Kliniğimizde sağlık sigortası olan hastalarımıza %20 indirim uygulanmaktadır. Bununla birlikte toplam tedavi ücreti tedavi süresince taksitlendirilerek ödeme kolaylığı sağlanmaktadır. Örneğin 3000 tl tutarında 20 aylık bir ortodontik tedaviye başlama kararı aldınız. Peşinatsız aylık 150 tl gibi bir ücretle tedavinize başlayabilirsiniz.
Ortodonti fiyatları son zamanlarda SGK tarafından karşılaşıyor mu konuları gündeme geliyor. Bu yazımızda sağlık bakanlığının ortodonti fiyatlarında uyguladığı politikadan bahsedeceğiz.
Sağlık bakanlığı 2007 yılına kadar ortodonti tedavisini kendi bünyesinde bulunan kliniklerde olmak kaydıyla yaş sınırlaması olmaksızın karşılıyordu. Ancak 2007 yılında yayınlanan bir yönerge ile, sağlık bakanlığı ortodontik tedavinin estetik bir uygulama olduğunu ve 18 yaş üzeri hastaların tedavi giderini karşılamayacağını duyurdu.
Bununla birlikte sağlık bankanlığı bünyesinde bulunan ortodonti uzmanı sayısındaki yetersizlik ve tedavi olan talebin artması sonucu, sağlık bakanlığı tedavi talebini karşılayamaz hale geldi. Ve özel kliniklerde yapılan ortodonti tedavisinin % 20 sini karşılamaya başladı. %20 indirimde Türk Diş hekimleri Birliğinin belirlediği fiyat listesi üzerinden ücretlendirilerek yapılıyor. Bu %20 lik giderin SGK tarafından karşılanabilmesi için gerekli olan şart ise tedaviye sağlık bakanlığına bağlı bir diş hekiminin hastanın ortodontik tedaviye ihtiyacı olduğunu bildirir bir sevkle başlanmış olması.
Devlet hastahanesi yönetmeliklerinde ise hastahane bünyesinde tedavi edilemeyip özel kliniklere sevkedilen hastaların tedavi giderleri hastahanenin döner sermayesi ile ödeniyor. Tabi ki sevk sonucu döner sermayenin azalması devlet hastahanelerinin yöneticilerinin işine gelmiyor ve doktorlara sevk yapmamaları için baskı yapıyorlar. Bu yüzden vatandaşın ortodonti tedavisi için özel kliniklere sevk alması hakkı olduğu halde pek de kolay olmuyor.
Kliniğimizde ise sağlık sigortası olan hastalarımıza ortodonti fiyatları diş hekimliği birliğinin belirlediği fiyat listesi üzerinden direk %20 indirim uygulanarak belirleniyor. Böylece hastamız hem indiriminden faydalanıyor, hemde sevk alma, alınan sevki teslim etme, evrak hazırlama gibi süreçleri yaşamaktan kurtuluyor. Daha öncede söylediğimiz gibi hastamızın bu haktan yararlanabilmesi içinde 18 yaşından küçük olması gerekiyor.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.