Çocuklarda görülen çene yapısı bozukluğu nedeniyle dişler düzensiz olarak çıkabilmektedir. Dişlerin düzenli ve düzgün çıkması için diş teliuygulaması yapılıyor. İsteğe göre görünmez diş teli veya şeffaf diş teli çeşitlerinden biri takılıyor.
Estetiğe ve ağız görünümüne önem veren gençler de diş teli kullanıyorlar. Konuşurken çirkin görünmemesi için şeffaf diş teli ya da görünmez diş teli tercih ediyorlar. Diş hekimleri tarafından uygulanan diş teli takılmasının ağza ve dişlere herhangi bir zararı yoktur. Çocuklarda süt dişlerinin dökülmeye başladığı dönemden itibarendiş teli takılabilir. Bu da genellikle 8 yaşından itibaren başlıyor. Diş eti ve dokuların kabul ettiği müddetçe 40 yaşına kadar diş teli takılabilir.
Diş telleri dişlerin boyutunu değiştirmez. Sadece düzgün şekilde sıralanmasını sağlar. Seyrekse sıklaşmasını, aşırı bitişikse ayrılmasını sağlar. Aşırı bozuk çene anomalilerinde, diş eti hastalıklarında, diş eti erimesinde, diş kökünün çene kemiğine yapışık durumlarda, kadınlarda hamileliklerinin son döneminde diş teli tedavisi uygulanmaz. Diş eti hastalığı ve diş eti erimesinde ortodonti tedavisi uygulaması gerekiyor. Tedavi olumlu sonuç verirse tel uygulamasına geçilir.
Dişlerinin düzensizliğinden şikayet edenler diş teli nasıl takılır merak ediyorlar. Bu konuda bir diş hekimine ya da diş kliniğine giderek diş teli nasıl takılır sorusunun cevabı istenebilir. Hastalara tel takılması ortodonti uzmanları tarafından uygulanıyor. Tedavi üç aşamadan oluşuyor. Bu aşamalarda uzman diş teli nasıl takılır uygulamasını aşama aşama anlatıyor.
Muayene ve teşhis aşaması; ortodonti uzmanı muayeneden önce röntgen çekimi ister. Panoramik ve periapikal olarak dişlerin röntgeni çekilir. Röntgen filmlerini inceleyen diş hekimi problemi belirler. Tedavi süreci ve yapılacak işlemler hakkında bilgiler verir. Tedavi yöntemi ve süreç hakkında hastayı bilgilendirir.
Tedavi planı ve hazırlık aşaması; Hasta tedaviyi kabul ettikten sonra tedavi planı hazırlanır. Uzman, hastayı koltuğa oturtarak diş teli nasıl takılır işlemi yapılmadan önce diş taşı temizliği, varsa çürük tedavisi, dolgu ya da implant uygulamalarını yapar. Hastanın ağız sağlığı oluşturulduktan, ağza en uygun braket ve diş teli seçimine geçilir. Hasta, hangi tür teli takmayı tercih ediyorsa o tellerin tasarım aşamasına geçilir.
Hasta ağız görünümüne önem veriyorsa şeffaf diş teli veya görünmez diş teli isteyebilir. Hastanın belirleyeceği diş teli fiyatları farklılık gösterebilir. Metal diş teli fiyatları en uygun olanıdır. Şeffaf veya görünmez diş teli fiyatları maliyet açısından daha pahalıdır. Uzman yayınlanan diş teli fiyatları 2019 listesini hastaya gösterebilir.
Diş telinin takılması aşaması; Öncelikle hastanın rahatlaması sağlanır. Birçok hasta dişçi koltuğundan korktuğu için tedirgin yaklaşırlar. Ortodonti uzmanı uygulama öncesi ve sonrası diş teli nasıl takılır fotoğraflarını göstererek hastanın rahatlamasını sağlar. Koltukta rahatlayan hastanın ağzına ekartör yerleştirilir. Rahat çalışma alanı için ağız içi genişletilir. Uzman, dişlere özel bağlayıcı maddeler ve yapıştırıcı sürerek braketleri yerleştirir. Braket yerleştirmede genellikle bonding yöntemi uygulanıyor.
Modern teknik olarak adlandırılan bu yöntemde hastanın ağız ölçüsü alınarak diş modeli hazırlanıyor. Braketler bu modele yapıştırılır. Buradan dişlere transferi yapılır. En son olarak da hastanın belirlediği görünmez diş teli ya da şeffaf diş telitakılır.
Bazı hastalan metal tellerin görüntüsünden ve konuşurken çirkin görünmesinden rahatsız oluyorlar. Bu nedenle tellerin ağızlarında görünmesini istemeyerek görünmez diş teli taktırıyorlar. Lingual yöntem denilen bu tedavide teller dişlerin arka yüzeyine takılır. Hastanın diş yapısına özel olarak hazırlanan braketler dişlerin arkasına indirekt olarak yapıştırılıyor. Bu yöntemde Incognito ve Harmony özel tedavi yöntemleri de bulunuyor.
Dişlerin arka yüzeyleri önlere göre daha kavislidir. Dişlerin yapısına adapte olabilen altın ve nikel-titanyum alaşımlı braketler üretiliyor. Bu teller takıldığı ilk hafta konuşma zorluğu olabilir. Alışma sürecinden sonra rahatlıkla kullanılabilir.
Diş tellerinin konuşurken ağızlarında görünmesini istemeyen hastalar şeffaf diş teli tercihi yapıyorlar. Estetik görünümü sayesinde en çok tercih edilen modeldir. Porselen, safir ve sert plastik maddeden üretilen çeşitleri bulunuyor.
Porselen braketin tek dezavantajı diğer tellere göre çabuk kırılabilmesidir. Sert plastikten yapılan braketler ucuz olduğu için düşük maliyet isteyen hastalarca tercih ediliyor. Bu tellerin dezavantajı da esnemeleridir. Bu teller de metal ve görünmez tel uygulamalarıyla aynı yöntemle takılır.
Şeffaf plaklar; telsiz ortodonti olarak bilinir. Tel uygulaması olmadığı için rahatlıkla takılıp çıkarılabilir. Ağız hijyeninin kolaylıkla yapılabilmesi, estetik görünümü sayesinde tercih ediliyorlar. Gün içinde insanlarla bire bir fiziki iletişim içinde olan insanlar bu plakları tercih ediyorlar.
Yöneticiler, sanatçılar, oyuncular, avukatlar, pazarlamacılar gibi meslekleri icra edenler bu plakları tercih ediyorlar. Ortodonti uzman seri olarak şeffaf plakları oluşturur. Hasta her plağı iki hafta kullanarak yenisiyle değiştirir. Yaşlılarda görülen ortodondik kapanış sorunlarının tedavisinde de kullanılır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), diş teli fiyatları 2019 ücretlerini belirledi. TDB, enflasyon ve ekonomik duruma bağlı olarak her yıl diş teli fiyatları güncellemesi yapıyor. Bu fiyatların içinde ortodonti fiyatları da yer alıyor.
TDB internet sitesinden diş teli fiyatları listesini yayınlandı. Buna göre; Çift çeneyi ilgilendiren aparey yapımı 810,19 ile 875 diş teli fiyatları olarak belirlenmiş. Tek vida uygulaması diş teli fiyatları 2019 olarak 134,26 ile 145 lira arasındadır. Sabit fonksiyonel aygıt uygulaması 935,19 lira ile 1.010 lira arasındadır. Düz ark teli tatbiki (tek çene NİTİ telleri) diş teli fiyatları 2019 olarak 175,93TLile 190 lira arasında takılıyor. Büküm içeren tel tatbiki (tek çene) diş teli fiyatları 2019 yılında 189,81lira ile 205 lira arasında uygulanacak. Kliniklerce ve diş hekimlerince uygulanacak bant tatbiki (tek diş) diş teli fiyatları 2019 yılında 152,78 lira ile 165 lira arasında olacak. Tek diş braket uygulaması diş teli fiyatları 115,74 lira ile 125 lira arasında olacak. Tek diş lingual braket uygulamasıysa diş teli fiyatları 2019 yılında 134,26 ile 145 lira arasında uygulanacak.
Ortodontistlerin kullanacağı hızlı maksiller genişletme apareyi 2019’da 634,26 ile 685 lira diş teli fiyatları olarak belirlendi. Nance apareyi de 425,93 ile 460 lira diş teli fiyatları olarak fiyatlandırılıyor.
Fiyat listesinde ortodontik tedavilerinde uygulanacak fiyatlar da belirlenmiştir. Ortodontik fotoğraf çekimi ve tetkine 37,04 ile 40 arasında fiyat tarifesi var. Ortodonti model yapımı ve analizinde 60,19 ile 65 lira fiyat uygulanıyor. Angle sınıf 1, 2 ve 3 anomalilerinin ortodontik tedavilerinde ortodonti fiyatları farklılık gösteriyor. 1.254,63 lira ile 2.170 lira arasında fiyat uygulanıyor. Preoperatif dudak damak yarığı tedavisinde 1.324,07 ile 1.430,00 lira; Postoperatif dudak damak yarığı tedavisinde 1.217,59 ile 1.315 lira arasında fiyat belirleniyor.
Fiyat listesinden de görüldüğü üzere fiyatlar tek rakam değil. Alt ve üst sınırlar veriliyor. Klinikler ve ortodontistler bu fiyat aralığından taban veya tavan ortodonti fiyatları belirleyebilirler. Bu nedenle hastaların fiyat araştırması yapmaları gerekiyor. Bunun yanında kaliteli ve hijyenik bir hizmet almaları da söz konusudur.
Diş teli tedavisi bireylerin önem verdiği bir tedavi biçimidir. Pek çok birey gerekli bakım sistemleri içerisinde tedavi aşamalarını sürdürmektedir. Gerekli olan düzenleme sistemlerinin sağlanması ile
Diş teli tedavisi dişlerin sağlıklı bir şekilde düzenlenmesi adına gerçekleştirilmektedir. Bu süreç içerisinde sizlerin diş yapılarınızı desteklemeniz gereken bazı durumlar da karşınıza çıkabilmektedi
Diş sağlığımız hayatımızın en önemli anlarında bizi ön planda tutarak kendimizi iyi hissetmemize yardımcı olan unsurların başında gelmektedir.Yaşamın ilk yıllarından beri ağız sağlığına gerekli önem v
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.