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Ortodonti tedavisi dişlerdeki konum bozukluğunu düzelterek insanlara estetik bür gülüş kazandıran tedavidir. Dişlerdeki çapraşıklıklar düzeltir. Dişlerdeki çapraşıklığın sebebi çene kemiğinin küçük, d

Devamı

Diş Teli Tedavisinde Planlama Süreci

Dt Emre Aldoğan 21-12-2020

Diş tel tedavisinde tedavi aşamalarını oluşturmak bireysel faktörlerce şekillenmektedir. Tedavi süreci için gerekli adımları ilerletmek süreçte büyük önem taşımaktadır. Bu etmenlerin belirlenmesinde d

Devamı

Diş Teli Kontrolleri Nasıl Yapılmalıdır?

Dt Emre Aldoğan 12-08-2020

Bireyler ortodonti tedavisinde pek çok durum değerlendirmesi ile karşı karşıya gelmektedirler. Süreç içerisinde her durumun analiz edilmesi ve değerlendirmelerin yapılması önemlidir. Bireyin istenen s

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.