Görüntü
diş teliyle gülümse

 

Yazımızın ana temaları; diş teli nasıl takılır, şeffaf diş teli nedir, görünmez diş teli nedir, diş teli fiyatları 2019 verilerinin etkilendiği faktörler nelerdir, ortodonti fiyatları ve diş teli fiyatları üzerindeki etmenlerin ne olduğu ve ayrıntılı olarak ele alacağız.

Braket, diş teli sürecinin ihtisas alanlarından biri olan ortodonti sürecinde tedavinin başlıca araçlarından biri olarak ifade edilir. Sağlıklı ve estetik bir görünüme sahip olabilmek bu tedavinin en büyük kazançlarındandır. İlk aşama için detaylı bir muayene aşaması düzenlenir ve röntgen incelemesinden sonra çeşitli tedavilerin uygulanması için incelemeler yapılır. Çarpık yamuk ve bozuk konumda olan dişlerde diş teli için kullanılan bu yöntem kişinin yaşam kalitesini ve kendine olan güvenini de arttırmaya çalışır. Bu tedavinin birçok olumlu tarafı da bulunmaktadır. Bunu sağlık ve estetik bağlamında ele alarak incelemek mümkündür. Sağlık anlamında çiğnemeyi ele almamız gerekmektedir bu durumun nedeni ise çiğnemenin/öğütmenin dişlerin birincil görevi olmasından kaynaklıdır. İkinci görevleri konuşmaya destek olmaktır. Konuşmanın düzgün olamaması,  artükülasyon sorunları, diksiyon problemleri gibi konuşma sürecine etki eden sorunları meydana getirir. Bir başka neden de dişler çarpışık dişlerin olmasından ötürü iç kısımların etkili temizlenememesi ve bu da daha ileride oluşacak olan çürüklerin oluşum riskinin artmasına neden olmasıdır. Diş temizliğindeki bu aksaklıklar aynı zamanda diş eti sorunlarının da oluşmasına kaynaklık eder. Temizleme aparatları diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerine göre üretilecektir. Bu sebep ile diş taşı temizliğine daha fazla zaman ayırarak sorunlara çözüm bulmak gerekmektedir. Ayrıca bu aksaklıklar peredontal adı verilen çok ciddi  önem taşıyan diş eti ve kemik rahatsızlığına da sebep olabilmektedir. Bunun haricinde eğer sindirim çok iyi düzenlenmez ise bunun etkileri sindirim sisteminden diğer organlara da etki ederek yayılım gösterebilecektir. Ortodontik tedavi sürecinin ilerletilmesi ile tüm bu problem durumlarını ortadan kaldırmak mevcuttur. İkinci gruptaki estetik etmenler de kişi için bir hayli önem gerektirmektedir. Güzel bir gülüşe, özgüveni arttıran sağlıklı ağız ve diş sağlığına sahip olabilmek  bireyin sosyal ve mesleki yaşamındaki ilişkilerine güç katan etmenlerdendir. Kişi hayatının pek çok anında korkmadan gülümseyebilecek ve böylelikle dudaklarının arkasına saklamadan özgürce hareket edebilecektir. Hazırlık aşamasında tedaviye başlamak adına bazı hazırlıklar yapılarak bazı koşulların sağlanması gerekmektedir. Hazırlıkların yapılmaması diş teli fiyatları 2019 düzenlemelerine göre artış gösterecektir. Şimdi diş teli nasıl takılır sorumuzu cevaplandıralım;

Tedaviye başlanmadan hemen önce ağız hijyeninin kazandırılması için bütün çürük dişlerin tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekir. Eğer diş etinde problem durumları mevcut ise bu sorun da ortadan kaldırılır, diş eti sağlıklı hale getirilmeye çalışılır. Bu işlemler sırasında tedavi kayıt altına alınır. Planlama yapılması adına gerekli ölçümleme ve analizleme çalışmalarının da yürütülmesi gereklidir. Tedavi planlamasının eksiksiz ve etkili bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olmak için tedaviden önce hastanın tüm kayıtlarının kontrol edilmesi gerekir. Hastadaki ortodonti sürecinde  bozukluk derecesine bağlı olarak her bireye uygulanan tedavi türleri farklılıklar içerebilir. Hasta ve doktor ortak paydada buluşur ve seçimi gerçekleştirir. Örnek olarak; şeffaf plak, yüz maskesi vb. gibi çeşitli metaryallerle tedavi sürecinin yapılması kazandırılmaya çalışılır. Bazı durumlarda hekim gerekli görürse diş çekilmesi durumunu da ortaya koyabilmektedir. Her hastaya bu uygulama olmamaktadır. Tedavide diş çekimi önemli yer kazanma yollarından biri olarak karşımıza çıakbilir. Bu yol sayesinde bozuk dişe komşu olan dişlerin bu bölgeye hareketi engellenmiş olur ve istenmeyen diş hareketlerinin sonlandırılması gerekir. Yeni yeni üretime katılmış olan etmenler diş teli fiyatları ve ortodonti fiyatları üzerinde ek etkiler getirmişlerdir. Diş teli fiyatları 2019 yılında değişmeler göstermiş,  ortodonti tedavisinde ödeme kolaylıkları da kazandırılarak süreç ilerletilmeye özen gösterilmiştir.

Diş teli tedavi aşamalarında tedavi planı uygulanıp, hasta ile ortak karara varılmasının ardından sıra diş tellerinin takılması aşamasına gelmektedir. İlk olarak dişler hijyenik ve kuru bir hale getirilir sonra işlemin yapılmasına başlanır.  Ağızda rahat bir işlem süreci gerçekleştirmek amacı ile hasta koltuğa oturduktan sonra dudakları yanlara çekecek ekartör olarak isimlendirilen bir yardımcı alet kullanılır. Ağız içinin etkili incelenebilmesi için bu alet tercih edilir. Ayrıca işlem süresince ağızdaki kuruluğu korumak için tükürüğü izole edecek aletler de seçilir. Dişlere braket ismi verilen farklı malzemelerden oluşturulan veya şeffaf olup görünürlüğü diğerlerine göre daha az olan seçenekler de mevcut olmaktadır. Bu materyali takma işlemi iki yol ile gerçekleşir. Birinci yöntem, geleneksel olan yöntemdir. Bu yöntem ile materyal dişlere özenle tek tek özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Işınla sertleştirme işlemi gerçekleştirilir ve etrafa sızan yapıştırıcı fazlılıkları alınırak temizleme sağlanmaya çalışılır. Tekrar sertleştirme işlemi yapılır. Bu uygulama her diş için tekrar uygulanmalıdır. Metaryallerin tüm dişlere yapıştırılmasının ardından ark teli denilen tel braketlerin içinden geçirilir. Diş teli tedavi şekline göre sabitleme işlemi sırasında lastiklerden yardım alınmalıdır. İkinci yöntem indirekt yöntemi olarak ifade edilir. Bu yöntemde dolaylı yapıştırma yöntemi tercih edildiğinden ötürü daha etkili olmaktadır ve işlem süresi daha kısalmaktadır. Tedavi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınır ve kalıp hazırlanması sağlanır. Bu kalıp hastanın diş kalıbı modeli olur. Braketler bu modelin üst kısımlarına yapıştırılarak önceden hazır hale getirilir. Belirli plaklar ile dişlerin üzerine transfer yapılarak işlem kısa sürede sonuca ulaştırılmış olunur. Braketler yapıştırılıp sertleşme sürelerine gelindiğinde ise lastikler ile tellerin takımı sağlanabilir. Bu uygulamanın ardından hasta dişlerinde bir basınç hissi olduğunu ifade edebilir. Bu ağrı hissi ve ağzınızda meydana gelen sıkılık hissi dişleri hareket ettirmek için kullanılan kuvvettir. Bu his geçicidir, tesiri bir hafta sürebilmektedir.Tedavinin başlamasının ardından ayda bir kez uzmana, kontrol amaçlı gidilmesi gerekir. Tedavinin seyrine göre uygulamalarda değişiklik yapılması gözlenebilir.

Son aşama, tedavi sonrası pekiştirme tedavisi yapılmasını gerekli kılar. Bu zaman içerisinde aktif tedavi bitmiş olmakta ve tellerin çıkarılmasının ardından dişlerin yeni konumunu muhafaza etmek amacıyla pekiştirme tedavisinin yapılması gerekir. Böylelikle dişlerin tedavi öncesi haline dönmesi engellenmiş olunur. Bunlar sabit ve çıkarılabilir türde olanlardır. Tedavi sona gelindiğinde güzel bir diş yapısına sahip olarak tedavinizi sonuçlandırır fakat dişlerden braketler teller çıktıktan sonra dişlerin eski konumlarına dönebilme durumu söz konusu olabilmektedir. Bu sorunnun meydana gelmemesi adına pekiştirme aparatlarına başvurulması gereklidir. Bu aparatların kullanımı gerçekleşmez ise dişler tedavi öncesi işlevsiz haline geri dönme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecektir.

Diş teli nasıl takılır  sorusunun ardından tedavi sürecini etki edecek olan önemli etmenlerden biri olan fiyatlar üzerinde durmak gereklidir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları çeşitlilik gösteren skalalara sahip olmaktadır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde diş teli 2019 yılı verilerinin etkileri vardır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları şeffaf diş teli ve görünmez diş teli diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerinden etkilenerek şekillenmektedir. Şeffaf diş teli ve görünmez diş teli yetişkinlerce günümüzde çok tercihi yüksek olan etmenler arasında yer alır.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.