Görüntü
Ortodonti Aşamaları
dis-teli-fiyatlari

Ağız ve diş sağlığı günümüzün en önemli sorunları ve üzerinde çalışılması gereken noktaları oluşturmktadır.Günümüzde insanlar hayatın her anında dişlerin onlar için ne kadar önemli olduğunun farkına varmışlardır. Sosyal hayatlarında diş konumlarının onlar için ne denli önem taşıdığını bilmektedirler. Bu nedenle günümüzde pek çok kişi tedavi sürecine başvurmaya koyulmuşlardır.Ortodonti; çapraşık diş sorunlarına çözümler vermesi amacıyla çeşitli yöntemlerin kullanıldığı ve alanında uzman ortodontistlerin yardımıyla ilerletilen tedavi biçimidir.

 

Tedavi aşamalarında hastanın yaşı sürecin gidişatı açısından önemlidir. Sürece başlanılması gerekli olan ortodonti yönteminin nasıl ilerleyeceğini nasıl yöntemler seçileceğini belirtir. Eğer hasta ergenlik döneminden önceki zamanda sürece başladıysa bazı aparatlar yardımıyla tedavi sağlanmaya çalışılırken, daha büyük bir dönemde ise daha kompleks tedavilerin sürdürülmesi sürecin gidişatını belirlemektedir.

 

Üst çene bölümünde iskeletsel faktörlerden dolayı bir darlık oluşumu gözlenirse oluşan sorunları özel aletler sayesinde kolayca düzeltebilirsiniz. Ancak çene kemikleri olması beklenen boyuttan daha büyük ise, dişler de beklenen boyutan daha küçük yapıda bulunuyorsa dişlerin ara kısımlarında boşlukların olması gözlenebilir. Çapraşıklıklar pek çok faktörün etkisi ile oluşum gösterebilmektedir. Dişlerin çene kemiklerinde istenen büyüklük ve yapıda olmadığı durumlarda konum bozuklukları meydana gelebilmektedir. Çapraşık dişlerin ortaya çıkmasının pek çok etmeni de diş çıkarma dökülme döneminden erken ya da daha geç süt dişlerinin düşmesinden dolayı oluşan sorunlardır. Dişler en yakın boş olacak olan konumlara doğru ilerleme durumundadır. Bu durum asıl o bölgede bulunması gerekli olacak olan dişin o konuma gelmesi engellenir. Bu durumda görülen problemin gidişatında ise boş kısım dolduğunda asıl diş de çıkmaya başlar bu durumda da çapraşıklık ortaya çıkabilmektedir.

 

Ortodonti, diş teli tedavisinde önem arz ederek üzerinde durulacak ana faktör uzmanın gerekli muayene seçeneklerini başvuruda bulunan tüm bireylere uygun bir biçimde ilerletmektir. Günümüz yaşantımızda yetişkinlerde de diş teli tedavisinin yürütülmesi fazlacadır. Bu durumun sebeplerinden biri de porselen braketlerin üretime konulmasıdır. Porselen braketlerin görüntü açısından daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bu nedenlerden dolayı da yetişkinler tel tedavisine başlamaktan kaçınmayayı, daha çok tercih etmeyi sürdürmektedirler. Bazıları dişlerin iç kısımlarına da tel takmayı tercih edebilirken bazı bireyler de  şeffaf brakerleri tercih etme eğilimindedir.

 

Tedavi süreci boyunca yapılması olanaklı olan muayene süreçleri ağrı meydana gelmeksizin sürdürülebilmektedir. Bazı uygun olmayan tedavi yöntemleri ve uygulamalar sebebiyle yanak ve dilde yaralanmaların oluşumu olabilmektedir. Bu nedenden ötürü doktorların dikkatli olarak işlemlerini yerine getirmesi gerekir. Pek çok durumlarda meydana gelen sorunlar da bir hafta içinde meydana gelebilir. Bazı faktörlerin oluşum göstermesi (braket kopması, telin kırılması, vb.) tekrar hasarların gözlenebilmesine neden olmaktadır. Bir diş telinin kopması veya braketin hasarının büyük olması pek çok etmenden kaynaklanabilir; büyük bir kuvvet dişlerin üst kısmına nüfuz etmesi vs. Bu gibi faktörlerin meydana gelmesi nedeniyle uzmanın müdahalesi ile tedavileri başarılı şekilde yürütmesi gerekir.

 

Teller ilk konumlandırıldığında sert besinlerin tüketimi dişlerin ilk dönemki hassas yapısının zedelenmemesi, baskıların olmaması gerekmektedir. Bu sebeplerden dolayı keserek veya bölerek besinleri tüketmemiz diş yapılarımızın daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Diş yapılarını sağlamlaştırmak için yapılacak olan müdahalelerin dişleri çürütme durumu söz konusu değildir. Braketlerin dişlerin üst kısımlarına yapıştırılması sonucunda alt kısımlarında çürük oluşumu meydana gelmez. Bakteriler alt kısımlarına nüfuz etmediği sürece çürük oluşumu meydana gelmez. Fakat yan tarafları bakteri tutma özelliği göstermektedir. Bu durum sebebiyle braketlerin kenar kısımlarının iyice temizlenerek bakterilere karşı olacak olan ürünlerin kullanması tercih edilmelidir. Etkili temizlik aşamaları gözlenmez ise çürükler meydana gelebilmektedir ve bu durum tedavi sürecinde aksaklıkların oluşum göstermesine  neden olmaktadır. Bu sebepleri de göz önüne alarak dişlerin iyice temizlendiğinden emin olmak gerekmektedir. Teller dişlerin üst kısımlarına konumlanmasından sonra dişler eskiden fırçalandığı gibi rahatlıkla temizlenebilmektedir. Fakat temizleme aşamalarında dikkat edilmesi gerekli olan bazı etmenler de mevcuttur. Dişlerin temizlenme süreci sırasında tel ve braketlerin kopabilmesi veya çıkması gibi pek çok faktörler çok nadir ortaya çıkmaktadır.  Daha ayrıntılı bir temizleme sürecinin oluşması için daha dikkatli ve özenli işlemlerin yapılandırılması süreç açısından büyük önem taşımaktadır. Bu amaç için özel olarak tasarlanan özel diş fırçaları ve ara yüz fırçaları süreç içerisinde tercih edilebilmektedir.

 

Elma, armut gibi sert yapıya sahip olan besinlerin ısırılarak tüketilmesi durumunda diş yapılarında hasarları meydana getirme ihtimali olabilmektedir. Keserek ve bölerek tüketim sağlanması yapıların aşınmasını düzenleyecek ve daha sağlıklı bir ağız yapısının oluşmasına katkı sağlayacaktır. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki aksaklıklar sebebiyle fiyatlarda da daha yükselme gözlenebilmektedir.

 

Tedavi süresinin ne kadar olacağı hastanın yaş, sorunun boyutu ve müdahale edilecek tedavinin tekniğine uygun değişmeler içermektedir. Hasta ve doktor arasındaki ilişkinin niteliği de sürecin gidiş süreci açısından önemli bir konuma sahiptir. Eğer hasta muayene aşamalarını düzenle takip ediyor, randevularını aksatmıyor, ağız bakımına dikkat ediyor, braketler ve tellerinin temizliğine bakıyor onları kıracak hasar verecek çeşitli etmenlerden kaçıyorsa, sert besinleri tüketmiyorsa, verilen aletler, lastik, vb. aletleri istenilen düzeyde kullanım gösteriyorsa en kısa sürede tedavi süreci olumlu yönde gelişme gösterecektir. Planlama süreci sona erdiğinde ve hastanın da bu plana uygun hareket etmesi sağlandığında  en zor zamanlarda bile tedavi süresi 2,5 yılı geçmeden bitirilmektedir.

 

Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki faktörler nedir gerekli noktalara önem göstererek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde bulunan artışların sebeplerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişimlerinin nedenlerini ifade edelim;

Diş teli nasıl takılır tam olarak bilmeyen hastalar süreçte bazen kaygılanmalar gözlenebilmektedir. Bu nedenden ötürü ifade edilmesinde yarar bulunur. Braket denilen ve dişlerin üst kısımlarında bulunan kare yapılar olarak ifade edilen tellerin birbirini tutma özelliğine sahip olan yapıların, dişinize uygun olan ürünler ile özenli bir biçimde kullanımı ile yapıştırma işlemi yapılarak teller takılır. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında hangi braket türünün tercih edileceği gerekli olduğu durumu önemlidir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli çok daha fazla tercih edilir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda değişim gösterir. Görünmez diş teli yetişkin bireyler tarafından diğer seçeneklere göre fazla uygulanır ve tercih edilmektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihlerde artış gösterebilmektedir. Doktorunuzla diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) arasındaki etmenleri sağlam kurabilmeniz süreç içinde meydana gelmesi beklenen olumsuz durumlara karşı sağlıklı sonuçlar elde etmenize katkı sağlar. Bireyler diş teli fiyatlarının fazla olması etmenlerinden dolayı tedaviye katılmayı reddedebilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı etmenleri sonucunda düzenlenen fiyatlar doktorunuz ile iletişime geçtiğinizde size uygun yapılacak olan planlamalar ile ödeme seçenekleri oluşturulmaktadır. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli türlerini tercih etmeniz durumunda fiyat önemli bir konumda yer alır. Diş teli fiyatları 2019 yılında kişiye özel planlamalar oluşturulmaktadır.

Diş teli tedavi sürecinin sonlanmasına yakın tedavideki dişlerin istenen konumlarında sabit kalabilmesi için sabitleme işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Doktorunuzun size sunduğu pekiştirme aparatlarını kullanmanız bu işlem için önem arz etmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine de bakıldığında süreçte fiyatları etkileyen pek çok etmen mevcuttur. Şeffaf diş teli kullanımında sürece etki eden durumlardan bahsetmek mümkündür.

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.