Görüntü
gülümseyen ağız

Diş telinin, diş kökü ve kemiklere zarar getirebileceği, çürük oluşumuna neden olabileceği düşüncesi tüm bireylerce kafa karışıklığı yaratabilecek bir noktadır. Bunlar tamamen yanlış ve kulaktan dolma olan bilgilerden olmakta ve doğrularının ifade edilmesi gerekmektedir. Ortodontik tedavi hastanın ağız bakımına gereken özeni gösterdiği sürece asla zarar veren bir süreç olarak ifade edilmemektedir. Aksi durumların gözlenmesi bireyin yaptığı hatalar çerçevesinde olmaktadır. Hastalar süreçte belirsiz durumlarla karşı karşıya gelebilmektedirler. Çoğu kişi olumsuz noktalarla karşılaşacağını ve sürecin istenilen düzeyde ilerlemeyeceğini ifade edebilir. Kişinin hangi adımları dikkate alarak ilerlemesinin gerekli olduğunu belirtmek gerekiyor.

Ortodonti süreci çok kapsamlı olarak ele alınmaktadır. Doktor ve hasta beraber yola çıkmalı ve beklenti-taleplerini paylaşmalıdırlar. Bir tarafın üzerine düşen görevi yerine getirmemesi süreci tamamen bozabilir. Sekiz ay ve iki yıl arası bir diş teli sürecinin aşamalarını düşünürsek iletişim iyi oturtulmadığı sürece aksilikler olacaktır. Bu sürecin çok kapsamlı olması demek her iki tarafın da belirli sorumlulukları yerine getirecek potansiyelde olması demektir.  Uzun sürecek olan güç tedavinin aşamaları bu şekilde geçrekleştirilecektir. Kişiler daha çok şeffaf diş teli veya görünmez diş telini tercih etme eğilimindedirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre daha artış gösterebilir. Burada kullanılacak ürünlerin niteliği de son derece önemlidir. Doktor ilk adımda etkili muayene ile sürece başlamalıdır. Gerekli tetkikleri yerine getirmeli ve istek beklentileri dikkate alarak tedavi planı aşamalarını oluşturmalıdır. Hasta da beklentilerini ve sorunlarını açıkça ifade ederek doktorla ortaklaşa olarak ortodonti sürecine uymalıdır. Beraber işbirliği olmadığı durumlarda süreç amaç olan noktaya asla varılamaz, yapılan tüm çabalara rağmen oluşa problem durumları sürecin uzamasına neden olabilir. Hastanın dikkat etmesi, üzerinde durması gereken pek çok kritik nokta bulunur. Bu durumda doktor, gerekli bilgileri tedavi sürecindeki bireye  aktarmak ve önemini ortaya koymakla sorumlu olan kişi olmaktadır. Tel tedavisi uygulanan kişi ise gerekli kurallara uyum sağlamalıdır. Diş teli fiyatları 2019 yılında daha ödenebilir olanaklara sahiptir. Diş teli tedavisi sürecinde yapılan işlem uygun  konumda olmayan dişleri doğru yerlerine getirmek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla bu süreçte dişlerimiz aktif olarak hareket halindedir. Yanlış konumlardan doğru konuma doktorun müdahale yöntemleri ile ilerlemek gerekir. Dişlere bastırmak veya sert müdahalede yöntemlerinde bulunmak yapılarına hasar veren büyük hataların  başında gelmektedir. Bu nedenden ötürü bazı besinleri tüketmede dikkatli olmak süreç için gereklidir. Bu süreçte kabuklu ve sert besinler ısırılarak tüketilmemelidir. Uygulanan basınç tellere, braketlere, diş köklerine ve yapısına  hasar verici nitelikte olmaktadır.

Süreç içerisinde bireyler besin türlerine (yiyecek, içecek) ve bu türlerin sertlik derecelerine (braketlere zarar vermemesi adına) önem vermelidirler. Örneğin kabuklu veya sert besinlerin ısırılması yapılarınıza zarar verebilir. Tüketimde kolaylıkların sağlanması esastır. Spor yapan kişiler ağzılık kullanarak diş telini olası hasarlardan korumalıdır. Hassas olan dişlerimizin  güçlenmeye çalıştığı bu dönemde top gibi sert bir cismin dişlere vurması büyük hasarlara sebep olabilir. Dişlerinizi hayatınızın her anında güvence altına almaya çalışmalısınız. Bu noktada olan büyük hasarlar tellerin düzenini tamamen kaybetmesi ve tekrar tedavi sürecine başlamak demektir. Hafif etkiler ise muayene sürecinde oturtulabilir. Düzen kaldığı yerden devam eder ancak hangi durumun bize etki edeceğini bilemediğimiz için dikkatli olmakta fayda vardır. Aynı zamanda ağız ve diş temizliğine özen göstermek gerekir. Etkili temizlik olmazsa küçük noktalarda birikimler oluşur ve sağlık sorunlarının ileri boyutlara taşınması gözlenebilir. Oluşacak sağlık sorunları diş teli fiyatları 2019 yılındaki artışları etkileyecektir.

Sürece başlarken dikkat edilmesi gerekli olacak olan çok önemli bir kural daha vardır. Diş tedavisi kişinin çabaları ile ilerleyen aşamalardan oluşmaktadır. Bu nednele ilk olarak sizden beklenen ve yapılması önem taşıyan noktaları belirleyerek uygulamaya koymak gerekir.

Temizleme işlemini saplarken de dikkat edilmesi gerekli olan pek çok adım vardır. Her adımda süreci kolaylaştıracak ve gerekli bakımı sağlayacak ürünü kullanmak gerekir. Doktorun önerdiği ürünlerin tercih edilmesi gereklidir. Kimi zaman kişiler maaliyeti yüksek diye bazı ürünleri kullanmaktan kaçınma durumunda kalabilirler. Bu durumda doktorun onay verdiği ürünlerin tercih edilmesi gerekmekteidr. Yan ürünler istenilen niteliğe ve sağlamlığa sahip değildir ve bu durum dişlerimize yarar yerine zarar etkisi gösterebilir. Doktorun kullanmak istenilen ürünleri incelemesi gerekir. Bu konuda doktorunuz size gerekli bilgilendirmeyi yapacak ve plana uygun ürün kullanımına destek verecektir. Her sıradan diş fırçası ile bu işlem yapılamamaktadır ve ortodontik fırçalar süreç içerisinde önemli yere sahiptir. Yumuşak ve yuvarlak uçlular daha ön planda bulunmaktadır. Kullanılacak ürünlerin neler olduğu doktorca ifade edilirken fiyatları da diş teli fiyatları 2019 yılındaki değişmeler ile ortaya konulur.

Süreç ilerledikçe bireyler ağızlarında oluşan değişimleri net bir biçimde gözleyebilmektedirler. Kimi bireyler istenen konuma geldiği andan itibaren dikkat edilecek adımlara eskisi kadar önem göstermemektedir. Ancak dişlerimiz hala hareket halindeidrler. Bu nedenle yapısının korunması gerekir. Seansları asla bırakmamak ve doktorunuzla her seansta gelişmeler ve varsa problemler sunmak gerekir. Süreç sonlamaya yakın ve konumlanmalar sağlandığında doktorlar hastalarına istenilen diş yapısının, konumun bu şekilde kalması için uygun olacak olan pekiştirme aparatlarını verir.

  • Seansları etkili takip etmemek
  • Sürecin bitmediği halde bitti gibi  davranarak gerekli sorumlulukları aksatmak
  • Temizliği etkili yapmamak
  • Diş ve diş etlerinde gözlemlediği herhangi bir problem karşısında doktora danışmamak
  • Doktorun önerdiği ürünleri kullanmamak
  • Sabitleyici-pekiştirici ürünleri gerektiği süre kullanmamak  süreci aksatacak ve sonuçlanma aşamasında sorun çıkartacak ana sorunlar başında gelmektedir.

Süreçte ana unsur siz ve sizin uyguladığınız yöntemler olmaktadır. Yani siz çaba göstermez ve kendinize önem göstermez iseniz ilerlemeler olmayacaktır.  Oluşan gerilemeler maddi manevi emeğin boşa çıkarak her iki tarafın da madur olmasına yol açacaktır. Diş tellerini takmak istiyorsanız önyargılı olmadan süreci araştırın. Bu yeni bir deneyimdir, herkes yeni deneyimler karşısında birbirinden farklı etmenlere maruz kalarak pek çok tepki verirler.

Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde ne gibi etmenler var onlara değinerek diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerindeki artışlara da değinerek sonlandırma yapalım. İlk olarak diş teli nasıl takılır sorusua uygun cevap ararsak; braket denilen ve diş üzerinde bulunarak telleri tutan küçük yapıların dişlere özel malzemeler ile tek tek yapıştırılması ile tellerin takılması sağlanmış olur. Burada önemli olan etmen diş teli nasıl takılır sorusunun yanında hangi braket çeşidinin kullanılması gerektiği sorusuna cevap almak olmaktadır. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi çeşitler tercih edilebilir niteliktedir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih ile meydana gelir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli kişilerce daha fazla tercih edilir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu durumlarda artış gösterir. Doktorunuz  ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde uyumu sağlamalısınız. Diş teli fiyatları sürece başlamada çok önemlidir. Bu nedenle diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerini inceleyerek işbirliği içinde sürece başlamanız olumlu sonuçlar almanız adına gereklidir.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.