Görüntü
Diş Teli Nedir?

Genel tanımı ile çapraşık diş, çene durumunu teşhis eden ve bu rahatsızlığı tedavi eden uzmanlık dalına ortodontidenir. Ortodonti denildiğinde akla gelen tedavi yöntemlerinden biri de diş teli tedavileridir. Günümüzde diş teli fiyatları değişkenlik göstermektedir. Diş teli fiyatları farklı faktörlere göre değişir.

 Hastanın genel durumu, uygulanacak tedavi şekli, tedavinin süresi gibi birçok husus diş teli fiyatları üzerinde etkili olmaktadır. Sağlık açısından öneme sahip olan ortodonti tedavileri estetik olarak da büyük öneme sahiptir.

Çapraşık dişlerin tedavisi için diş teli uygulamaları yapılmaktadır. Şeffaf diş teli, görünmez diş teli gibi tedavilerle hasta istenilen görüntüye kavuşur. Şeffaf diş teli, görünmez diş teli tedavileri hastanın genel durumuna ve isteğe göre değerlendirilmektedir.

 Diş Teli Uygulaması

Diş teli tedavileri en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bu tedavi yöntemi ile ilgili olarak hastaların ilk aklına gelen soru diş teli nasıl takılır sorusudur. Diş teli nasıl takılır konusunda ayrıntılı bilgi vermeden önce önemle belirtilmesi gereken bir nokta bulunmaktadır. Diş teli tedavisi zor bir uygulama değildir. Aynı zamanda kalıcı bir tedavi yöntemi olduğu da unutulmamalıdır.

Diş teli nasıl takılır konusunda öncelikle hastanın genel durumuna bakılır. Muayene tamamlandıktan sonra hastanın dişlerinin ölçümleri yapılır. Bu tedavi yöntemine katkı ve fayda sağlayacak bazı analizler gerçekleştirilir. 

Dişlerin mevcut durumu kayıt altına alınır. Hastanın dişleri fotoğraflanır. Fotoğraf çekimleri dijital ortamda yapılmaktadır. Hastanın dişlerinin profil ve cephe görüntüleri fotoğraflanır. Analizler yapıldıktan sonra hastaya en uygun gülümseme tasarımı belirlenir. Tüm bunlar hazır olduğunda tedaviye başlanır. Diş teli takılma işlemi sırasında dişlerin kuru olması gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek için hastanın ağzına ekartör yerleştirilir. Ekartör, dudak ve yanakların diş yüzeyine temas etmesine engel olan bir tür plastiktir. Bu plastik ağza yerleştirildikten sonra braket adı verilen diş telleri, diş teli yapıştırıcısı yardımı ile dişlerin üzerine yapıştırılır.

Diş teli yapıştırıcısı özel bir yapıştırıcıdır. Bu özel diş teli yapıştırıcıları mavi ışık ile sertleşme özelliğine sahiptir. Braketler dişlere yerleştirildikten sonra mavi dalga boyunda ışık uygulaması yapılır. Bu uygulama her bir dişin üzerine bir braket gelecek şekilde yapılmaktadır. Tüm braketlerin yapıştırılmasının ardından ekartör hastanın ağzından çıkarılır.

 Braketlerin ortasından geçen uzun ve ince yapıdaki tel braketlere lastikleri yardımı ile tutturulur. Diş teli nasıl takılır konusunda diş telininin takılma süresi de merak edilmektedir. Hastalar için bu uygulamanın ne kadar süreceği önem taşır. Elbette, diş teli uygulamasında süre uzmanın el hızına ve aynı zamanda el alışkanlığına göre değişebilmektedir.

 Hastalar diş teli taktırma işlemleri ile ilgili çeşitli endişelere kapılırlar. Bu endişelerden bir tanesi de diş teli takılması sırasında acı duyulup duyulmayacağıdır. Diş telinin takılması işlemlerinde hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemektedir. Aynı zamanda diş teli takıldıktan sonra da hasta hiçbir acı ya da ağrı duymaz. Telin takılma işlemleri son derece basit ve pratik adımlardan oluşmaktadır.

 Diş telinin takılması ve tedavi sonunda çıkarılması işlemlerinde dişlerin zarar görüp görmeyeceği de hastaların endişelerinden biridir. Öncelikle belirtmek gerekir ki diş teli takma işlemlerinde doğru ve kaliteli malzemeler kullanılması büyük önem taşır. Bununla beraber diş teli, doğru yöntemler ile uygulandığında dişlere hiçbir zarar vermez. Diş telinin bu kadar sık tercih edilmesinin en önemli sebebi de dişlerin doğal yapısının bozulmamasıdır. Ancak; dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır.

 Hastalar diş teli takıldıktan sonra hatalı kullanım yapabiliyorlar. Bunun sonucunda kırılmalar yaşanabilir. Bu durumda tekrar takılması gerekir. Tekrarlayan kırılma ve onu izleyen yapıştırmalar dişlere zarar verebilir. Bu nedenle hastaların diş teli kullanımına dikkat etmeleri ve doktorların talimatlarına uygun bir şekilde hareket etmeleri gerekir. Yine bu konu ile ilgili dikkat çeken nokta; tedavi süresince diş fırçalama alışkanlığıdır.

 Tedavi esnasında tellerin çevresinde gıda retansiyon alanları oluşmaktadır. Bu alanların düzenli olarak temizlenmesi gereklidir. Hasta günlük diş fırçalamayı ihmal etmemelidir. Yetersiz diş fırçalama sonucunda braketlerin çevresinde çürükler meydana gelebilir. Bu çürükler diş telleri olduğu için değil dişlerin yeteri kadar ve doğru bir şeklide fırçalanmamasından kaynaklanır. Diş teli takılan hastalara profesyonel olarak diş fırçalama eğitimi verilmektedir. Hasta tüm bu yönlendirmelere uygun davranarak diş teli tedavisini sorunsuz bir şekilde geçirir.

 Diş Teli Nasıl Çıkarılır?

 Diş telleri, özel penslerin yardımı ile çıkarılmaktadır. Son derece basit ve pratik bir işlemle teller yerinden çıkarılır. Diş teli takılma işleminde olduğu gibi çıkarılma işleminde de hasta herhangi bir acı duymaz. Çoğu zaman hastanın diş telinin çıkarıldığını fark etmeyeceği kadar kısa ve hızlı bir şeklide işlem yapılır.

 Diş telleri çıktıktan sonra dişlerin üzerinde kalan yapıştırıcı artıklarını temizleme işlemine başlanır. Bu adım yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir. Bu işlem bittiğinde dişler lekelerden ve tüm kalıntılardan arınır. Tüm işlemler ortalama 20 ile 25 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.

 Diş Teli Fiyatları 2025

Diş teli tedavisi ile ilgili olarak diş teli fiyatları da merak edilenler arasında. Diş teli fiyatları belli faktörlere göre değişebilmektedir. Söz gelimi; hastanın alt ya da üst çenesine uygulanabildiği gibi iki çeneye de uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra diş teli fiyatları 2025 yılı itibari ile de ücretlendirilmiştir. Diş teli fiyatları piyasadaki dalgalanmalardan etkilenmektedir.

 Döviz kurunda yaşanan artışlar sebebiyle diş teli fiyatları 2025 yılı tarifelerinde yükselişler yaşanmıştır. Elbette, tüm bunlar göz önüne alınarak diş teli fiyatları tarifeleri düşünülerek diş teli fiyatları konusunda taksitlendirme gibi kolaylıklar yapılmaktadır.

 Şeffaf Diş Teli

 Geçmişte diş teli uygulamalarına bakıldığında diş teli tedavisinde dişlerin yüzeyine yapıştırılan ve kare şeklinde olan metal braketler kullanılıyordu. Kullanılan metal braketler, dişleri istenilen düzeyde düzeltiyor ve istenilen sonuca ulaşılıyordu. Ancak; estetik açıdan hasta memnuniyeti sağlamak pek mümkün olmuyordu. Zira, diş teli tedavisi uzun soluklu bir tedavi. Hasta uzun bir süre bu metal diş telini kullanmak durumunda kalıyordu.

 Estetik görünümden uzak bu metal braketler çoğu kişi tarafından kullanılmak istenmiyordu. Bu durum bu diş tellerinin kullanımı da azaltıyordu. Bu nedenle diş teli tedavisine yeni bir sistem getirildi. Bu sistem şeffaf diş teli görünmez diş teli uygulamasıdır. Şeffaf diş teli sayesinde hastalar hem tedavi oluyor hem de estetik bakımdan rahatsızlık duymuyorlar. Şeffaf diş teli çeşitleri;

 * Lingual ortodonti

 * Şeffaf plak

 * Şeffaf braket

 Bu çeşitler aralarında farklılık göstermektedirler. Elbette, kullanılan malzemeler, uygulanış şekilleri, tedavi süreci gibi pek çok noktada birbirlerinden ayrılırlar. Estetik kaygı taşıyan hastalar için görünmez diş teli uygulaması sıklıkla tercih edilmektedir. Görünmez diş teli diğer diş teli uygulamalarına oranla biraz daha maliyetlidir. Şeffaf diş teli fiyatları da yukarıda yer alan diş teli fiyatları değerlendirmelerinden etkilenmektedir.

 


Share:

Diş Teli Tedavisinde Rutin Kontrollerin Önemi

Dt Emre Aldoğan 18-10-2023

Diş teli, dişlerin kendilerine ait olan konumlarına doğru hareket etmesine yardımcı olan önemli bileşenler arasında yer alır. Diş teli tedavisi ile bireylerin bakım süreçleri düzenli bir şekilde sağla

Devamı

Dişlerimin Çarpıklığı Nasıl Düzelir?

Dt Emre Aldoğan 05-09-2021

Dişlerimizin sağlıklı ve estetik görünmesi bizler için büyük önem taşır. Her birey estetik bir gülümsemeye sahip olmak ister. Bu doğrultuda da gerekli müdahale adımlarının izlenmesi, bir program dahil

Devamı

Diş Teli Tedavisinde Yay Kullanımı

Dt Emre Aldoğan 14-04-2021

Diş teli tedavi süreçlerinde pek çok müdahale adımları kullanılmaktadır. Bu adımların başında diş plağı, diş ipleri ve yay kullanımı gelmektedir. Bu ek müdahalelere apareyler adı verilmektedir. Bu apa

Devamı

Diş teli tedavisi ve daha fazlası

Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.