Görüntü
Braket Türleri

Günümüzde braket denilince akla hemen metal türler gelmektedir. Dişlerin üst kısımlarına yapıştırılan  bu yapılar bireylerin sağlıklı bir gülüşe sahip olmasına destek olmaktadır. Metal teller kullanışlı ve tercihi yüksektir. Ancak yetişkinler estetik anlamda daha etkili çözümler aramakta, görünüm kaygısından ötürü sürece başvurmada çekinmektedirler. Diş teli tedavisinde braket seçimi oldukça önemli bir konu olmaktadır. 

Metal Braketler Nedir?

Metal teller ilk çıkan ve günümüzde de çocuk ve yetişkinlerin tercihinde yer alan braketlerdendir. Bu raketlerin arasından ince bir tel geçmektedir. Bu tele ark teli adı verilmektedir. Metal olan braketler ark teli ile daha az sürtünme sağlaması nedeniyle hızlı tedavi imkanı sağlamaktadır. Renkli lastikler ve aksesuarlar ile de çeşitlendirilebilmektedir.

Damon Braketler / Self Ligating 

Damon braketler de yeni tür braketler arasındadır. Ark teli kapaklar ile bağlanmaktadır bu durumda sürtünme daha az olduğu için tedavi de hızlı olacaktır. Kendilerinden kapağı olan braketlerdendir.

Seramik Braketler

Opak beyaz renktedir. Renginin daha estetik olması ile tercihi de artmaktadır. Bireyleri düşündüren bir durum ise kırılganlığın fazla olabileceğidir. Sürtünme biraz daha fazla olacağından ötürü tedavi süreci de uzayabilmektedir. 

Braket seçimine dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulmak 

Plak Kullanımı

Plaklar, diş konumlarını düzenlemek adına tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Plak kullanımı estetik sorunlara çözüm getirmesi adına oldukça önemlidir. Ancak her sorun için yüzde yüz çözüm getirmemektedir. Değerlendirmenin etkili bir şekilde kurulması ile ilerleme sağlanmalıdır. Muayene süreçlerinde dişlerin konumları ve problem boyutu değerlendirilmektedir. 

Diş Teli Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Türk Diş Hekimleri Birliği’nin her yıl açıkladığı ücret tarifesine ek olarak bireyin problem durumları, getirdiği sorunlara yönelik ek müdahaleler diş teli fiyatları üzerinde etki sahibi olmaktadır. Diş teli fiyatları bireye özel tedavi süreçlerinin planlanması ile düzenlenebilmektedir. Bu noktada alanında uygun ortodontistin müdahale planlarına göre de diş teli fiyatlandırılması yapılabilmektedir. 

Diş Yapısını Koruma Yolları

Ya dişlerim eski haline dönerse diye düşünen bireyler için plak kullanımı diş teli tedavisinde önemlidir. Ağız ve diş sağlığını korumak adına gerekli beslenme ve temizlik ürünlerine dikkat etmek büyük önem taşımaktadır.


Share:

İçten Diş Teli Tedavisi Nasıl Olur?

Dt Emre Aldoğan 02-01-2021

Diş teli tedavisi son zamanlarda daha çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden olsa da kullanıcılarımız estetik görünüm koşullarını düşünerek tercihini değiştirebilmektedir. Bu durumda diş teli tercihl

Devamı

Şeffaf Plak Fiyatları

Dt Emre Aldoğan 17-05-2024

Diş ve ağız sağlığı basit ama etkili adımların bir arada ele alınarak ilerletilmesi ile zenginleşmektedir. Pek çok birey gerekli bakım ve destek yardımı ile istediği ağız yapısına kavuşabilmektedir. B

Devamı

Ortodonti Tedavisine İhtiyacım Var Mı?

Dt Emre Aldoğan 03-08-2024

Ortodonti tedavisi, bildiğiniz üzere dişlerin üzerine seçilen uygun braketleri yapıştırarak, bazen de damaklık ya da şeffaf plaklar gibi apareyler kullanılarak belirli bir süreç içerisinde dişlerinizd

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.