Covid 19 pandemisi hızla devam ederken diş teli tedavisine devam etmeli miyiz? Dişimiz ağrır ise ne yapmalıyız?
Hijyen kuralları ve sosyal mesafe kuralına uymak süreç için oldukça önem taşımaktadır. Bu durumun yanı sıra bazı acil durumların atlanması diğer sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilmektedir. Alpdent olarak sizlere bu acil durumları açıklamakta, sürecinizi aksatmadan ilerletmeniz için sağlık ve hijyen çerçevesinde öneriler sunmaktayız. Aşağıda bireylerin en çok düşündükleri ve sürecini düzenleme ihtiyacı duydukları sorular yer almaktadır. Bunları beraber inceleyelim:
Diş tedavisi esnasında sosyal mesafe kuralları atlanmış olunmaktadır. Bu durumda maske ve önlük, eldiven dezenfeksiyonu ekstra önem kazanmaktadır. Sürecinizi sağlıklı bir şekilde ilerletmeniz adına bu durumları göz önüne alarak ilerlemelisiniz. Ancak herhangi bir olumsuz duruma davetiye çıkartmamak adına doktorunuzun onayı ile aciliyet gerektiren diş tedavilerine devam etmek önemlidir.
Diş teli tedavisi sırasında önceki uygulamaların ekstra önlem alınarak düzenlenmesi önem taşımaktadır. Maske kullanımının yanı sıra giyilen önlüklerin bilekleri kapatması önemli bir konudur. Ameliyat önlüğü tercih edilmelidir. Eldiven temizliğine dikkat etmek gereklidir
Hastaların randevu saatleri arasında boşlukların olması ve havalandırma sağlanması gerekmektedir. Dezenfekte işlemleri gerçekleştirilmeden yeni hasta alınmamalıdır. Ayrıca kullanılan maske, eldiven ve önlüğün de hastalardan sonra değişimi sağlanmalıdır.
Ağız ve diş sağlığına gerekli katkıyı bireysel olarak sunmanız çok önemlidir. Günde iki kere dişlerinizi fırçalamanız, diş teli kullanıyor iseniz doktorunuzun onay verdiği özel temizleme aparatlarını kullanmanız önem taşımaktadır. Diş ipleri, gargalar süreç içerisinde uygun kullanım ile teşvik edilmektedir. Doktorunuzun hangi ürünü ne düzeyde kullanabileceğinizi size ifade etmesi önemlidir.
Diş teli kullanımı günümüzde daha da artmakta olan konulardan bir tanesidir. Bu nedenle de diş teli hakkında bilgilendirmelere sahip olmak isterler. Bu durumda diş teli nasıl takılır, diş teli fiyatla
Yetişkinler günümüzde oldukça fazla bir şekilde diş teli tedavisine başvurmaktadır. Diş teli tedavilerinde bireyler acaba ben diş teli kullanabilir miyim? benim dişlerim düzelir mi? gibi pek çok soru
Gelişen teknolojinin etkisiyle üretilen araçların diş sağlığı alanında kullanımı büyük imkanların elde edilmesine katkı sağlamıştır. Kişiler kendi öz bakım düzeyinin hayatlarındaki önemini kavradığınd
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.