Kim korkmadan konuşmak, kahkaha atmak, güzel gülüşü ile imza bırakmak istemez? Herkes girdiği ortamda özgüveni yüksek bir ideal profil yaratmak ister. Bundandır ki en dikkat çeken noktalar genellikle dişler olur. “ ne kadar da güzel gülümsedi dişleri de inci gibiydi.” Bu güzel övgü dolu cümleyi duymak hepimiz isteriz. Artık bu cümleyi duymak ve özgüvenli gülüşlerin sahibi olmak zor değil.
Diş teli tedavisi ile bu pek mümkün görünüyor. Diş teli tedavisi diğer bir adıyla ortodonti tedavisi diş hekimi- ortodontist tarafından yapılır. Diş, ağız ve çene bölgelerindeki bozuklukların giderilmesinde bu tedavi yöntemine başvurulur. Öncelikle diş hekiminizden aldığınız muayene sayesinde görünümünden rahatsızlık duyulan sorun tespit edilir. Çeşitli temizlik ve ön hazırlık işlemleri tamamlanır. Gerekli duyulan dişler bu aşamada çekilebilir. Ön aşama bitirildikten sonra braket adı verilen küçük kare plakalar dişleri çevreleyen tellerle dişlere oturtulur. Braket ana materyali olarak çeşitli ham maddeler mevcuttur. Görünüm olarak daha işlevsel olan saydam çeşitleri de vardır. Diş teli tedavisi çok korkulanın aksine ağrısız ve sıkıntısız bir süreçtir. Bu bağlamda bu tarz asılsız halk efsanelerine kulak asmadan tıbbın bize sunduğu bu eşsiz tedaviye başvurup sağlıklı bir hayata merhaba diyebiliriz. Diş teli tedavisinden sonra belirli aralıklarla hekiminize muayene olmaya gitmek esastır. Diş teli tedavisinde hastanın yapacağı ağız bakımı büyük önem arz eder. Dişler günde en az iki defa sabah ve akşam olmak üzere fırçalanmalıdır. Gerekli zamanlarda diş lastiği takılır.
Diş teli tedavisi için değineceğimiz diğer bir konu diş teli fiyatlarıdır. Sizin tedavinize en uygun diş teli fiyatlarına hekiminizden aldığınız muayene sonrası ulaşabilirsiniz. Bunun haricinde diş teli fiyatları uygulanan tedaviye, kullanılan tedavi gereçlerine, tedavinin uzunluğuna göre değişebilmektedir. Diş teli fiyatları için tedaviniz gibi size özeldir diyebiliriz. Genel bağlamda diş teli fiyatları için 2.500-6.500 Türk Lirası arasında değişen bir fiyat skalası verebiliriz. Elbette diş teli fiyatları tek çene yahut çift çeneye uygulandığı zaman da değişebilir. Bunu en net öğrenmek için bir hekim kontrolüne gitmekte fayda vardır.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.