Diş telleri, diş estetiği alanında sıkça kullanılan tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Hastalara sunulan ortodonti tedavilerinde çok sayıda diş teli çeşidi yer almaktadır. Metal braketler, şeffaf braketler, lingual braketler ve şeffaf plaklar bu çeşitlerin başında gelmektedir.
Son zamanlarda hastalar, görüntü bozukluğunu engellemek amacı ile şeffaf diş teli uygulamalarına yönelmektedir. Diş estetiğine başvuranların aklına gelen ilk soru diş teli nasıl takılır olmaktadır. Bu soruyu da diş teli fiyatları 2019 takip etmektedir. Burada bilinmesi gereken diş teli fiyatları üzerinde etkili olan birçok faktörün bulunduğudur.
Diş dizilimdeki bozuklukları, eksiklikleri ya da eğrilikleri gidermek için kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de görünmez diş teli uygulamalarıdır. Lingual ortodonti, şeffaf plak ve şeffaf braket; görünmez diş teli çeşitleri olarak sıralanmaktadır. Lingual ortodonti ile diş teli, ağzın iç tarafına takılmaktadır. Böylece dışardan bakıldığında herhangi bir parça görünmemektedir.
Estetik açıdan oldukça güzel sonuçlar veren uygulama bazı dezavantajlara da sahiptir. Bu dezavantajların başında özellikle tedavinin başlarında dilde ortaya çıkan yaralanmalar gelmektedir. Ayrıca sıradan diş teli tedavileri yaklaşık bir yılda biterken lingual uygulamalarda bu süre uzamaktadır. Özel bir uygulama olduğu için de lingual diş teli fiyatları biraz daha pahalı görünmektedir.
Şeffaf plak ve şeffaf braket uygulamaları görünmez diş teli çeşitleri arasında yer almakta olup şeffaf diş teli olarak da bilinmektedir. Şeffaf plak uygulamaları şeffaf diş teli kullanmak isteyenler için en konforlu yöntem olarak sunulmaktadır. Bu uygulamada takılan tel sabit değildir; istenildiği zaman takılıp çıkarılabilmektedir. Sıradan tellerde yemek sırasında yaşanan sıkıntılar şeffaf plaklarda görülmemektedir.
Şeffaf plak uygulamaları için sorulan diş teli nasıl takılır sorusunun cevabı da oldukça basittir. Buna göre yemek yerken çıkarılan plaklar sonrasında rahat bir şekilde yerine takılmaktadır. Hem sabit olmaması hem de dışardan görünmemesi sebebi ile şeffaf plaklar, oldukça fazla talep görmektedir. Yalnız, şeffaf plak uygulamalarının alanı kısıtlıdır. Yani tüm diş problemlerinde kullanılamamaktadır.
Tedavi başarısı, hastanın gün içerisinde plakları kaç saat taktığı ile doğru orantılıdır. Bu sebeple de düzenli bir kullanım gerektirmektedir. Düzenli kullanımın yanı sıra kullanılan plak için ekstra bir temizlik yapılması da gerekmektedir. Buna göre plak her çıkarıldığında suda bekletilmeli ve aralıklarla özel olarak üretilmiş malzemeler ile dezenfekte edilmelidir. Diğer bir görünmez diş teli uygulaması olan şeffaf braketler, sıradan diş teli uygulamaları ile oldukça benzerdir.
Bu uygulamada metal diş braketlerinin yerine şeffaf braketler kullanılır. Böylece şeffaf diş teli özelliği kullanılmış olmaktadır. Şeffaf braketler, kullanılan malzemeye bağlı olarak üç başlıkta toplanmaktadır. Bu başlıklar; sert plastik, seramik ve safir braketler olarak sıralanmaktadır. Hastaya çıkarılan ortodonti fiyatları da bu malzemelere göre değişkenlik göstermektedir. Bu malzemelere bağlı olarak diş teli fiyatları 2019 yılı için hesaplanmaktadır.
Tüm tedavi yöntemlerinde olduğu gibi diş estetiğinde de akıllarda diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları sorusu yer almaktadır. Diş teli tedavisinde öncelikle mevcut dişlerde iyileşme hedeflenmektedir. Buna göre tedaviye başlamadan önce diş eti hastalıkları ve varsa çürükler dolgu yardımıyla giderilmektedir. Diş bölgesi hijyenik ve kuru bir hal aldıktan sonra da diş teli takımına geçilir.
Hasta koltuktaki yerini aldıktan sonra, dudakları açmak için ekartörden yardım alınır. Böylece tüm dişlerin görünebileceği bir hareket alanı oluşturulmaktadır. Sonrasında diş teli nasıl takılır sorusunun cevabı hem şeffaf diş teli hem de metalik diş teli için aynıdır. Buna göre klasik yöntemlerde her bir dişe ayrı ayrı braket yapıştırılmaktadır.
Diş yüzeyinde pürüzlendirme yapıldıktan sonra, özel bir yapıştırıcı kullanılır. Yapıştırıcının anında kurutulması için de başka bir alet kullanılır. İşlem, her bir diş için tekrarlanıp, tüm braketler takıldıktan sonra ark teli takılmaktadır. Ark teli, braketlerin içinden geçirilerek işlem tamamlanmış olur.
Tedavi biçimine bağlı olarak kimi zaman braketleri sabitlemek için lastikler de kullanılmaktadır. Klasik diş teli yöntemi dışında yeni teknolojik yöntemlerden de faydalanılmaktadır. Bu yöntemlerde diş teli fiyatları 2019 farklılık gösterse de oldukça kullanışlıdır. Indirect bonding olarak isimlendirilen yöntem ile braketler hastaya tek tek takılmaz. Bunun yerine hastanın diş kalıbı öncesinde alınır.
Yapılan silikon kalıpta braketlerin takılma işlemi sonlandırılır ve tek aşamada hastaya takılır. Indirect bonding uygulaması diş teli nasıl takılır sorusuna verilebilecek en avantajlı cevaptır. Çünkü bu yöntemle hem fazlaca vakit kazanılmış olmakta hem de ağız içinde fazla işleme yer verilmemektedir. Indirect bonding kullanılarak yapılan uygulamalarda diş teli fiyatları 2019 aralığı bir miktar değişmektedir.
Ortodonti tedavilerinin süresi ve ortodonti fiyatları çok sayıda etmene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Buna göre hastanın ortodontik problemi süreci etkileyen en önemli konu olmaktadır. Diş teli tedavileri genelde 8 ay ile 30 ay arasında sürmektedir. Bu süre şeffaf diş teli uygulamalarında biraz daha uzamaktadır.
Tedavinin başarıya ulaşma süresi hekimin bilgisi ve hastanın öz verisi ile doğru orantılıdır. Ancak, süreç kişiden kişiye değişkenlik sergilemektedir. 6 ay gibi kısa bir sürede tedavi edilebilen problemler olduğu gibi, tedavisi 4 yılı bulan örnekler de mevcuttur. Günümüzde diş teli tedavi süresini kısaltmak amacı ile farklı yöntemler uygulanmaktadır. Uygulanan her bir yöntemin diş teli fiyatları üzerinde bir etkisi olduğu da unutulmamalıdır.
Tedaviyi kısaltmak üzere başvurulan seçeneklerin başında diş etrafındaki kemiklere yapılan müdahaleler gelmektedir. Bu uygulama ile diş kemiklerinin daha hızlı hareket etmesi hedeflenmektedir. Uygulamalar sonucunda da diş teli nasıl takılır sorusu buna bağlı olarak şekillenmektedir. Diş telinin ağızda takılı kaldığı süre miktarı da diş teli fiyatları üzerinde bir etkiye sahiptir.
Ortodonti tedavilerinde diş teli fiyatları her sene Türk diş hekimleri birliği kararı ile belirlenmektedir. Bu nedenle diş teli fiyatları 2019 kararları da aynı birlik tarafından verilmiştir. Kuruldan çıkan karara bağlı olarak ortodonti fiyatları için bir aralık belirlense de bu değer hastaya bağlı olarak değişmektedir.
Örneğin; klasik diş braketleri için verilen aralık ile görünmez diş teli fiyatı birbirinden farklı olarak belirlenmektedir. Fiyatları etkileyen farklı birçok bağımsız bulunmaktadır. Buna göre; braketin malzemesi, çene yapısı, çarpıklık değeri diş teli fiyatları 2019 değerleri için artış ve azalmalara neden olabilmektedir. Ayrıca diş ayrıklıkları durumunda boşluk miktarı ve damak bozuklukları da diş teli fiyatları üzerinde etkili olmaktadır.
Ortodontistin kararına bağlı olarak bazı durumlarda diş teli tedavisi öncesinde farklı uygulamalar yapılmaktadır. Diş etlerine yapılan tedavi ve dolgu uygulamaları da diş teli fiyatları artışına sebep olabilmektedir.
Tedaviler farklı alanlarda olmasına rağmen diş telinin takılabilmesi için bir zorunluluk olabileceğinden ekstra bir ücret ortaya çıkmaktadır. Bazı zorunlu durumlarda diş teli fiyatları 2019 ücretinin bir kısmı devlet tarafından da karşılanmaktadır. Ancak bu her problem için geçerli değildir. Diş estetiği ve görüntü bozuklukları düşünüldüğünde diş teli fiyatları normal değerlerde görünmektedir.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.