Görüntü
Ortodonti fiyatları

Ortodonti tedavisi; diş telleri ile dişlerdeki çapraşıklıkların ve ayrıklıkların, yani dişlerdeki konum bozukluklarının düzeltildiği bir tedavidir. Aşağıdaki videoda ortodonti tedavisinin dişleri nasıl düzelttiğini izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/embed/h5blb3DqZv4

Dişlerdeki çapraşıklığın düzeltilmesi için yere ihtiyaç vardır. Bunda 10 yıl öncesine kadar ihtiyaç duyulan yer kayıtsız şartsız küçük azı dişlerinin çelilmesiyle kazanılıyor ve çapraşık dişler, diş çekiminden arta kalan boşluklara doğru yayılarak sıralanıyordu. Çünkü o dönemlerde ortodontitedavisinde maksat dişlerin hem sağlı sollu hemde altlı üstlü birbirleriyle ideal bir ilişki sağlamasıydı. Yalnız gözardı edilen önemli bir nokta vardrı; ortodonti tedavisi dişlerdeki konum bozukluklarını düzelterek daha güzel bir görünüm sağlarken aynı zamanda hastanın profil görünümünüde değiştiriyordu. Yani hastanın dış görünüşünü, yani dudak yanak gibi yumuşak doku hatlarını da değiştiriyordu. Hatta ortodontinin en büyük otoritelerinden birisi olan Edward  Edwise isimli araştırmacı ortodonti tedavisinin dış görünümü de değiştirdiğini farkederek diş çekimi ile tedavi ettiği profil görünümü bozulan hastalarını ücretsiz olarak tekrar tedavi etmiştir. Peki diş çekimi ile profil görüntüsü arasında nasıl bir ilişki vardır?

 Dişlerdeki çapraşıklık diş çekimi yapılmadan tedavi edildiğinde ihtiyaç duyulan yer ön dişlerin ileri doğru itilmesiyle kazanılır. Bu durum dişlerin beslediği dudaklarda kalınlaşmaya sebep olur. Yani hem dişlerinizi düzelttirirken hemde botox yaptırmış gibi olursunuz. Fakat belli bir değerin üstünde ileri itilirse dişlek bir görüntü olur ve hasta dudaklarını kapatamaz. 
  İhtiyaç olmadığında yapılan diş çekimlerinde ise; çapraşık dişler çekim boşluklarına doğru yayılarak düzeleceğinden dişlerde gerileme olur. Bu durum dişlerin beslediği dudaklarda da gerilemeye sebep olur ve profil görünümünde dudaklar bölgesinde göçme olur. Ayrıca dudakların gerginliği azaldığı için dudak çevresinde daha erken yaşta kırışmalar başlar. Dişler geri gittiği için dilin haznesi azalır, bu sebeple ileri yaşlarda da horlama problemi oluşur.
  Kliniğimizde dişler, diş çekimi yapılmadan düzeltilmek esastır. Ama diş çekimi ile vakanın daha güzel bir görünüm ile sonuçlanacağına karar verildiğinde de diş çekimi kaçınılmazdır. Kliniğimizde bu ayrım genellikle diş çekimi yapılmadan tedaviye başlanıp, çekimsiz tedavi yöntemlerinin uygulamasına ihtimal kalmadığında yapılır.
  Ortodontik amaçlı diş çekimi tedavinin kalıcılığı açısından da değerlendirilmelidir. Şöyle ki; tedavi sonunda alt ve üst keser dişlerin arasındaki açı belli değerlerin arasında olmalıdır. Bu açı ideal değerlerin üzerine çıktığında kalıcı bir tedavi olmazken altına indiğinde ise estetik olarak kötü bir görünüm oluşur. Diş çekimi yapılmadan tedavi edildiğinde dişler ileriye doğru giderek keser açılarını artırırlar. Diş çekimi yapılarak tedavi yapıldığında ise dişler geriye doğru giderek keser açılarını azaltırlar.
  Sonuç olarak ortodontik amaçlı diş çekimi ihtiyaç duyulduğunda yapılmalıdır. 
  Önemli olan ortodontik amaçlı diş çekiminin ihtiyaç olup olmadığı analizinin iyi yapılması gerektiğidir. Dişlerdeki çapraşıklığın düzeltilmesi çekimli tedavide çekimsiz tedaviye göre daha kolay olduğu için bazı klinikler çekimli tedaviyi tercih eder. Bu sebeple araştırmalarınızı detaylı yapmanızı ve tedavinizi de güvendiğiniz bir klinikte yaptırmanızı tavsiye ederiz.
 

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.