Görüntü
damon braketler

  Ortodonti tedavisi dişlerdeki konum bozukluğunu düzelterek insanlara estetik bür gülüş kazandıran tedavidir. Dişlerdeki çapraşıklıklar düzeltir. Dişlerdeki çapraşıklığın sebebi çene kemiğinin küçük, dişlerin ise büyük olmasıdır. Böyle bir çapraşıklığın düzeltilebilmesi için dişlerin sıralanacağı yere ihtiyaç vardır. Bu yeri elde etmenin 2 yöntemi vardır. Bunlardan birincisi diş çekimi yaparak yer elde etmektir. İkincisi ise dişleri ileri ve yanlara doğru iterek dişlerin sıralandığı arkı genişletmektir. Damon braketler işte bu ikinci durumda devreye girer.
Resimde standart braketler ile damon braketi yan yana görüyorsunuz.
 
  Damon braketler Amerika'da ortodontist olan Clay Damon isimli bir doktor tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. Self ligating yani kendinden kilitli bir sistemi vardır. Self ligating braketlerde sürtünme kuvveti sıradan braketlere oranla çok daha az olduğu için dişleri düzelten ortodontik kuvvet,  kayıp olmadan dişlere iletilir. Buda dişlerin daha hızlı hareket etmesi demektir. Self ligating sistemin diğer braket sistemlerinden farkını bir önceki yazımızda detaylı olarak anlatmıştık. Daha ayrıntılı bilgi için bir önceki yazımızı okuyabilirsiniz.
  Damon braketler diğer self ligating yani kendinden kilitli braketlerden farklı kılan braketlerin üzerindeki açılardır. Damon braketler bu açılar sayesinde dişlerin sıralandığı arkı genişletir. Ve diş çekimi yapılmadan dişlerin düzeltilmesine olanak sağlar. Bununla birlikte damon braketlerde ark telini takıp çıkarmak kolay olduğu için koltukta kalma süreniz kısadır.
  Damon braketler 1 aylık yada 1,5 aylık periyotlarla 2-3 seansta ciddi ilerleme gösterirler. Dolayısıyla şehir dışında olup kontrollerine çok sık gelemeyen hastalarımız için idealdir.
Damon braketlerin bir diğer avantajı ise estetiktir. Çekimsiz ortodontik tedavilerde damon braketler dişleri ileri ve yanlara doğru iterek yer kazandığı için dişleri daha belirgin ve yayvan hale getirir. Özellikle bayanlarda dişlerin daha belirgin olması estetik açıdan istediğimiz bir durumdur. Bu arada ileridelikten kastımız dişleklik değildir. Ayrıca ön dişlerin ileri doğru bir bütün olarak gitmesiyle dudaklarda da kalınlaşma olur. Diş teli tedavisi ile dişleriniz düzelirken aynı zamanda botoxta yaptırmış olursunuz. Damon braketlerin dişlerinizi ileri ve yanlara doğru iterek nasıl düzelttiğini daha iyi anlamanız için yukarıdaki animasyonu izlemelisiniz.
  Bütün bunlarla birlikte pahalı bir sistemdir. 
  Daha önce anlattığımız gibi damon braketlerin üzerinde sürgülü kapaklar vardır. Dişlerinizi tedavi boyunca düzgün fırçalamadığınızda bu sürgülerin etrafında diş taşı oluşur. Ve sürgüler açılıp kapanamaz. Bu sebeple braketlerinizin değiştirilmesi gerekir. Bu sebeple tedavi sırasında dişlerinizi çok iyi fırçalamalısınız ki damon braketlerin avantajı olsun.
  Ortodonti tedavisinde damon braket sistemi diğer braket sistemlerine göre daha pahalı gibi görünebilir. Yalnız 4 tane dişinizi çekimden kurtardığını toplam tedavi sürenizi kısalttığını ve koltukta geçirdiğiniz zamanınızı azalttığını düşünürseniz aslında pek pahalı bir sistem değildir.
  Damon sistemin önemli dezavantajlarından birisi doğru kullanılmadığında daimi retansiyon gerektirmesidir. Daimi retansiyondan kastımız ortodonti tedavisinden sonra dişlerinizin bozulmaması için yaptığınız uygulamaları(içten tel, şeffaf plak, dişlik gibi) aralıksız kullanmanız gerektiğidir.

Share:

Bireye Özel Diş Teli

Dt Emre Aldoğan 12-12-2019

Diş teli tedavisi ;1800 lü yıllardan itibaren braketler yardımı ile her dişe özel olarak oluşturulan bantlar üzerine kaynak yapılarak konumlanma sorunlarına çözüm önerileri getiren tedavi yöntemidir.

Devamı

Süt Dişlerinin Erken Dökülmesi Çapraşıklığa Neden Olur Mu?

Dt Emre Aldoğan 06-04-2021

Ağız ve diş sağlığı bireylerin hem biyolojik hem de psikolojik anlamdaki sağlığını korumasında önem arz etmektedir. Bireyler ağız ve diş sağlığına özen göstererek sosyal ortamlarda özgüven kazanmakta,

Devamı

Kimlere Diş Teli Tedavisini Uygulanmaz?

Dt Emre Aldoğan 07-11-2022

Diş teli tedavisinde bireylerin dikkat ettiği pek çok konu olmaktadır. Tedavi süreci boyunca gerekli adımların kontrol edilerek ilerlemesi ile istenen sonuca ulaşmanız mümkündür. Ancak bu durumun hast

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.