Görüntü
Ortodonti fiyatları

 Ortodonti tedavisi, dişleri düzelterek belirli bir süreç içerisinde daha güzel bir gülüş kazandıran bir tedavidir. Ortodonti tedavisi, bazı istisnalar haricinde dişlerin dudağa ve yanağa bakan dış yüzeyine braket ismi verilen aparatların takılmasıyla ve braketlerin içerisinden ark teli denilen uzun tellerin geçirilmesiyle uygulanır.
  Ortodonti tedavisine başlamadan önce dişlerde eğer varsa çürüklere dolgu yapılmalı ve yine varsa diş eti hastalığı tedavi edilmelidir. Dolguların yapılmadığı ve diş eti hastalığının tedavi edilmediği durumlarda ortodonti tedavisine başlanırsa, çürük ve hastalık çok daha hızlı ilerleyerek baş edilmesi zor hale gelebilir.
  Diş eti hatalıkları genel olarak ikiye ayrılır.
  •   Gingivitis
  •   Periodontitis
 
  Diş eti hastalığının adı ne olursa olsun hastalığa sebep etken aynıdır. Fırçalama yetersizliğine bağlı olarak dişlerin yüzeyinde oluşan bakteri plağı ve diş taşı.

Gingivitis; latincede dişeti iltihabı demek olup diş eti hastalığının başlangıcıdır. Bu aşamada diş etlerinde şişme, kızarma, parlaklık ve kanamaya eğilim gibi semptomlar ortaya çıkar. Diş etlerinde gingivitis  varlığında dişlerinizi fırçaladığınızda diş etlerinizde kanama olur. Bazen hastalarımız dişlerimi fırçalarken diş etlerinin kanamasından korkarak daha kısa süreli ve daha yüzeysel olarak dişlerini fırçalarlar. Bu düşünce doğru değildir ve hastalığı şiddetlendirir. Dişlerinizi fırçalarken kanama oluyorsa dişlerinizi ne kadar kanarsa kanasın daha iyi fırçalamanız gerekir. Bu diş eti hastalığından ancak böyle kurtulabilirsiniz.
 
 
Periodonititis; ilerleyen diş eti hastalığıdır. Gingivitis’in lerlemiş halidir. periodontisisin gingivitististen farkı, diş eti hastalığına kemik erimesinin de eşlik etmesidir. Yani dişi tutan alveolar kemikte erime başlar. Bu hastalığında temelinde ağız hijyeni bozukluğu vardır. Bu hastalığa da sebep diş taşları ve bakteri plağıdır. Bunların fırçalama ile diş yüzeyinden uzaklaştırılması gerekir. Eğer bu hastalık tedavi edilmez ise ilerleyen zamanda dişler sallanma başlar ve kaybedilir. Ortodonti tedavisi ise etrafını saran kemik içerisinde dişlerin hareket ettirilmesi ile dişlerin düzeltilmesidir. Yani ortodonti tedavisinin etkilediği bölge birincil olarak dişin etrafını saran kemik dokusudur. Dolayısıyla dişin etrafını saran kemik dokusunda ortodonti tedavisi ile değişiklik yapılmak istendiğinde bu kemik dokusunun sağlıklı olması gerekir. Bu sebeple ortodonti tedavisine başlamadan önce diş ve diş eti sağlığı detaylıca incelenmeli ve var olan diş eti problemleri tespit edilmeli ve ortodonti tedavisine bu problemler ortadan kaldırıldıktan, yani tedavi edildikten sonra başlanmalıdır.
 

Share:

Diş Teli Çeşitleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Her insanın yaşayabildiği birçok sağlık problemi bulunmaktadır. Bu problemlerden biri de diş sağlığı üzerinedir. Diş problemleri ağrı oluşturmadığı sürece pek çok kişi tarafından önemsenmemektedir. An

Devamı

Ağız Sağlığı ve Diş Eti Kanamaları

Dt Emre Aldoğan 08-10-2020

Ağız ve diş sağlığında pek çok adımı kontrol etmek bizi sağlıklı ağız yapısına götürmede önemlidir. Diş muayenesinin önemi nedir? Diye sorulduğunda ilk denmesi gerekli olan durum ağız yapısının kontro

Devamı

Diş Teli Tedavisinde Tel Seçim Süreci

Dt Emre Aldoğan 27-01-2024

Ağız ve diş sağlığını korumak için ve var olan sorunların çözümü için diş teli tedavisi oldukça etkili olan bir yöntemdir. Diş teli tedavisi bireylerin sağlıklı bakım süreçlerinin yönetmeleri için old

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.