Bundan 8-10 yıl önce sgk diş teli fiyatlarını eğer tedavinizi özel kliniklerde yaptırıyorsanız karşılamıyordu. Bununla birlikte eğer tedaviniz devlet hastahanesinde yapılıyorsa yaş sınırlaması olmaksızın hastadan sadece diş yeli tedavisi de kullanılacak malzeme ücretini alıyordu. Buda yaklaşık 1.000 tl civarında tutuyordu. Yıllar içerisinde hem doktor sayısının azlığından hemde tedaviye talebin çok fazla olmasıdan dolayı diş teli tedavisinde hasta yığılması olmaya başladı. Bu sebeble devlet özel kliniklerden hizmet satın almaya başladı.
AYRIYETTEN DİŞ TELİ FİYATI HESAPLAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ...
Günümüzde hasta 18 yaşının altında ve diş teli tedavisini devlet hastahanesinde yaptırıyorsa hastadan sadece tedavide kullanılacak diş teli malzemesinin ücreti alınıyor. Buda 1.000-1.500 tl arasında tutuyor. Yine hasta 18 yaşının altında ve tedavisine özel bir klinikte devam ediyorsa sgk toplam tedavi ücretinin %20'sini ödüyor. Yani her iki alternatifte de yaş sınırlaması var. Hasta 18 yaşının üzerindeyse hem devlet hastanesinde hemde özel kliniklerde sağlık sigortasından faydalanamıyor.
Diş teli tedavinizi devlet hastahanelerinde yaptırmak isterseniz, çok önceden sıra almanız gerekiyor çünkü sıranız başvuru tarihinizden 5-7 yıl sonra geliyor ve sıranız geldiğinde 18 yaşını geçmemiş olmanız gerekiyor. Yani hasta 10-12 yaşlarındayken devlet hastahanesine başvuru yapılması gerekiyor. Bazı diş ve çene bozukluklarında ise 12 yaşında tedaviye başlamak gerekiyor. Böyle bir durumda da 5-6 yaşları da hastanın ağzındaki bütün dişler süt dişiyken ve hiç ana dişi yokken olmayan dişlerdeki bozukluğu öngörmek gerekiyor. Buda pek mümkün görünmüyor.
Diş teli tedavinizi özel klinikte yaptırmak isteseniz devlet hastahanesinden, tedaviye ihtiyacınız olduğuna ve yoğunluktan yada imkanların yetersizliğinden dolayı devlet hastahanesinde tedavi olmanız mümkün olmadığı için özel bir klinikte tedavinizi yaptırabileceğinize dair sevk almanız gerekir. Bu sevki almakta hiç kolay değildir. Daha sonra aldığınız sevkle birlikte doktorunuzun faturasını SGK ya vermeniz gerekir. SGK da birkaç ay içerisinde toplam tedavi tutarının %20'sini size geri öder. Yalnız burada şöyle bir problem vardır; SGK ile çalışan klinik faturalandırma işlemini Türk Diş Hekimleri Birliğinin belirlediği fiyat listesi üzerinden yapmak zorundadır. Bu fiyat listeside piyasada yaygın olarak uygulanan fiyatlara göre daha pahalıdır. Örneğin piyasada 4000 tl ye yapılan bir tedavi diş hekimleri birliğinin fiyat listesine göre hesaplandığında 5000 tl civarında tutar. Bu tutarın %20'si SGK tarafından ödendiğinde geriye kalan hastanın ödemesi gereken tutar 3800 tl'dir. Yani bütün bu resmi prosedürle uğraştıktan sonra yaklaşık 200 tl gibi bir kazancınız olur. Özellikle bu yükün altına girmek istemeyen klinikler diş teli fiyatlarını 3500-4000 tl arasında arasında belirleyerek problemi çözerler.
Bütün bunlar değerlendirildiğinde devlet hastahanesinde yada üniversite hastahanesinde diş teli tedavisini devlet destekli yaptırmak istediğinizde 18 yaşının altında olmanız ve 5-7 yıl kadar beklemeniz gerekir. Özel kliniklerde devlet destekli tedavi olmak istediğinizde hem -8 yaşının altında olmanız gerekir hemde maliyet olarak sizin için birşey değişmez. Sonuç olarak sağlık sigortası diş teli tedavisi konusunda oldukça yetersizdir.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.